Eurovision 2024: Με αποκλεισμό από τον μεγάλο τελικό κινδυνεύει η Ολλανδία 

Η συμμετοχή της Ολλανδίας στην φετινή Eurovision από τον Γιόουστ Κλάιν, βρίσκεται πλέον υπό έρευνα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) εξαιτίας ενός περιστατικού με το Ισραήλ.

Ο Ολλανδός τραγουδιστής έχασε τη θέση του στην προτελευταία πρόβα του σόου στο Μάλμο της Σουηδίας την Παρασκευή, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί στην πέμπτη θέση, πριν την Εντέν Γκολάν που εκπροσωπεί το Ισραήλ.

Ξένα μέσα αναφέρουν πως δεν είναι ακόμη σαφές, εάν ο Κλάιν θα εμφανιστεί στον μεγάλο τελικό του Σαββάτου. Η Daily Mail υποστηρίζει ότι ο Ολλανδός δεν έκανε την πρόβα, επειδή ήθελε να κάνει μία δήλωση επί σκηνής, αλλά τον εμπόδισαν να το κάνει.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάποιες ανεπίσημες πηγές αναφέρουν μία διαφορετική άποψη. Πιο συγκεκριμένα κάποιοι γράφουν ότι ο Κλάιν χτύπησε μέλος της ισραηλινής συμμετοχής, που κορόιδεψε τον θάνατο του πατέρα του. Τίποτα όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Η EBU ανέφερε σε ανακοίνωσή της

«Αυτή τη στιγμή διερευνούμε ένα περιστατικό που μας αναφέρθηκε και αφορά τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Δεν θα κάνει πρόβες μέχρι νεωτέρας. Δεν έχουμε περαιτέρω σχόλια αυτή τη στιγμή και θα ενημερώσουμε εν ευθέτω χρόνω».

H εμφάνιση της Ολλανδίας στον δεύτερο ημιτελικό

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί με τη συμμετοχή της Ολλανδίας. Χθες πάντως, η Γκολάν που εκπροσωπεί το Ισραήλ, δεν είχε την καλύτερη αντιμετώπιση, από τον Κλάιν.

Την ώρα που απαντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδιναν οι καλλιτέχνες μετά την εμφάνισή τους, η Γκολάν δέχτηκε μια ερώτηση που προκάλεσε αντιδράσεις.

 

«Θεωρείς ότι η συμμετοχή σου στον διαγωνισμό ίσως βάζει σε κίνδυνο τους υπόλοιπους εκπροσώπους των χωρών, λόγω των όσων γίνονται αυτό το διάστημα στο Ισραήλ;», τη ρώτησε ο δημοσιογράφος.

Την ώρα που απαντούσε η Εντέν Γκολάν, δίπλα της καθόταν ο εκπρόσωπος της Ολλανδίας. Όταν κάποιος από τη διοργάνωση της είπε ότι αν δεν θέλει, μπορεί να μην απαντήσει στην ερώτηση, εκείνος πετάχτηκε λέγοντας: «Γιατί όχι;».

«Πιστεύω πως είμαστε όλοι εδώ για έναν λόγο και μόνο», ξεκίνησε να λέει η Ισραηλινή τραγουδίστρια, προκαλώντας την αγανάκτηση του Ολλανδού καλλιτέχνη, ο οποίος μάλιστα, δεν προσπάθησε καν να την κρύψει, κάνοντας γκριμάτσες, ενώ εκείνη μιλούσε.

«Η EBU λαμβάνει πιστεύω όλα τα μέτρα που χρειάζονται για να κάνει αυτή τη διοργάνωση ένα ασφαλές μέρος, όπου θα ενωθούν όλοι. Οπότε, πιστεύω ότι είναι ασφαλές για όλους», συνέχισε να λέει η Εντέν Γκολάν.

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης κατάφερε να ξεσηκώσει το πλήθος με το τραγούδι «Euro-Papa» στον δεύτερο ημιτελικό, το οποίο και στο τέλος της εμφάνισής του, αφιέρωσε στον πατέρα του.

Ο Τζουστ Κλάιν τον έχασε, όταν ήταν ακόμα παιδί. Έτσι, στο τελευταίο μέρος του κομματιού, θέλησε να απαγγείλει μία στροφή αφιερωμένη σε εκείνον. «Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι άνθρωποι. Ο πατέρας μου κάποτε μου είπε ότι ο κόσμος δεν έχει σύνορα. Μου λείπεις, αυτό ψιθυρίζω κάθε μέρα. Βλέπεις, μπαμπά, σε άκουσα», είπε ο τραγουδιστής, ιδιαίτερα φορτισμένος.

Αποκλείστηκε από την πρόβα τζενεράλε του τελικού

Η νεότερη εξέλιξη είναι πως ο καλλιτέχνης αρχικά ήταν παρών στην εθιμοτυπική πλέον παρέλαση των χωρών, αλλά αργότερα απουσίαζε από την Πρώτη Γενική Πρόβα το μεσημέρι. Τελικά δεν εμφανίστηκε ούτε στην Δεύτερη Γενική Πρόβα, όπου είναι και αυτή που ψηφίζουν οι επιτροπές, το λεγόμενο Jury Show.

H EBU με μια επίσημη δήλωση αναφέρει για το τι θα συμβεί απόψε: «Η έρευνα για το περιστατικό με τον Ολλανδό καλλιτέχνη στον φετινό Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision συνεχίζεται ακόμη. Γίνονται επίσης συζητήσεις μεταξύ της EBU και του AVROTROS, του ολλανδικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Ενώ η έρευνα συνεχίζεται, η EBU αποφάσισε ότι ο Joost Klein δεν θα εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της 2ης Dress Rehearsal, στην οποία ψηφίζουν οι κριτικές επιτροπές από τις 37 συμμετέχουσες χώρες. Αντ’ αυτού θα χρησιμοποιηθεί η εμφάνιση του από τον Δεύτερο Ημιτελικό».

Αμφίβολη παραμένει η εμφάνισή του στον αυριανό τελικό της Eurovision και το τι μέλλει γενέσθαι με τη φετινή συμμετοχή της Ολλανδίας.

Πηγή φωτό:Youtube (Eurovision Song Contest)