Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τα αίτια θανάτου του Σήφη Βαλυράκη

Εύβοια Σήφης Βαλυράκης

Οι συνθήκες του δυστυχήματος

Σύμφωνα με το πόρισμα του ιατροδικαστή Νίκου Καλογριά ο Σήφης Βαλυράκης υπέστη βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και κακώσεις στην αριστερή πλάγια τραχηλική χώρα από την προπέλα του σκάφους.

Σύμφωνα με το πόρισμα, o 77χρονος πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης έχοντας υποστεί αυτά τα τραύματα έχασε τις αισθήσεις του με αποτέλεσμα να πνιγεί. Σύμφωνα με τον κ.Καλογριά δεν είχε προηγηθεί καρδιακό επεισόδιο.

Σε ό,τι αφορά τις συνθήκες του δυστυχήματος και πώς βρέθηκε στη θάλασσα το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, το επικρατέστερο μέχρι στιγμής σενάριο, σύμφωνα με τους λιμενικούς, είναι να γλίστρησε και να χτύπησε σε κάποιο σημείο του σκάφους με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να χάσει την ισορροπία του πέφτοντας στο νερό ενώ η μηχανή του ήταν στο πρόσω, δηλαδή σε λειτουργία. Η λογική λέει ότι ο Σήφης Βαλυράκης, όπως και οι περισσότεροι κάτοχοι φουσκωτών σκαφών με την δική του εμπειρία, δεν πρέπει να φορούσε το “Smart Stop”, το υφασμάτινο βραχιολάκι με καλώδιο που φοριέται στον καρπό και είναι συνδεδεμένο με το κλειδί της μηχανής, η οποία σβήνει αυτόματα σε περίπτωση που σκοντάψεις από κάποιο τράνταγμα ή γλιστρήσεις πάνω στη βάρκα. Ο συγκεκριμένος μηχανισμός είναι τόσο ευαίσθητος αλλά και ενοχλητικός για τους περισσότερους διότι δεν επιτρέπει περαιτέρω κινήσεις πέρα από την πλοήγηση του σκάφους. «Θα μπορούσε να του είχε σώσει τη ζωή» εκτιμούν άνδρες του Λιμενικού που συμμετείχαν στην επιχείρηση εντοπισμού του.

Ένας από τους ψαράδες που συμμετείχε στην επιχείρηση εντοπισμού του πρώην υπουργού, ο κ. Πέτρος Μίγγος, ανέφερε ότι βγήκε από το λιμάνι γύρω στις 18.20 όταν τον ειδοποίησε το Λιμενικό προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες. Πέντε λεπτά αργότερα τον ειδοποίησε το αδερφός του ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή με άλλο σκάφος, ότι βρήκε την βάρκα. Ο κ. Μίγγος εκτιμά ότι ο Σήφης Βαλυράκης δεν χτυπήθηκε από την προπέλα του φουσκωτού σκάφους του, αλλά ίσως να ζαλίστηκε και να έπεσε στη θάλασσα. Ωστόσο τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι ψαράδες που αναζητούσαν τον πρώην υπουργό δεν μπόρεσαν να το εντοπίσουν τη σορό του, κάτι που κατάφεραν οι άνδρες του Λιμενικού.

«Δεν μπορούσα να δω αν είναι χτυπημένος. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εκδοχή ότι χτύπησε από προπέλα, ήταν γνώστης» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Λιμενικό εξετάζει δύο μαρτυρίες που έχει, από δύο αυτόπτες. Ο πρώτος δήλωσε ότι είδε το σκάφος «να φέρνει σβούρες» οπότε οι Λιμενικοί θεωρούν ότι αυτός ήταν ο λόγος που προκλήθηκαν από την προπέλα τα μοιραία κτυπήματα. Ο άλλος μάρτυρας κατέθεσε ότι το είδε το σκάφος να κατευθύνεται προς το «Νησί των Ονείρων» ή Πεζονήσι. Όταν εντοπίστηκε, προασαραγμένο, η μηχανή του ήταν στο πρόσω, ήταν σε λειτουργία. Μέσα σε αυτό βρέθηκαν δύο ψαροντούφεκα.

Όσο για τον λόγο της πτώσης του Σήφη Βαλυράκη στη θάλασσα οι Λιμενικές αρχές εκτιμούν είτε ότι γλίστρησε είτε ότι είχε λιποθυμικό επεισόδιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν, ο πρώην υπουργός αντιμετώπιζε ένα καρδιακό πρόβλημα. Όλα θα φανούν από την ιατροδικαστική εξέταση σε κάθε περίπτωση.

Το Λιμενικό αποκλείει το ενδεχόμενο το σκάφος του Σήφη Βαλυράκη να χτυπήθηκε από άλλο, καθώς και το σενάριο να κολύμπησε. Η σορός παρασύρθηκε στο νησάκι από τους νοτιάδες που έπνεαν στην περιοχή. Στο μεταξύ σε κατάσταση σοκ βρίσκεται από χθες η σύζυγος του Σήφη Βαλυράκη, Μίνα Παπαθεοδώρου- Βαλυράκη. Η γνωστή ζωγράφος αδυνατεί να πιστέψει ότι ο σύντροφος της δεν κατάφερε ποτέ να επιστρέψει από μια εξόρμηση ρουτίνα για τον ίδιο στο αγαπημένο του μέρος, το «Νησί των Ονείρων». Συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας Βαλυράκη με το οποίο επικοινωνήσαμε, αρκέστηκε να πει ότι άπαντες είναι συντετριμμένοι από την είδηση του απροσδόκητου θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *