5 μυστικά για να καλλιεργήσετε ντοματίνια στον κήπο σας (ΒΙΝΤΕΟ)

Ντοματίνια Βελανίδια κήπος μπαξές καλλιέργεια

Γιατί να τα προτιμήσουμε

Τα ντοματίνια κερδίζουν ολοένα και περισσότερο τις προτιμήσεις των καταναλωτών και αν μάθετε πόσο εύκολο είναι τα καλλιεργήσετε σίγουρα θα σπεύσετε να το κάνετε.

Τα ντοματίνια είναι μικρόκαρπες ποικιλίες ντομάτας που τις συγκομίζουμε είτε σε τσαμπί, είτε μεμονωμένα τον κάθε καρπό. Εχουν μεγάλη θρεπτική και διατροφική αξία, όπως άλλωστε και όλες οι ντομάτες, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία.

Ωστόσο η καλλιέργειά τους είναι αρκετά ευκολότερη, δίνει πλούσια παραγωγή και είναι πιο ανθεκτική σε ασθένειες και έντομα.

Ντοματίνια Βελανίδια κήπος μπαξές καλλιέργεια

Πώς θα καλλιεργήσετε ντοματίνια βελανίδι

Το Thes.gr σας δείχνει τον τρόπο για να καλλιεργήσετε ντοματίνια βελανίδι. Δεν χρειάζεται παρά μόνο λίγα τετραγωνικά μέτρα γης και ελάχιστα χρήματα.

Σε κάθε τετραγωνικό μπορείτε να φυτέψετε περίπου τέσσερα φυτά, σε απόσταση μισό μέτρο το ένα από το άλλο.

Ντοματίνια Βελανίδια κήπος μπαξές καλλιέργεια

Δίπλα σε κάθε ρίζα πρέπει να τοποθετήσετε ψηλές πήχες ή καλάμια όπως κάναμε και εμείς, καθώς τα φυτά είναι αναρριχώμενα και μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο μέτρα. Καθώς μεγαλώνουν πρέπει να τα δέσετε στις πήχες, όλο και πιο ψηλά, και φυσικά να αφαιρείται τα κάτω κλαδιά.

Χρειάζεται πότισμα ανάλογα τις θερμοκρασίες που επικρατούν, τουλάχιστον κάθε τρεις ημέρες ώστε το χώμα να διατηρεί την υγρασία.

Ντοματίνια Βελανίδια κήπος μπαξές καλλιέργεια

Από την ημέρα που θα τα φυτέψετε χρειάζονται περίπου 50 μέρες για να αρχίσετε να παίρνετε τους πρώτους καρπούς.

Κάθε ρίζα μπορεί να δώσει από 5 ως 10 κιλά . Το κόστος αγοράς του κάθε φυτού είναι περίπου στα 0,50 λεπτά.
Καλή επιτυχία!

5 μυστικά για να καλλιεργήσετε ντοματίνια

1. Τα ντοματίνια αγαπούν τον ήλιο, οπότε για καλύτερη απόδοση και νόστιμους και ζουμερούς καρπούς, επιλέξτε μέρη με ηλιοφάνεια και όχι σκιερές θέσεις. Αναπτύσσονται σε διάφορους τύπους εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση, και δίνουν καλύτερη παραγωγή όταν καλλιεργούνται σε αφράτα και γόνιμα χώματα. Για τη βελτίωση του εδάφους πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε αρκετή οργανική ουσία μέσα σε κάθε λάκκο, σε μορφή κομπόστ ή καλά χωνεμένης κοπριάς, καθώς και βιολογικό λίπασμα πλούσιο σε κάλιο.

2. Για να φυτέψουμε ντοματίνια σε γλάστρες στο μπαλκόνι, προμηθευόμαστε σχετικά μεγάλες γλάστρες με βάθος 30-40 εκατοστών και πλάτος 40 εκατοστών και ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά που να περιέχει τύρφη, κοπριά, κομπόστ και περλίτη. Τοποθετούμε τη γλάστρα με το ντοματίνι σε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι, σε σημεία με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό που να δέχεται αρκετή ηλιοφάνεια και να είναι προφυλαγμένη από δυνατούς ανέμους.

Ντοματίνια Βελανίδια κήπος μπαξές καλλιέργεια

3. Τα ντοματίνια αν και πιο ανθεκτικά, προσβάλλονται από τις ίδιες μυκητολογικές ασθένειες που προσβάλλουν και την καλλιέργεια της ντομάτας. Στις ασθένειες αυτές, συμπεριλαμβάνεται ο περονόσπορος, το ωίδιου της ντομάτας και η αλτερνάρια. Για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προσβάλλουν τα ντοματίνια, σκονίζουμε με θειάφι και θειοχαλκίνη ή ψεκάζουμε με βρέξιμο (υδατοδιαλυτό) χαλκό και θειάφι.

Εναλλακτικά, σε προληπτικό επίπεδο αντιμετώπισης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας ένα κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα σε 2 λίτρα νερό για να ψεκάσουμε το φύλλωμα και τους καρπούς των ντοματινιών. Η καλλιέργεια του ντοματινιού προσβάλλεται από τα έντομα του αλευρώδη, από βρωμούσες και μελίγκρα, καθώς επίσης από τον τετράνυχο.

Για την αντιμετώπιση των εντόμων ψεκάζουμε με βιολογικά εντομοκτόνα όπως τα άλατα καλίου και η φυσική πυρεθρίνη που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα. Εναλλακτικά, σε περιπτώσεις ήπιας προσβολής μπορούμε να ψέκασουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λίτρο νερό.

Ντοματίνια Βελανίδια κήπος μπαξές καλλιέργεια

4. Η καλλιέργεια του ντοματινιού χρειάζεται κλάδεμα για να έχουμε καλύτερη παραγωγή. Το κλάδεμα του ντοματινιού περιλαμβάνει κορφολόγημα όταν το φυτό φτάσει σε μεγάλο ύψος, αφαίρεση πλευρικών βλάστων που δεν καρποφορούν καθώς και απομάκρυνση φύλλων που βρίσκονται κοντά στο έδαφος του φυτού για να έχουμε καλύτερο αερισμό και μειωμένη προσβολή από ασθένειες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το mistikakipou.gr, επειδή τα ντοματίνια δίνουν συνήθως πολλούς καρπούς που δεν μπορούν να τους μεγαλώσουν και να τους ωριμάσουν ικανοποιητικά, μια μικρή αραίωση των καρπών του φυτού, λίγο μετά την καρπόδεση, βοηθά σημαντικά ώστε τα ντοματίνια μας να αποκτήσουν μεγαλύτερο μέγεθος και να έχουν πιο γλυκιά γεύση.

Ντοματίνια Βελανίδια κήπος μπαξές καλλιέργεια

5. Επειδή τα ντοματίνια πολλαπλασιάζονται πολύ εύκολα με σπόρο, μπορούμε να αφήσουμε λίγους καρπούς ντοματινιών να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και να πέσουν στον κήπο στα τέλη του χειμώνα. Από τους σπόρους τους, θα φυτρώσουν καινούρια φυτά την επόμενη χρονιά και θα μας δώσουν μία καλή παραγωγή ντοματινιών.