Θεσσαλονίκη: Υπέρ της απόσπασης των αρχαίων στη Βενιζέλου το ΚΑΣ

Τι αποφασίστηκε στη συνεδρίαση

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τη μελέτη του αρχιτέκτονα Δημήτρη Κορρέ για την προσωρινή απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

Μάλιστα, όπως αποδεικνύει το πολύωρο της συνεδρίασης η οποία έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης, η συζήτηση ήταν εξαντλητική και σε αυτήν συμμετείχαν σύμφωνα με πληροφορίες όλες οι πλευρές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες παρέμβαση υπέρ της απόσπασης έκαναν τόσο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, όσο και ο περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας. Οι δύο άνδρες εστίασαν κυρίως στο γεγονός ότι με τη συγκεκριμένη μέθοδο το έργο θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, έως τον Απρίλιο του 2023 και πως, σε διαφορετική περίπτωση, η ολοκλήρωσή του καθίσταται υπό αμφισβήτηση.

Γύρω στις 2 τα ξημερώματα τις δικές της απόψεις είχε αναπτύξει, επίσης μέσω τηλεδιάσκεψης και η πλευρά της Αττικό Μετρό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στην αρχή της συνεδρίασης τρία σωματεία και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Αρχαιολόγων, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων και ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ Αττικής, Στερεάς και Νήσων, μέσω της πληρεξούσιας δικηγόρου τους Έφης Μουγγαράκη υπέβαλλαν αίτημα για αναβολή της συζήτησης του θέματος έως ότου εκδοθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση επί των τριών προσφυγών που έχουν κατατεθεί σε βάρος της απόφασης της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη με την οποία εγκρίθηκε η κατασκευή του σταθμού με τη μέθοδο της προσωρινής απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων.

Τα σωματεία προέβαλλαν το επιχείρημα ότι δεν τους δόθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου αντίγραφο της εξεταζόμενης μελέτης του κ. Κορρέ και κατά συνέπεια δεν μπορούσαν να αναπτύξουν επαρκώς την επιχειρηματολογία τους.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή η Αττικό Μετρό δεσμεύτηκε ενώπιον του ΚΑΣ ότι ασχέτως της απόφασης του Συμβουλίου, δεν πρόκειται να προβεί σε απόσπαση των αρχαιοτήτων πριν να αποφανθεί οριστικά επ’ αυτού το ΣτΕ, το οποίο θα εκδικάσει τις προσφυγές στις 6 Νοεμβρίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *