Απρίλιος: Οι εργασίες που κάνουμε στον κήπο

Απρίλιος κήπος

Πιάστε τσάπες και κλαδευτήρια και ξεκινήστε

Ο Απρίλιος είναι ο ιδανικός μήνας για να ξεκινήσουμε εργασίες στον κήπο μας.

Οχι απλά προετοιμασία, όπως κάναμε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, αλλά να μπούμε και στην ουσία. Ειδικά τώρα που μένουμε σπίτι, η δουλειά στον κήπο αποτελεί και την καλύτερη ψυχοθεραπεία.

Οι βασικές κηπουρικές εργασίες του Απριλίου είναι:

► Κλάδεμα

Εχοντας κλείσει τον κύκλο του βασικού κλαδέματος στα μεγάλα δέντρα, ασχολούμαστε με «μερεμέτια» όπως:
– Καθαρίζουμε τακτικά τριανταφυλλιές, γεράνια και λοιπά ανθοφόρα από ξερά φύλλα, άνθη και κλαδάκια. Να μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία αυτή τ’ αναζωογονεί και δίνει σημαντική ώθηση στην ανθοφορία τους. Καλό «καθάρισμα» ξερών και άρρωστων φύλλων και λουλουδιών = πλούσια ανθοφορία μετέπειτα.

– Κλαδεύουμε, θάμνους, μπορντούρες και φυτά που έχουν ευαισθησία στο κρύο.

► Ξεχορτάριασμα

Ο Απρίλιος είναι ο μήνας της επιχείρησης «ξεχορτάριασμα» του κήπου ο οποίος κι έχει γεμίσει με ζιζάνια κι αγριόχορτα λόγω των χειμερινών βροχών. Κάνουμε τώρα τη μεγάλη δουλειά και τους επόμενους μήνες απλώς τον συντηρούμε καθαρό.

► Πότισμα

Καθώς ο καιρός ζεσταίνει, το πότισμα γίνεται τακτικότερο από τον προηγούμενο καιρό – χωρίς υπερβολές ωστόσο. Δεν είμαστε και στον Ιούνιο και το υπερβολικό νερό θα βλάψει το ριζικό σύστημα των φυτών μας.

► Λίπανση

Η λίπανση των φυτών μας γίνεται πιο συστηματική – σε μικρότερες δόσεις από το κανονικό ωστόσο και αυξάνει προοδευτικά έως τον Μάιο που γίνεται πλέον στην κανονική δοσολογία.

► Μπόλιασμα

Ο Απρίλιος είναι ο κατεξοχήν μήνας του κεντρώματος των δέντρων και των αμπελιών. Επειδή δε το πετυχημένο μπόλιασμα απαιτεί γνώση κι εμπειρία καλό είναι να απευθυνόμαστε σε κάποιον ειδικό για τη συγκεκριμένη εργασία.

► Φυτεύουμε το λαχανόκηπό μας

Λαχανικά όπως ντομάτα, κολοκύθι, αγγούρι, μελιτζάνα, πιπεριά,
Εσπεριδοειδή όπως λεμονιά, πορτοκαλιά, μανταρινιά,
Λουλούδια όπως τριανταφυλλιά, γεράνι, γαρυφαλιά, κατηφέδες, χρυσάνθεμα, μαργαρίτες και τέλος,
Κονοφώρα δέντρα και θάμνους, προσέχοντας μόνο ν’ αποφύγουμε τις ημέρες με χαμηλές θερμοκρασίες.

► Χλοοτάπητας

Ο Απρίλιος είναι ο καταλληλότερος μήνας για τις βασικές δουλειές στο γκαζόν μας – όπως:
– Εγκατάσταση νέου χλοοτάπητα.
– Συμπληρωματική σπορά στα σημεία του υπάρχοντα χλοοτάπητα που έχουν για οποιοδήποτε λόγο χαλάσει.
– Kούρεμα και λίπανση του υπάρχοντος χλοοτάπητα.

► Φυτά σε γλάστρα

– Μεταφέρουμε σε ηλιόλουστα σημεία του μπαλκονιού ή του κήπου μας τις γλάστρες με τα φυτά μας ενώ παράλληλα βγάζουμε έξω γλάστρες με φυτά που είχαν «ξεχειμωνιάσει» μέσα στο σπίτι για να προστατευτούν από το κρύο και τον παγετό.
– Εάν θέλουμε να μεταφυτεύσουμε κάποιο φυτό από μία γλάστρα σε μία άλλη, τώρα είναι η κατάλληλη περίοδος – όσο οι ζέστες δεν έχουν ακόμη «σφίξει». Δείτε εδώ πως πρέπει να γίνει η όλη διαδικασία.

► Ασθένειες φυτών

Ελέγχουμε με προσοχή τα φυτά μας για πιθανή εμφάνιση των πρώτων σημαδιών προσβολής από ασθένειες. Ο έγκαιρος εντοπισμός βοηθά στη σωστότερη αντιμετώπισή τους καθώς εάν δεν προσέξουμε, το επόμενο διάστημα θα έχουν εξελιχθεί σε βαθμό που θα είναι πολύ πιο δύσκολη η αναχαίτισή τους.

► Τα παιδιά στον κήπο

Ο καιρός έχει ζεστάνει και τα παιδιά έχουν ελεύθερο χρόνο να πάρουν μία πρώτη «γεύση» από κήπο και κηπουρικές εργασίες. Η επαφή τους με τη φύση – το χώμα και τα φυτά, μόνο καλό θα τους κάνει. Μάλιστα, για να τα βάλουμε πιο ενεργά στη διαδικασία της κηπουρικής μπορούμε να τους πάρουμε γάντια και μία σειρά από παιδικά εργαλεία κήπου που μπορούμε να βρούμε στα εξειδικευμένα καταστήματα, δίνοντάς τους έτσι ένα παραπάνω κίνητρο για ν’ ασχοληθούν. Δεν έχει σημασία εάν θα το δουν σαν παιχνίδι (έτσι είναι το φυσιολογικό να το δουν άλλωστε) ή αν θα κάνουν και κάποιες μικρές ζημιές. Το όφελος από την ενασχόλησή τους με τη «φυσική» ζωή θα είναι πολύ σημαντικό.

► Επιπλα κήπου – συντήρηση

Όσο το καλοκαίρι πλησιάζει και ο καιρός ζεσταίνει, τόσο περισσότερο καιρό θα παραμένουμε έξω – σε βεράντες και αίθρια κήπων. Για το λόγο αυτό και πρέπει να κάνουμε μία καλή συντήρηση στα έπιπλα εξωτερικού χώρου που διαθέτουμε. Ιδιαίτερα δε, πρέπει να προσέξουμε τα ξύλινα έπιπλα κήπου που θέλουν λίγη φροντίδα παραπάνω. Δείτε εδώ πως θα τα συντηρήσουμε σωστά.

Πηγή: praktikesidees.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *