Τραγωδία στα Τέμπη: «Λεφτά από δολοφόνους δεν θέλουμε», λένε συγγενείς των θυμάτων (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέμπη δυστύχημα τρένα

Ζητούν ποινικές διώξεις οι χτυπημένοι από τη μοίρα άνθρωποι

Αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες της σύγκρουσης των τρένων στα Τέμπη προσφέρει η Hellenic Train.

«Οι αποζημιώσεις αυτές είναι υποχρέωση που επιβάλλει ο ευρωπαϊκός κανονισμός όπου ως προκαταβολή για τα θύματα είναι 21.000 ευρώ το έλασσον», αναφέρει η δικηγόρος, Αριάδνη Νούκα.

Τα ποσά των αποζημιώσεων

Συγκεκριμένα, οι αποζημιώσεις που ανακοίνωσε η εταιρεία έχουν ως εξής:

– 42.000 ευρώ προκαταβολή στις οικογένειες των θανόντων

– 10.000 ευρώ στους τραυματισμένους που νοσηλεύονται ακόμα

– 5.000 ευρώ στους τραυματισμένους που έλαβαν εξιτήριο

– 300 ευρώ για τις αποσκευές νεκρών και τραυματισμένων.

«Καμία αποζημίωση δε θα κάμψει τον αγώνα μας για να δικαιωθούν οι οικογένειες και να αποδοθούν οι ευθύνες σε όλους», λέει ο Στέλιος Σούρλας, δικηγόρος θυμάτων.

Η εταιρεία, στην ανακοίνωσή της, αναφέρει ότι αυτή η κίνηση να αποζημιώσει τα θύματα «δε συνιστά σε καμία περίπτωση αποδοχή ευθύνης» από την πλευρά της. Αν και αυτό ακούγεται οξύμωρο, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα εξηγεί στο LIVE NEWS πως η Hellenic Train ήταν υποχρεωμένη βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου να καταβάλλει αυτήν την προκαταβολή είτε φέρει είτε δε φέρει ευθύνες.

«Αυτή η προκαταβολή, αυτή που προβλέπει ο ευρωπαϊκός κανονισμός, είναι ανεξαρτήτου ευθύνης. Το αν υπάρχει ευθύνη της εταιρείας αυτό θα το κρίνει η δικαιοσύνη».

Το ποσό αυτό μάλιστα είναι μη επιστρεπτέο ακόμα κι αν η εταιρεία αποδειχθεί εκ των υστέρων δικαστικά ότι δε φέρει καμία ευθύνη για το δυστύχημα.

«Αποτελούν μία προκαταβολή. Από εκεί και πέρα οι οικογένειες σαφώς και μπορούν να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από τη δικαιοσύνη».

«Δε θέλουμε τα λεφτά τους»

«Είναι άκομψο όλο αυτό που έγινε με αυτήν την ανακοίνωση. Δε θέλουμε τα λεφτά τους, είναι δολοφόνοι. Λεφτά από δολοφόνους δε θέλουμε. Είναι γελοίο τώρα, βγάλανε κοστολόγιο τις ανθρώπινες ζωές. Τις εκτιμήσαν 42.000, δεν ντρέπονται», λέει ο πατέρας του Δημήτρη Ασλανίδη.

Διαβάστε επίσης  Τραγωδία στα Τέμπη: Απολογήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΟΣΕ για την μετάταξη του σταθμάρχη

Ο κύριος Παύλος έχασε τον 26χρονο γιο του στο πολύνεκρο αυτό δυστύχημα στα Τέμπη. Όπως λέει στο LIVE NEWS, τα 42.000 ευρώ δε φέρνουν πίσω τον Δημήτρη και αυτό που ζητά είναι να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι.

«Πρώτα οι ποινικές ευθύνες μας ενδιαφέρουν, δε μας ενδιαφέρουν τα λεφτά. Αυτοί κρύβονται όλοι. Όπως κρύβονται οι πολιτικοί μας, κάνουν ο ένας μετά τον άλλο, μπαλάκι ποιος φταίει, έτσι κρύβονται αυτοί όλοι».

Ίδια επιθυμία εκφράζει μέσω του δικηγόρου της και η οικογένεια της Ιφιγένειας Μήτσκα που έχασε τόσο άδικα τη ζωή της στη μοιραία αμαξοστοιχία.

«Από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε την ποινική δίωξη πολιτικών προσώπων. Δε θα κάνουμε πίσω σε αυτό».

«Να μη δεχτούν τα χρήματα»

Να μη δεχθούν τις αποζημιώσεις οι συγγενείς θανόντων προειδοποιεί ο Απόστολος Λύτρας μιλώντας στο MEGA.

«Το θέμα είναι το εξής, που δεν έχω καταλάβει. Τα χρήματα αυτά τα δίνουν ως αποζημίωση και θα ζητήσουν από τους συγκεκριμένους να παραιτηθούν όλων των αξιώσεων ή θα δώσουν αυτά τα χρήματα και τέλος;

»Για τις δικαστικές διεκδικήσεις οι συγγενείς των θυμάτων θα πρέπει να μη δεχτούν τα χρήματα εάν τους ζητήσουν από την εταιρεία να παραιτηθούν από οποιοδήποτε δικαίωμα. Θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί».

Η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα εκτιμά πως το ένα δεν αναιρεί το άλλο κι επομένως, όπως λέει, οι συγγενείς μπορούν να διεκδικήσουν μεγαλύτερες αποζημιώσεις στο δικαστήριο.

Το ύψος της αποζημίωσης καθορίζεται από τον εκάστοτε δικαστή με τα ποσά να κυμαίνονται από 300.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ.

«Συνήθως 300 – 400.000 ευρώ. Βαριά 500.000 ευρώ. Το ένα εκατομμύριο αποζημίωση συμβαίνει σε άλλες χώρες όπως στην Αμερική», λέει ο δικηγόρος Θάνος Καρατσιώλης, με την Αριάδνη Νούκα να συμπληρώνει:

«Άλλη αποζημίωση είναι για παιδιά, άλλοι για γονείς άλλα για σύζυγο. Υπάρχουν διακυμάνσεις».

Πηγή φωτογραφίας: Eurokinissi

Πηγή: megatv.com