15 πανέμορφα λουλούδια για να στολίσετε το μπαλκόνι σας

καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι

Μεταμορφώστε το σε έναν υπέροχο κήπο με πολλά χρώματα

Αυτή η εποχή είναι ιδανική για να γεμίσετε το μπαλκόνι σας με λουλούδια και να αλλάξει η διάθεσή σας με τα υπέροχα χρώματα και τα μοσχοβολιστά αρώματα που θα σας χαρίσουν.

Πριν αγοράσετε όμως λουλούδια για να στολίσετε το μπαλκόνι σας πρέπει να λάβετε υπόψη σας μερικές παραμέτρους, όπως το χώρο που μπορείτε να διαθέσετε, την τοποθεσία του καθώς και αν το χτυπάει ο ήλιος.

Αν το μπαλκόνι σας είναι μεγάλο, μπορείτε εύκολα να το «μεταμορφώσετε» σε κήπο και παράλληλα να έχετε χώρο και για να κάθεστε ωστόσο αν είναι μικρό, πρέπει να προτιμήσετε λουλούδια, που δεν θα πιάσουν πολύ χώρο.

καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι

Αντίστοιχα, αν έχει ηλιοφάνεια πολλές ώρες τις ημέρες, προτιμήστε λουλούδια που αγαπάνε τον ήλιο και αντέχουν τις υψηλές θερμοκρασίες, αν το πιάνει ο αέρας, επιλέξτε ανθεκτικά φυτά, καθώς και τον τρόπο που θα τα προστατέψετε.

Οπως καταλαβαίνετε, πρέπει πριν να εξετάσετε κάποια πράγματα ώστε να κάνετε τις καλύτερες επιλογές ενώ για ιδανικά αποτελέσματα, συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ή το φυτώριο απ’ όπου θα προμηθευτείτε τα λουλούδια σας.

Λουλούδια που θα ομορφύνουν το μπαλκόνι σας

Παρακάτω, θα δείτε 15 υπέροχα λουλούδια, τα οποία μπορείτε να φυτέψετε σε γλάστρες στο μπαλκόνι για να δημιουργήσετε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον γεμάτο χρώματα και ομορφιά. Δείτε τις ανάγκες τους και επιλέξτε τα κατάλληλα για εσάς.

1. Τριανταφυλλιά
Η τριανταφυλλιά είναι ένα λουλούδι που μυρίζει τέλεια και ταιριάζει στο κλίμα της Ελλάδας. Αντέχει στις συνθήκες και ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι. Δεν θέλει πάρα πολύ φροντίδα. Το κλάδεμα της μπορεί να γίνει τον χειμώνα ενώ όταν έχει ζέστη πρέπει να ποτίζεται συχνά. Η τριανταφυλλιά πρέπει να τοποθετείται σε σημεία του μπαλκονιού με έντονη ηλιοφάνεια.

2. Γεράνι
Το γεράνι μπορεί να ανθίζει για έξι μήνες και είναι πανέμορφο! Το πλεονέκτημα του είναι ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και έτσι δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Το βασικότερο είναι ότι είναι ανθεκτικό. Το μειονέκτημα του είναι ότι δεν αντέχει τον βαρύ χειμώνα και πρέπει να προστατεύεται.

3. Γαριφαλιά
Η γαριφαλιά είναι πολύ αρωματικό λουλούδι που αντέχει. Είναι ιδανική και για μεγάλα αλλά και μικρά μπαλκόνια γιατί μπορεί να μπει σε κρεμαστή γλάστρα. Η γαριφαλιά βγάζει άνθη σε διάφορα χρώματα όπως ροζ, πορτοκαλί, λευκό αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να βγάλει και δίχρωμα! Ανθίζει από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο!

καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι

4. Γαρδένια
Η γαρδένια είναι ένα πιο ευαίσθητο λουλούδι από την τριανταφυλλιά αλλά είναι πολύ όμορφη. Το πλεονέκτημα της είναι ότι μπορεί να ανθίσει όλη τη χρονιά. Η γαρδένια έχει ανάγκη να τη βλέπει ο ήλιος, απλά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι προτιμότερο να μη δέχεται έντονη ηλιοφάνεια. Καλό είναι να την ποτίζουμε πάρα πολύ συχνά.

5. Μπουκαμβίλια ή Βουκαμβίλια
Από ένα ελληνικό μπαλκόνι, δεν θα πρέπει να λείπει μια μπουκαμβίλια. Εξαιρετικά ανθεκτική στον ήλιο και γενναιόδωρη στα άνθη της, η μπουκαμβίλια υπάρχει σε πολλά χρώματα, κόκκινες, μωβ, ροζ, λευκές και πορτοκαλί αποχρώσεις και όταν αναπτυχθεί μπορεί να προσφέρει όμορφη σκιά. Αν φυτέψετε την βουκαμβίλια σε σκιερό μέρος, σίγουρα η ανθοφορία της θα είναι μειωμένη. Επίσης, είναι αρκετά ευαίσθητη στο κρύο και στον αέρα, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέξετε μια προφυλαγμένη θέση από βοριάδες για να μπορέσει να ανθοφορήσει.

καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι

6. Λεβάντα
Η λεβάντα είναι ένα αρωματικό φυτό που αντέχει το χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι και δεν χρειάζεται συχνό πότισμα. Τα άνθη της είναι μωβ και είναι ένα πολύ ωραίο φυτό για κάθε μπαλκόνι!

7. Σκουλαρικιά
Η σκουλαρικιά ή φούξια είναι ένα πανέμορφο φυτό. Ανθίζει την άνοιξη και το καλοκαίρι και χρειάζεται ένα σκιερό μέρος για να αναπτυχθεί. Επειδή η φούξια κατάγεται από τη Λατινική Αμερική δεν θα αντέξει αν μείνει στο κρύο το χειμώνα γι’ αυτό θέλει προστασία κατά τους χειμερινούς μήνες. Χρειάζεται συνεχώς πότισμα αλλά η ομορφιά που θα δώσει στο μπαλκόνι το αξίζει.

8. Μέντα
Η μέντα είναι ένα αρωματικό και ανθεκτικό φυτό που μπορεί να φιλοξενηθεί στο μπαλκόνι! Τα άνθη της είναι μωβ-ροζ χρώματος και η εποχή της είναι το καλοκαίρι. Για να αντέξει το χειμώνα πρέπει να μπει σε θέση προφυλαγμένη από το κρύο και τον αέρα. Το πότισμα της δεν είναι δύσκολο αφού χρειάζεται νερό μόλις στεγνώσει το χώμα της.

9. Πετούνια
Ενα ακόμα λουλούδι που μπορείς να βάλεις άνετα στις ζαρντινιέρες σου είναι οι πετούνιες. Δίνουν άνθη όλο το καλοκαίρι και έχουν τέλεια χρώματα. Φυτεύονται σε ηλιόλουστες, αλλά και ημισκιερές θέσεις. Επιλέγουμε φυτόχωμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και πριν το χώμα να ρίχνουμε αρκετό χαλίκι στις γλάστρες, για να αποστραγγίζεται εύκολα το νερό. Όταν συνυπάρχουν κι άλλα φυτά στη γλάστρα, φυτεύουμε τις πετούνιες στην μπροστινή σειρά για να δέχονται πλούσια ηλιοφάνεια και να μας χαρίσουν πλούσια ανθοφορία.

10. Ιβίσκος
Ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια του κήπου που αντέχει πολύ στη ζέστη και στον έντονο ήλιο του μεσογειακού καλοκαιριού. Σε ηλιοφανείς θέσεις, ο ιβίσκος έχει πλουσιότερη ανθοφορία ενώ σε ημισκιερές θέσεις, η εμφάνιση λουλουδιών είναι περιορισμένη. Ο ιβίσκος εντυπωσιάζει με τα υπέροχα μεγάλα άνθη, λευκού, μωβ, κόκκινου, πορτοκαλί και ροζ χρώματος που ξεπροβάλλουν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Αν και τα πολυάριθμα λουλούδια του διατηρούνται μόνο για 1-2 μέρες, είναι αγαπημένο φυτό για τους κηποτέχνες. Ο ιβίσκος είναι αρκετά ευαίσθητος στις χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς χάνει το φύλλωμα του και παγώνει όταν πέφτει η θερμοκρασία στο μηδέν, ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στην ξηρασία.

καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι

11. Κατιφές
Εξαιρετικά όμορφο λουλούδι είναι και ο κατιφές. Είναι εξωτικό φυτό που έρχεται από το Μεξικό. Το ύψος του δε φτάνει πάνω από τα 60 εκατοστά και γι’ αυτό ταιριάζει ακόμα και σε μικρά μπαλκόνια. Μπορεί να τον τοποθετήσεις σε ζαρντινιέρες ή σε γλάστρες μπροστά από τα υψηλά φυτά σου. Χρησιμοποιούμε φυτόχωμα και εξασφαλίζουμε καλή αποστράγγιση, τοποθετώντας μια στρώση με χαλίκια ή βότσαλα στη βάση της γλάστρας ή της ζαρντινιέρας.

12. Ζέρμπερα
Η ζέρμπερα είναι καλλωπιστικό φυτό, το οποίο μοιάζει σαν πολύ σαν μεγάλη μαργαρίτα. Τα άνθη της είναι κόκκινα, ροζ, κίτρινα, αλλά μπορεί να τα δεις και σε άλλα χρώματα. Με καταγωγή από τη Νότια Αφρική και τη Μαδαγασκάρη, η ζέρμπερα φθάνει σε ύψος 30-60 εκατοστών. Σαν φυτό, ανήκει στα καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι, αφού βολεύεται σε γλάστρες πολύ εύκολα. Επίσης, κατατάσσεται στα ιδανικά λουλούδια για μπαλκόνι με ήλιο. Αγαπά τα ηλιόλουστα σημεία της βεράντας και μπορεί να αντέξει την καλοκαιρινή ζέστη, αρκεί να έχει σχετικά συχνό πότισμα.

13. Βασιλικός
Ο βασιλικός σίγουρα δεν μπορεί να λείπει από ένα ελληνικό μπαλκόνι. Διαλέξτε όποια ποικιλία αγαπάτε και φυτέψτε τον σε ημισκιερά μέρη προφυλαγμένα από τους δυνατούς ανέμους για να έχει καλή ανάπτυξη και πλούσιο καταπράσινο φύλλωμα. Ειδικά την περίοδο του χειμώνα, ο βασιλικός χρειάζεται προστασία από τον παγετό, το χιόνι, και τους βοριάδες. Ο βασιλικός ευδοκιμεί σε φωτεινά μέρη, ωστόσο είναι ευαίσθητος στην πολύωρη απευθείας έκθεση στον ήλιο.

14. Ηλίανθοι
Οι ηλίανθοι είναι ένα πάρα πολύ όμορφο φυτό που ανθίζει από τους θερινούς μήνες έως και τον Οκτώβριο. Το φυτό αυτό θα δώσει κίτρινα άνθη που θα κάνουν το μπαλκόνι πολύ πιο όμορφο!

15. Δεντρολίβανο
Το δεντρολίβανο είναι χρήσιμο φυτό για το σπίτι και δεν χρειάζεται πολύ χώρο. Είναι ένα πολύ αρωματικό φυτό και αντέχει σε αντίξοες συνθήκες χωρίς να χρειάζεται πολύ φροντίδα. Το δεντρολίβανο εκτός από όμορφο φυτό χρησιμοποιείται στη μαγειρική.

καλύτερα λουλούδια για μπαλκόνι

Πηγή: exypnes-idees.gr, dionolymposguide.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *