Επτά συμβουλές για το λαχανόκηπό σας

συμβουλές για λαχανόκηπο

Θα βοηθήσουν κυρίως τους πρωτάρηδες

Αν είστε πρωτάρηδες στην καλλιέργεια λαχανικών ή έχετε καθυστερήσει να κάνετε το λαχανόκηπό σας πρέπει να προσέξετε κάποια πράγματα ώστε να ελαχιστοποιήσετε τα λάθη.

Μπορείτε να κάνετε το λαχανόκηπό σας όπως εσείς επιθυμείτε, και παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες συμβουλές που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Οσα σχετικά βιβλία και αν διαβάσουμε, όσες συμβουλές ειδικών και αν ακούσουμε, είναι απαραίτητο να ξέρουμε, πριν ξεκινήσουμε, μερικά σημαντικά πράγματα για να αποφύγουμε αρκετά κοινά λάθη που γίνονται σε αυτήν την προσπάθεια.

Τίποτα δεν ξεπερνά την εμπειρία και με βάση αυτήν, μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε τα περισσότερα σφάλματα που κάνουν κυρίως όσοι ασχολούνται πρώτη φορά.

Συμβουλές για νέους καλλιεργητές και το λαχανόκηπό τους

1. Μην φυτεύετε πολλά

Ξεκινήστε με λίγα πράγματα στο λαχανόκηπό σας, και επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξοικειωθεί με την πρακτική του κηπουρού, και να μάθει πόση δουλειά χρειάζεται. Ξεκινήστε με λίγα είδη και προγραμματίστε την επέκταση για την επόμενη χρονιά, που θα είστε πιο καλός γνώστης. Οι τομάτες, οι πιπεριές, τα αγγούρια είναι καλά για αρχή, και συγχωρούν τα περισσότερα λάθη. Τα φυλλώδη λαχανικά αντέχουν τον δροσερό καιρό, και μπορείτε να φυτέψετε και καρότα αν δουλέψετε το χώμα σας ώστε να γίνει αφράτο.

2. Δώστε στα φυτά σας αρκετό ήλιο

Τα περισσότερα λαχανικά απαιτούν τουλάχιστον 6 ώρες ηλιακού φωτός για να αναπτυχθούν. Τα καλοκαιρινά όπως οι τομάτες και οι πιπεριές είναι ακόμη πιο απαιτητικά. Οι καλλιέργειες του ψυχρού καιρού είναι λιγότερο απαιτητικές, με τα λάχανα να είναι αυτά που θέλουν το λιγότερο ηλιακό φως.

3. Προετοιμάστε καλά το χώμα σας

Είναι ο πιο κρίσιμος παράγων για την καλλιέργεια των κηπευτικών. Πρέπει να είναι αφράτο σε αρκετό βάθος και πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Εμπλουτίστε με κοπρόχωμα το λαχανόκηπό σας ή με καλά σβησμένη κοπριά, και αν είναι σκληρό, σκάψτε το καλά και ανακατέψτε το αρκετά ώστε να ανασηκωθεί.

4. Επιλέξτε τον σωστό χρόνο να φυτέψετε

Πολλά κηπευτικά έχουν μικρό χρονικό παράθυρο ιδανικού φυτέματος. Αν φυτέψετε νωρίς τα αγγούρια θα υποφέρουν από το παραμικρό κρύο. Αν φυτέψετε αργά τα μπρόκολα θα ανθίσουν με τις ανοιξιάτικες ζέστες.

5. Αφήστε την σωστή απόσταση μεταξύ των φυτών

Η απόσταση μεταξύ των φυτών εξασφαλίζει την σωστή ποσότητα ηλιακού φωτός που δέχονται τα φυτά, και την επαρκή ροή αέρα, που είναι κρίσιμη για την αποφυγή ασθενειών. Υπολογίστε το μέγεθος που θα έχουν τα φυτά στο στάδιο της παραγωγής, και καθορίστε την μεταξύ τους σωστή απόσταση.

6. Ποτίστε τα σωστά

Η ποσότητα νερού που χρειάζονται τα φυτά σας διαφέρει ανάλογα με το κλίμα και το έδαφος. Επειδή το υπερβολικό πότισμα είναι το ίδιο κακό με το καθόλου πότισμα, φροντίστε να αφήνετε την επιφάνεια του χώματος να στεγνώσει πριν ξαναποτίσετε, και να ποτίζετε τόσο όσο χρειάζεται να γίνει το χώμα υγρό, όχι πλημμυρισμένο.

7. Σωστό λίπασμα

Ο πιο σωστός τρόπος να τραφούν τα φυτά σας στο λαχανόκηπό σας είναι να πάρουν βιολογικά στοιχεία από το έδαφος. Προτιμήστε τα βιολογικά λιπάσματα γιατί πρέπει να διασπαστούν από μικροοργανισμούς για να γίνουν διαθέσιμα στα φυτά, και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο στην ρύθμιση της παραγωγής θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: itrofi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.