Τζανάκης: “Σχεδόν 30000 κρούσματα γρίπης καθημερινά στην χώρα μας”

Καπραβέλος Θεσσαλονίκη

Τι τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης μίλησε στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΗΜΕΡΑ».

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις εξαιρετικά μεταδοτικές λοιμώξεις, που ταλανίζουν ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς και για την πρόληψη.

Ο κ. Τζανάκης ξεκίνησε με τη φράση «όλη η Ελλάδα είναι άρρωστη» και έκανε λόγο για 20 με 30.000 κρούσματα τη μέρα, με τον αναπνευστικό – συγκυτιακό ιό (RSV) και τη γρίπη να παίρνουν τα ηνία.

Επίσης, τόνισε ότι δεν πρέπει να υπάρχει καθησυχασμός, καθώς ο RSV προσβάλει και μεγάλες ηλικίες, επισημαίνοντας ότι «μεγάλοι άνθρωποι, με υπόστρωμα σε νοσήματα, νοσούν βαριά με αποτέλεσμα να οδηγούνται στα νοσοκομεία».

Μόνος σύμμαχος στη μάχη κατά των ιών φαίνεται να είναι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό και φυσικά αυτό της γρίπης, το οποίο εμπεριέχει το στέλεχος «Η3Ν2» που υπάρχει και στη γρίπη, δημιουργώντας έτσι μια ασπίδα μεγάλης (αν όχι εξολοκλήρου) προστασίας όπως δήλωσε στη συνέχεια ο καθηγητής.

Τέλος, ο κ. Τζανάκης συνέδεσε τη μεταδοτικότητα του αναπνευστικού ιού, χαρακτηρίζοντάς της ιδιαίτερα ισχυρή, μέσω των χεριών, των επιφανειών και των αντικειμένων, συνιστώντας καλή αντισηψία.