Τράπεζα Θεμάτων: Η πιο σοβαρή κυβερνοεπίθεση σε ελληνικό οργανισμό – Δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα

Την πιο σοβαρή και δυνατή κυβερνοεπίθεση που έχει δεχθεί ποτέ ελληνικός οργανισμός δέχθηκε η Τράπεζα Θεμάτων, γεγονός που προκάλεσε προβλήματα στη διεξαγωγή των ενδοσχολικών εξετάσεων.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα Θεμάτων και παράπλευρα συστήματα του υπουργείου Παιδείας, όπως το MySchool, δέχθηκαν 165 εκατομμύρια «χτυπήματα» από 114 χώρες του κόσμου.

Το πρόβλημα περιοριζόταν με το πέρασμα του χρόνου και τις απαραίτητες τεχνικές ενέργειες του υπουργείου Παιδείας, με συνέπεια τα σχολεία να μπαίνουν και να αντλούν κανονικά θέματα.

Την ίδια στιγμή και με τις πανελλαδικές εξετάσεις να ακολουθούν, θεωρούνται άκρως σημαντικές οι διαβεβαιώσεις τόσο από τον ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρου Κόπτση όσο και από τον Άκη Σκέρτσο, πως δεν πρόκειται να προκύψει ανάλογο πρόβλημα και σε αυτή τη διαδικασία.

Πώς ενήργησαν οι χάκερς

Ο πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφαλείας, Μάνος Σφακιανάκης, αναφέρθηκε, μιλώντας στην ΕΡΤ, στο θέμα της κατάρρευσης της πλατφόρμας, τονίζοντας πως δεν βρίσκεται ένα άτομο πίσω από αυτήν την κυβερνοεπίθεση, αλλά περισσότεροι «οι οποίοι έχουν νοικιάσει υπολογιστικά συστήματα από το σκοτεινό διαδίκτυο. Μετά από πολλή δουλειά, μπορεί να τους εντοπίσει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δείτε επίσης: Εισαγγελική έρευνα για τις επιθέσεις χάκερς στην Τράπεζα Θεμάτων

Καλύπτουν τα ίχνη τους όμως υπάρχουν και τα λάθη. Για αυτό τον λόγο είμαστε εμείς εδώ». Σύμφωνα με αναφορές, η επίθεση φέρεται να έχει ξεκινήσει από κάποια ασιατική χώρα και χάκερς, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει πλασματικούς λογαριασμούς. Με τα μαζικά τους ταυτόχρονα «χτυπήματα», οδήγησαν το δίκτυο σε κατάρρευση, ενώ δεν αποκλείται ανάλογες επιθέσεις να πραγματοποιηθούν και τις επόμενες ημέρες.

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρούνται κρίσιμες οι δικλείδες ασφαλείας που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός, ώστε να αποτραπεί περαιτέρω εισχώρηση στα υπολογιστικά συστήματα και πιθανές απόπειρες άντλησης δεδομένων.

«165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες»

Κοινή ανακοίνωση για την κυβερνοεπίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων εξέδωσαν το μεσημέρι της Τρίτης τα Υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σε αυτήν αναφέρουν χαρακτηριστικά πως: «Χθες η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ, που φιλοξενείται στο Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ), δέχθηκε μεγάλης κλίμακας και διάρκειας κατανεμημένη επίθεση. Στόχος η παρεμπόδιση της διεξαγωγής των εσωτερικών προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων Λυκείου. Οι επιθέσεις απομονώθηκαν και οι εξετάσεις διεξήχθησαν κανονικά στην συντριπτική πλειονότητα των σχολείων.

Σήμερα, οι κακόβουλες επιθέσεις επαναλήφθηκαν από νωρίς το πρωί με στόχο αυτή τη φορά την υποδομή της πλατφόρμας του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ). Οι επιθέσεις αποκρούστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τις απαραίτητες ενέργειες.

Διαβάστε επίσης  Κλειστά σχολεία στη Βόρεια Ελλάδα λόγω καύσωνα

Η πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων δέχθηκε 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες. Είναι η πιο σημαντική επίθεση που έγινε ποτέ σε ελληνικό δημόσιο κυβερνητικό οργανισμό.

Σημειώνεται ότι τα θέματα μεταδόθηκαν σε όλα τα σχολεία και οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου ολοκληρώθηκαν.

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά και με απόλυτη ασφάλεια. Κανένας μαθητής της Γ’ Λυκείου δεν θα αποκλειστεί από τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων, εξαιτίας των κακόβουλων επιθέσεων.

Υπογραμμίζεται εκ νέου, ότι η πλατφόρμα αυτή του ΕΔΥΤΕ είναι απολύτως διακριτή από το σύστημα μετάδοσης θεμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων».

Η πιο σοβαρή επίθεση που έχει δεχτεί ελληνικός δημόσιος κυβερνητικός οργανισμός

«Είναι η πιο σοβαρη – ιστορικά- επίθεση που έχει δεχθεί ελληνικός δημόσιος κυβερνητικός οργανισμός. Έχουμε μετρήσει αυτή τη στιγμή 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες απ όλο τον κόσμο με στόχο την Τράπεζα Θεμάτων. Δεν προέρχονται από μία πηγή, ουσιαστικα πρόκειται για οργανωμενο κυβερνοέγκλημα για το οποίο θα γίνουν οι δέουσες ενέργειες και παρεμβάσεις και προς τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, ώστε να γίνει η αναγκαία έρευνα. Το Υπουργείο Παιδείας και το ΙΕΠ, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που διαχειρίζεται την Τράπεζα Θεμάτων.

Στις 29/5 η επίθεση απετράπη στις 09:00 το πρωί και σε 9 στα 10 σχολεία λειτούργησε κανονικά το σύστημα. Η δεύτερη πολύ πιο έντονη επίθεση στις 30/5 απετράπη στις 08:00 το πρωί και όλοι οι μαθητές και καθηγητές φαίνεται να έχουν πάρει τα θέματα, επομένως υπάρχει μια πολύ καλή κανονική ροή της λειτουργίας των εξετάσεων.

Είναι προφανές ότι υπάρχει μια συντονισμένη επίθεση που σχετίζεται και με την κατάσταση της μεταβατικής υπηρεσιακής κυβέρνησης που έχει η χώρα αυτή τη στιγμή εν όψει των επόμενων εκλογών. Είναι μία επίθεση προς τις ίδιες τις οικογένειες και τους μαθητές και νομίζω ότι σε αυτό πρέπει να σταθούμε όλοι, όλο το πολιτικό σύστημα, απέναντι σε τέτοιες επιθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση θέλουμε να καθησυχάσουμε τους γονείς, τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς ότι η λειτουργία των Πανελληνίων εξετάσεων είναι απολύτως διασφαλισμένη.

«Τρέχει» σε ένα διαφορετικό, πολλαπλώς εγγυημένο ως προς τα ζητήματα κυβερνοασφάλειας σύστημα και σε κάθε περίπτωση η υπηρεσιακή Κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και φυσικά δεν θα υπάρξει και κανένα ζήτημα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις για οποιοδήποτε μαθητή αντιμετώπισε οποιοδήποτε πρόβλημα αυτές τις δύο μέρες.

Οι γονείς, οι μαθητές πρωτίστως και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς. Είμαστε δίπλα τους, λαμβάνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προφανώς λυπούμαστε για την ταλαιπωρία που έχουν υποστεί αυτές τις δύο μέρες» ανέφερε σχετικά ο Ακης Σκέρτσος.