Θεσσαλονίκη: Χείρα βοηθείας στους άστεγους της πόλης απο τη Δημοτική Αστυνομία (BINTEO)

Με στόχο να καταγράψει τον αριθμό των αστέγων σε ολόκληρη την πόλη, ώστε να γνωρίζει τα ακριβή σημεία τους ενόψει του χειμώνα καθώς και να τους παρέχει βοήθεια, η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους.

Στο πλαίσιο αυτό δημοτικοί αστυνομικοί εντοπίζουν αυτούς τους συνανθρώπους μας, τους ενημερώνουν για τις κοινωνικές δομές του κεντρικού δήμου, ενώ ζητούν να μάθουν ποιες είναι οι άμεσες ανάγκες τους.

Οι δημοτικοί αστυνομικοί καταγράφουν στο κινητό τις ανάγκες και τις προσπαθούν να τις καλύψουν όσο πιο γρήγορα μπορούν.

Να σημειωθεί πως ο Νοέμβριος είναι ο μήνας κατά τον οποίο η Δημοτική Αστυνομία Θεσσαλονίκης διενεργεί εντατικούς ελέγχους προκειμένου να καταγράψει τον αριθμό των αστέγων που είναι διάσπαρτοι σε ολόκληρη την πόλη, ώστε να γνωρίζει τα ακριβή σημεία τους ενόψει του χειμώνα. Οι περισσότεροι, παρά την ενημέρωση που λαμβάνουν για την ύπαρξη του Υπνωτηρίου και του Ανοιχτού Κέντρου Ημερήσιας Υποδοχής Αστέγων, αρνούνται εκ πεποιθήσεως να μεταφερθούν στις δομές. Αρνούνται, ακόμη και τις περιόδους που η θερμοκρασία πέφτει πολλούς βαθμούς κάτω από το μηδέν να οδηγηθούν σε θερμαινόμενους χώρους.

Τι αναφέρει ο αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής

«Ξεκινάμε μια καταγραφή των αστέγων, ώστε με την έλευση του χειμώνα και την πτώση της θερμοκρασίας να έχουμε τη δυνατότητα να τους εντοπίζουμε γρήγορα. Εφόσον οι ίδιοι το επιθυμούν θα τους μεταφέρουμε στις κοινωνικές δομές του δήμου, ενώ σε διαφορετική περίπτωση στόχος μας είναι να μπορούμε σε πραγματικό χρόνο να τους προσφέρουμε ό,τι χρειαστούν. Μια κουβέρτα, κάποιο φάρμακο, οποιαδήποτε αρωγή απαιτηθεί. Να είμαστε στο πλευρό τους» αναφέρει ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, αρμόδιος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας, Δημήτρης Δαγκλής.

Διαβάστε επίσης  ΑΣΕΠ: Παράταση στις αιτήσεις για τις 1213 θέσεις στη Δημοτική Αστυνομία

Ψηφιακός Χάρτης Αστέγων

Η Δημοτική Αστυνομία δημιουργεί ένα «Ψηφιακό Χάρτη Αστέγων», ο οποίος μοιράζεται σε όλους τους εργαζόμενους της υπηρεσίας προκειμένου, μόλις πέσει η θερμοκρασία, να γνωρίζουν όλα τα κλιμάκια των δημοτικών αστυνομικών σε ποια σημεία βρίσκονται οι άστεγοι και πώς μπορούν να τους στηρίξουν. Με διανομή φαγητού, με κουβέρτες και ρούχα, με είδη πρώτης ανάγκης. Ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν, οι δημοτικοί αστυνομικοί τους προμηθεύουν με πράγματα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ενώ αρκετές φορές βοηθούν και οι ίδιοι όπως μπορούν.

Από πλευράς του ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης, Πέτρος Παπαφίλης δηλώνει σχετικά:

«Οι περισσότεροι κατ’ επιλογή δεν πηγαίνουν στις δομές. Επομένως, δουλειά μας είναι όταν πιάσει το πολύ κρύο να ξέρουμε πού είναι και τι ανάγκες έχουν». Στην τελευταία καταγραφή είχαν εντοπιστεί περίπου 40 σημεία στην πόλη, στα οποία είχαν βρει έναν χώρο για να κοιμηθούν 48 άστεγοι. Με βάση τους ελέγχους της υπηρεσίας, το προφίλ των αστέγων στην πόλη, σύμφωνα με τον κ. Παπαφίλη, είναι κυρίως άνδρες και πολύ λιγότερες γυναίκες. Είναι Έλληνες και ξένοι, ηλικίας άνω των 45 με 50 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *