Φιστίκι Σερρών: Ποιοτικό προϊόν που δίνει “ανάσα” στην τοπική κοινωνία (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

Αραχίδα Σερρών

Μια εντατική καλλιέργεια επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο

Στην εύφορη πεδιάδα των Σερρών ο αγροτικός κόσμος συνεχίζει την καλλιέργεια προϊόντων διατηρώντας την περιοχή ως ένα από τα σημαντικότερα γεωργικά σημεία της χώρας μας.

Οι Σέρρες μπορούν να περηφανεύονται για τα προϊόντα που παράγουν και τα οποία προμηθεύουν είτε την εγχώρια είτε την ξένη αγορά.

Μία από τις καλλιέργειες που εμφανίστηκε πριν από πολλές δεκαετίες και η οποία επανέρχεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια είναι το φιστίκι ή αραχίδα.

Παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην αγορά, ειδικά την εύθραυστη αυτή περίοδο, και έχοντας ως γνώμονα την υψηλή ποιότητα, καλλιεργητές στράφηκαν στο φιστίκι, εκμεταλλευόμενοι το μικροκλίμα και τα κατάλληλα, για το συγκεκριμένο είδος, εδάφη.

Αραχίδα φιστίκι Σέρρες

Η τροφή για τα δύσκολα χρόνια της κατοχής

Με την εισβολή και την κατοχή των γερμανικών και βουλγαρικών δυνάμεων, οι κάτοικοι των Σερρών αναζητούσαν τροφές που θα μπορούσαν να τους προσφέρουν έστω και τα στοιχειώδη για τη διατροφή τους.

Τότε ήταν που για πρώτη φορά άρχισε η καλλιέργεια της αραχίδας στην περιοχή (με σπόρους από την Βουλγαρία) και καθιερώθηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Με τη μαζική εισαγωγή φιστικιού από το εξωτερικό, και κυρίως από την Κίνα, η καλλιέργεια έφθινε, με τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις να μειώνονται σημαντικά.

Από το 2010, οι αγρότες της περιοχής επανέφεραν δειλά-δειλά την καλλιέργεια αραχίδας, χάρη σε επιχειρηματικές προσπάθειες, όπως της εταιρείας ΒΙΟΝΟΤ, που παράλληλα συμβάλλουν σημαντικά για τις σταθερά καλές τιμές και την έγκαιρη πληρωμή τους.

Διαβάστε επίσης
Σέρρες: Κλείδωσαν τα τέσσερα παιδιά τους στο αυτοκίνητο και... πήγαν για σουβλάκια

Περίπου το 60% της παραγωγής αραχίδας στην Ελλάδα προέρχεται από τις Σέρρες και η τάση είναι ανοδική, αφού πρόκειται για ένα πολύ ποιοτικό προϊόν.

Στην περιοχή της Αμμουδιάς και των γύρω χωριών, οι καλλιεργητές βλέποντας πως πρόκειται για ένα αποδοτικό προϊόν στρέφονται όλο και περισσότερο προς αυτό.

Μάλιστα, οργανώνεται και γιορτή φιστικιού που φέτος θα γίνει εκ νέου, αν το επιτρέψουν οι συνθήκες της πανδημίας.

χωράφι

Εύκολη καλλιέργεια

Τα πλεονεκτήματα της αραχίδας δε σταματούν στα σημεία που αναφέρανε και πιο πάνω. Οι καλλιεργητές την χαρακτηρίζουν ως εύκολη, με ελάχιστες καλλιεργητικές ιδιαιτερότητες.

Σημαντικό ρόλο παίζει το έδαφος, που πρέπει να είναι αμμώδες, ενώ ως ψυχανθές έχει την ικανότητα να αζωτοδεσμεύει.

Η αραχίδα είναι ένα φυτό ανθεκτικό στην ξηρασία αλλά επιτυγχάνονται υψηλές αποδόσεις όταν εφαρμοστεί άρδευση. Σημαντικό σημείο είναι η συγκομιδή του καθώς θα πρέπει να δοθεί προσοχή στην υγρασία

Η περιεκτικότητα των σπερμάτων σε έλαιο ανέρχεται μέχρι και 48%, σε πρωτεΐνη έως και 30%. Είναι πλούσια σε άλατα φωσφόρου ενώ είναι εξαίρετα αφού περιέχουν βιταμίνες όπως είναι η θειαμίνη και η ριβοφλαβίνη καθώς και η νιασίνη, κυστίνη.

Ο καλλιεργητής φιστικιού, Αλέξης Γατίδης, εξηγεί στο Thes.gr, τις ιδιαιτερότητες και τη διαδικασία για τη σωστή καλλιέργεια του…