Τραγωδία στα Τέμπη – Λύτρας: «Οι οικογένειες ξέρουν πως δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τέμπη δυστύχημα τρένα

Ζητούν δικαίωση για τα θύματα

Για την τραγωδία στα Τέμπη και τα αιτήματα των οικογενειών της θυμάτων μίλησε ο δικηγόρος Απόστολος Λύτρας, στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”.

Ο κ. Λύτρας που εκπροσωπεί την οικογένεια της 19χρονης Αναστασίας, μίλησε για τις επόμενες κινήσεις των συγγενών αναφορικά με το δυστύχημα.

«Περιμένω σήμερα να παραλάβω αντίγραφα της δικογραφίας, δηλώσαμε χθες παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας για τους γονείς της 19χρονης Αναστασίας, και περιμένουμε τη δικογραφία. Έχουμε δει σε πολλούς κατηγορούμενους να προσπαθούν να βγάλουν την ευθύνη από πάνω τους και να την μεταφέρουν κάπου αλλού. Βέβαια, εκτός από τον σταθμάρχη σε αυτή την περίπτωση, αυτό το βλέπουμε και σε πολιτικούς», είπε αρχικά.

«Ένα από τα πράγματα που έχει εξοργίσει όλες τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και όλους μας είναι, σε μία τραγωδία να βλέπουμε τους πολιτικούς, να επιρρίπτουν ο ένας στον άλλον ευθύνες, και πραγματικά μας εξοργίζει αυτό. Δεν ξέρω εάν έχουν καταλάβει όλοι ότι το συγκεκριμένο δυστύχημα δεν πρόκειται κανένας πολιτικός να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ο κόσμος είναι εξαγριωμένος, χάθηκαν τόσες ψυχές», συμπλήρωσε ο κ. Λύτρας.

«Αυτό που ενδιαφέρει τις οικογένειες είναι ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης»

Μεταξύ άλλων ο κ. Λύτρας τοποθετήθηκε αναφορικά με τις ποινές που πρόκειται να επιβληθούν στους ενόχους στο πέρας της διαδικασίας.

«Το ότι μπορεί να στοιχειοθετηθεί ο δόλος, είναι πιθανό. Ο σταθμάρχης τουλάχιστον με βάση το κατηγορητήριο είναι για ένα κακούργημα και ένα πλημμέλημα τα οποία είναι σοβαρά. Οι ποινές δεν θα είναι τόσο μεγάλες, θα το δείτε δεν θα είναι. Από εκεί και πέρα αυτό που ενδιαφέρει τις οικογένειες είναι ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό», τόνισε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος.

«Σίγουρα όσον αφορά στις ανθρωποκτονίες, παρότι είναι κατά συρροή, 57 ποινές, για 57 ανθρώπους, αλλά εάν νομίζει κάποιος ότι οι ένοχοι θα βρεθούν στην φυλακή για όλη τους τη ζωή, αυτό δε θα συμβεί, το έχουμε δει και σε άλλες τραγωδίες. Είναι βέβαιο ότι πολύ δύσκολα θα δούμε ανθρώπους να μπαίνουν στην φυλακή για πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι εύκολο να επιβληθεί η ποινή της ισοβίου καθείρξεως, είναι μέχρι ισόβια, από κάθειρξη 15 ετών το κάθε αδίκημα μέχρι ισόβια»,

Διαβάστε επίσης  Τραγωδία στα Τέμπη: Σε κλίμα συγκίνησης το ΑΠΘ απένειμε το πτυχίο στις οικογένειες των αδικοχαμένων φοιτητριών (ΦΩΤΟ)

»Τα υπόλοιπα 2 ποινικά αδικήματα τιμωρούνται μέχρι 5 χρόνια για την κάθε μία ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Άρα, εάν δείτε μια ποινή κατά συγχώνευση στην περίπτωση που δεν οδηγηθεί το δικαστήριο – όταν γίνει – στην ποινή της ισοβίου καθείρξεως, κατά συγχώνευση οι ποινές θα είναι μεγάλες, ωστόσο η έκτιση των ποινών δεν είναι αυτή που ακούμε, είναι τα 3/5 της ποινής», είπε σχετικά.

«Εάν το υπουργείο Μεταφορών γνώριζε μιλάμε για δόλο»

«Όλη η κοινωνία και οι συγγενείς των θυμάτων λένε ότι δεν φταίει μόνο ο σταθμάρχης. Το υπουργείο Μεταφορών και ο υπουργός, γνώριζε ότι δεν υπάρχουν και δεν τηρούνται μέτρα ασφαλείας; Γιατί εάν το γνώριζαν θα παίξει σημαντικό ρόλο. Εάν γνώριζαν και επέτρεπαν στο τρένο να ταξιδεύει, εννοείται ότι θα πρέπει να βρεθούν κατηγορούμενοι, με πολύ σοβαρές περιπτώσεις γι΄ αυτές τις ανθρωποκτονίες. Εάν το γνώριζαν μιλάμε για δόλο, είναι δεδομένο. Η δήλωση του Άδωνι Γεωργιάδη, την οποία πληροφορήθηκα από σάιτ, για τα τρένα και «τι να έκανε ο υπουργός, εάν έλεγε κάτι, θα έπρεπε να σταματήσουν τα τρένα;». Τι ενδιαφέρει αυτό τις οικογένειες εάν σταματήσουν τα τρένα, είναι δυνατόν;», σημείωσε ο κ. Λύτρας.

«Το δικαστήριο θα αργήσει λόγω της ανάθεσης σε Εφέτη ανακριτή»

«Εκπροσωπώ την οικογένεια της Αναστασίας, του μηχανοδηγού, μία οικογένεια από την Κύπρο, αλλά και 3 τραυματίες. Εχθές ήρθα σε επαφή με την οικογένεια του μηχανοδηγού, είναι αδιανόητο να ρίχνουν ευθύνες στον μηχανοδηγό που έχει πεθάνει, οι άνθρωποι είναι κατεστραμμένοι. Ο άνθρωπος όχι απλά δεν φταίει σε κάτι, είδε και μπροστά του το τρένο να έρχεται. Προσπαθούν να επιρρίψουν ευθύνες οπουδήποτε. Θα αργήσει πάρα πολύ το δικαστήριο. Πιστεύω ότι αυτό το γεγονός ότι θα πάει σε ειδικό Εφέτη ανακριτή, ο λόγος είναι για να καθυστερήσει. Μόνο για να μεταφερθεί η δικογραφία, οι διαδικασίες, θέλει ενδεχομένως και 1-2 μήνες», κατέληξε.

Πηγή φωτογραφίας: ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Πηγή: megatv.com