Θεσσαλονίκη – Σχεδία: Πέντε πωλητές του περιοδικού απέκτησαν σπίτι!

Τα νέα είναι εξαιρετικά ευχάριστα

Σχεδία: Πέντε πωλητές του περιοδικού στη Θεσσαλονίκη βρήκαν σπίτι.

Το περιοδικό δρόμου που έχει βοηθήσει δεκάδες συνανθρώπους μας να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους, η Σχεδία, είναι η αιτία που πέντε συνάνθρωποί μας βρήκαν το δικό τους σπίτι.

Ατομα που δεν είχαν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ούτε τα απαραίτητα, εντάχθηκαν στο δίκτυο των πωλητών της Σχεδίας και κατάφεραν να δουν και πάλι τη ζωή με αισιοδοξία.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο Χρήστος Αλεφάντης, Διευθυντής Σύνταξης του Περιοδικού “Σχεδία”, μιλώντας στην εκπομπή “Check in στα γεγονότα” της Δημοτικής Τηλεόρασης Θεσσαλονίκης και τη Βάσω Λυκουρίνου.

“Όταν κάποιος επισκεφτεί το Σπίτι της Σχεδίας στην Αθήνα, εάν σηκώσει το κεφάλι του θα δει 45 φωτιστικά φτιαγμένα από χαρτί περιοδικού που έχουνε σχήμα σπιτιού. Κάθε φωτιστικό, κάθε σπιτάκι, είναι και μία ανθρώπινη ιστορία ενός συνανθρώπου μας που μέσα από τη Σχέδια κατάφερε να ξεφύγει από την αστεργία και να μπει σε σπίτι” σημείωσε ο κ. Αλεφάντης και πρόσθεσε:“

Μάλιστα περιμένουμε τον τεχνικό μας για να ανεβάσουμε ακόμη πέντε σπιτάκια, για να γίνουν 50 καθώς τους τελευταίους μήνες ακόμη πέντε άνθρωποι μέσα από τη Σχεδία κατάφεραν να ξεφύγουν από την αστεγία και να μπουν στο δικό τους σπίτι”. Και οι πέντε πωλητές είναι από τη Θεσσαλονίκη.

Είναι ο Νώντας 59 ετών, ο Απόστολος 56 ετών, η 52χρονη Μαρία, ο 35χρονος Βασίλης και η Λίτσα, 45 ετών. Μετά από χρόνια αστεγίας, οι πέντε πωλητές σταμάτησαν να μένουν στο δρόμο, στο Υπνωτήριο Αστέγων ή να φιλοξενούνται σε χώρους φίλων.

Εχουν πλέον το δικό τους σπιτικό κι αυτό χάρη στα χρήματα που έπαιρναν από τις πωλήσεις του περιοδικού.

Η “Σχεδία” πρωτοκυκλοφόρησε στους δρόμους της Αθήνας το 2013 και στη συνέχεια επέκτεινε το δίκτυό της και στη Θεσσαλονίκη. Καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών που μεσολάβησαν πέρασαν από τα γραφεία του περιοδικού περισσότεροι από 1000 άνθρωποι.

Αυτή τη στιγμή, το δίκτυο των πωλητών μετρά 100 άτομα στην Αθήνα και 50 στη Θεσσαλονίκη. “Είναι άτομα όλων των ηλικιών και από τα δύο φύλα, από 20 έως 75-80 ετών που πασχίζουν με αξιοπρέπεια στην ουσία να ξανακερδίσουν την ίδια τους τη ζωή και να κάνουν αυτό το ουσιαστικό βήμα επανένταξης όχι μόνο στην αγορά εργασίας, αλλά στη ζωή γενικότερα. Εμείς δεχόμαστε στο κατώφλι μας όποιον έχει ανάγκη” τόνισε ο κ. Αλεφάντης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανταπόκριση του κόσμου για τη στήριξη της προσπάθειας είναι μεγάλη. “Αυτή τη στιγμή πουλάμε 6.000-6.500 αντίτυπα το μήνα στη Θεσσαλονίκη. Τον περασμένο μήνα μάλιστα το καλοκαιρινό τεύχος πούλησε γύρω στα 10.000 αντίτυπα.

Κατά μέσο όρο διατίθενται 22.000- 23.000 αντίτυπα το μήνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γεγονός που δείχνει το βαθμό ευαισθητοποίησης του κόσμου”.

Sxedia Home και στη Θεσσαλονίκη

Την περυσινή χρονιά η οικογένεια της Σχεδίας απέκτησε το σημαντικότερο σημείο αναφοράς της. Πρόκειται για το Sxedia Home, το σπίτι το οποίο στεγάζεται σε ένα εμβληματικό κτίριο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας λειτουργώντας ως κόμβος αλληλεγγύης και κοινωνικής καινοτομίας. Στα σχέδια της ομάδας είναι ανάλογος χώρος να λειτουργήσει και στη Θεσσαλονίκη. “Το σπίτι μας περιλαμβάνει ένα καφέ, ένα μπαρ, ένα εστιατόριο και τα γραφεία του περιοδικού δρόμου.

Στόχος είναι να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για ανθρώπους που έχουν χάσει τα πάντα να ενεργοποιηθούν, να ενδυναμωθούν, να εκπαιδευτούν και να έχουν μία θέση εργασίας, Θέλουμε πρώτα να πατήσουμε στα πόδια μας στην Αθήνα γιατί είναι κάτι καινούργιο για μας και όπως ακριβώς έγινε με το περιοδικό δρόμου, το επόμενο βήμα είναι να φτιάξουμε ένα αντίστοιχο χώρο στην καρδιά της Θεσσαλονίκης” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεφάντης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *