Βαρυμπόμπη: Ετσι εξαπλώθηκε η φωτιά – Συγκλονιστικό time lapse βίντεο

ηλικιωμένη πυρκαγιά φωτιά Θεσσαλονίκη φρεάτιο Χαλκιδική

Το meteo.gr δημοσίευσε το χρονικό της εξάπλωσης

Ανεμοι εντάσεως 2 – 4 μποφόρ έπνεαν την ώρα που ξέσπασε η μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη.

Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη στο σημείο όπου εκδηλώθηκε η φωτιά σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρών ανέμων επέτρεψε στην πυρκαγιά να αναπτύξει μία ισχυρή επαγωγική στήλη που έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού, σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Από τις καταγραφές φαίνεται ότι η φωτιά στη Βαρυμπόμπη εκδηλώθηκε σε πυκνόφυτη δασική έκταση. Η πυκνή και εξαιρετικά ξηρή διαθέσιμη καύσιμη ύλη, σε συνδυασμό με την απουσία ισχυρού ανέμου, επέτρεψε στην φωτιά να αναπτύξει ισχυρή επαγωγική στήλη, η οποία έγινε ορατή ως ένα πυκνό νέφος καπνού που ανέρχεται σχεδόν κατακόρυφα πάνω από την πυρκαγιά και το οποίο αποτυπώθηκε πολύ χαρακτηριστικά στο επόμενο βίντεο από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου στην Πεντέλη.

Η φωτιά αναπτύσσει επαγωγική στήλη μέσα από την καύση πυκνής και ξηρής καύσιμης ύλης, η οποία θερμαίνει τον υπερκείμενο αέρα και τελικά οδηγεί σε ισχυρά ανοδικά ρεύματα. Ενδεικτικό της έντασης των ανοδικών ρευμάτων στην φωτιά της Βαρυμπόμπης είναι το γεγονός πως καταγράφηκαν παροδικά νέφη πυροσωρειτών, ακριβώς πάνω από το πλούμιο του καπνού.

Η φωτιά δημιουργεί δικό της καιρό

Μία φωτιά που αναπτύσσει επαγωγική στήλη επηρεάζεται ελάχιστα από τον συνοπτικό άνεμο. Αντίθετα, δημιουργεί τη δική της τοπική κυκλοφορία ανέμου (το δικό της καιρό), η οποία ανατροφοδοτείται όσο η φωτιά συνεχίζει να συναντά πλούσια και ξηρή καύσιμη ύλη. Είναι χαρακτηριστικό πώς όταν το πύρινο μέτωπο πλησίασε στην περιοχή που είναι εγκατεστημένος ο αυτόματος μετεωρολογικός σταθμός του Τατοϊου, καταγράφηκε απότομη αύξηση της ταχύτητας του ανέμου (από 6 σε 20 χιλιόμετρα ανά ώρα) και της θερμοκρασίας (από 40 σε 45 βαθμούς Κελσίου).

Οι παρατηρήσεις του Αστεροσκοπείου φαίνεται να επιβεβαιώνουν το γεγονός πως πράγματι η φωτιά της Βαρυμπόμπης δημιούργησε το δικό της καιρό, ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους που καθοδηγούν την εξάπλωση των μετώπων. Επιπρόσθετα, η δημιουργία της επαγωγικής στήλης συνετέλεσε στην σημαντική αύξηση της πυκνότητας των κηλιδώσεων, δηλαδή στην μεταφορά καιόμενης ύλης (καύτρες) και την έναρξη νέων εστιών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *