Γαρίφαλο: Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που ωφελεί την υγεία μας και δεν το ξέρουμε

γαρίφαλο μπαχαρικό υγεία

8 καλοί λόγοι για να το χρησιμοποιήσουμε

Το γαρίφαλο (ή γαρύφαλλο) ή μοσχοκάρφι, αυτή την περίοδο έχει την τιμητική του καθώς το έντονο άρωμά του μας θυμίζει γιορτές και Χριστούγεννα.

Εκτός όμως από ένα αγαπημένο μπαχαρικό, που το χρησιμοποιούμε κυρίως σε γλυκά, λικέρ και γενικά στην κουζίνα, γνωρίζετε πως το γαρύφαλλο έχει και θεραπευτικές ιδιότητες;

Οι περισσότεροι πιθανότατα να μην το γνωρίζετε, ωστόσο το γαρίφαλο χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων ως φαρμακευτικό φυτό.

Προέρχεται από τα μπουμπούκια ανθέων ενός μοσχομυριστού άσπρου – ροζ λουλουδιού ενός αειθαλούς δένδρου που φθάνει τα 20 μ. καταγόμενου από τις Νήσους Μολούκες.

Το δέντρο είναι γνωστό ως Συζύγιον το αρωματικόν (Syzygium aromaticum), από την οικογένεια Μυρτίδες (Myrtaceae) και δεν πρέπει να συγχέεται με το γνωστό λουλούδι. Για τις αναισθητικές και αντισηπτικές του ιδιότητες το μοσχοκάρφι χρησιμοποιήθηκε από πάρα πολύ παλιά στην οδοντιατρική.

γαρίφαλο μπαχαρικό υγεία

Οι οκτώ λόγοι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το γαρίφαλο για την υγεία μας

Αν και το γαρίφαλο είναι περισσότερο γνωστό ως μπαχαρικό για τη μαγειρική, πλέον είναι ιδιαίτερα δημοφιλές και ως φυσική θεραπεία.

Οι ιδιότητές του προάγουν την υγεία του πεπτικού συστήματος, ενώ βελτιώνουν τον μεταβολισμό. Δρα ως ένα πολύ δυνατό διεγερτικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αυξήσει την όρεξη, να μειώσει τα αέρια, και να καταπολεμήσει λοιμώξεις της στοματικής κοιλότητας.

γαρίφαλο μπαχαρικό υγεία

Αποτελεί σημαντική πηγή τανίνων, φλαβονοειδών, στερόλων, και άλλων στοιχείων που βελτιώνουν την υγεία. Επιπλέον, το έλαιο γαρίφαλου και τα εκχυλίσματά του, χρησιμοποιούνται σε οδοντόκρεμες και σε φάρμακα για τα δόντια.

1. Το γαρίφαλο ως θεραπεία για τα πεπτικά προβλήματα

Το γαρίφαλο αποτελεί εξαιρετική θεραπεία για τα πεπτικά προβλήματα και την απαλλαγή από τα αέρια. Χάρη στην ιδιότητά του να διαλύει τα αέρια του στομάχου, αλλά και την αντιφλεγμονώδη δράση του, είναι τέλειο για την απαλλαγή από τα αέρια και τη δυσπεψία. Επίσης, τα εκχυλίσματα του γαρίφαλου μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ελκών.

2. Οι φαρμακευτικές χρήσεις του γαρίφαλου βοηθούν στον πονόλαιμο

Το γαρίφαλο έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες με τις οποίες μπορείτε να εξουδετερώσετε τους μικροοργανισμούς που ερεθίζουν τον λαιμό. Αν και δε θα πρέπει να τρώγεται μόνο του, είναι αρκετά αποτελεσματικό όταν καταναλώνεται μαζί με άλλα υγιεινά συστατικά.

3. Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία των οστών

Ως καρύκευμα, ενδεχομένως να θεωρείται πως δεν πολλά να προσφέρει στον τομέα των θρεπτικών συστατικών. Η αλήθεια είναι όμως πως το γαρύφαλλο περιέχει το σημαντικό για τη δύναμη των οστών μαγγάνιο. Ένα κουταλάκι γαρύφαλλο περιέχει πάνω από το 50% των συνιστώμενων επιπέδων ημερήσιας πρόσληψης μαγγανίου, ενός μετάλλου που, μαζί με το ασβέστιο, αποτελούν το κλειδί για τον σχηματισμό και την πυκνότητα των οστών. Παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων, συμβάλλοντας στη στήριξη του μεταβολισμού, την επούλωση πληγών και την παραγωγή νευροδιαβιβαστών.

4. Εξαιρετικός σύμμαχος για τη στοματική υγιεινή

Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του γαρίφαλου βελτιώνουν τη στοματική υγιεινή, βοηθούν στην αποτροπή και την αντιμετώπιση λοιμώξεων του στόματος, και καταπολεμούν την κακοσμία. Ακόμη μία από τις φαρμακευτικές χρήσεις του γαρίφαλου είναι αυτή που βοηθά στη στοματική υγιεινή. Όχι μόνο επειδή μειώνει την ανάπτυξη των βακτηρίων που προκαλούν προβλήματα στα ούλα και μολύνσεις, αλλά επειδή μειώνει την πλάκα, τον πονόδοντο και την κακοσμία.

Δείτε επίσης: Γαϊδουράγκαθο: 8 λόγοι που πρέπει να το βάλουμε στη ζωή μας

5. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Γνωρίζατε πως το γαρύφαλλο έχει 30 φορές μεγαλύτερη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών από τα μούρα;
Τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά για την καταπολέμηση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να τα καταστήσουν ευάλωτα σε χρόνιες παθήσεις, νευροεκφυλιστικές διαταραχές και άλλα σημάδια γήρανσης. Σε εργαστηριακές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του γαρύφαλλου καθυστερούν την ανάπτυξη των όγκων και ενισχύουν το θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

6. Συμβάλλει στην ισορροπία του σακχάρου στο αίμα

Ζωικές μελέτες έχουν δείξει ότι το γαρύφαλλο μπορεί να ενισχύει τα χαμηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των διαβητικών ποντικιών. Και παρόλο που η έρευνα στους ανθρώπους βρίσκεται προς το παρόν σε προκαταρκτικό επίπεδο, είναι πολλά υποσχόμενη. Επίσης, σε μια μικρή επιστημονική μελέτη, αναδείχθηκε πως 1-3 γραμμάρια γαρύφαλλο την ημέρα για 30 ημέρες ήταν αρκετό για να βοηθήσει τους διαβητικούς ασθενείς να διαχειριστούν καλύτερα την αυξημένη γλυκόζη, τα τριγλυκερίδια και την LDL χοληστερόλη. Σε άλλη προκαταρκτική δοκιμή, υγιείς ενήλικες που λάμβαναν συμπληρώματα με εκχύλισμα γαρυφάλλου παρατήρησαν πως τους βοηθούσε να διατηρήσουν την ισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης. Οι ερευνητές πιστεύουν πως το φαινόμενο αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο μαγγάνιο, το οποίο παίζει ρόλο στην παραγωγή της ινσουλίνης.

7. Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του ήπατος

Μελέτες δείχνουν ότι οι ωφέλιμες ενώσεις στα γαρύφαλλα θα μπορούσαν να συμβάλουν στην προώθηση της υγείας του ήπατος. Η ένωση ευγενόλη μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το ήπαρ κυρίως λόγω της παρουσίας της ουσίας ευγενόλης, που αντιμετωπίζει τις φλεγμονές και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί και να αντιστρέψει τα σημεία της κίρρωσης του ήπατος.

Τα γαρίφαλα είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ηπατικών νόσων λόγω της ικανότητάς τους να συμβάλλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

γαρίφαλο μπαχαρικό υγεία

8. Εξαιρετική θεραπεία για το βήχα

Το γαρίφαλο βοηθά στην ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος, κάτι ιδιαίτερα ωφέλιμο κατά τη διάρκεια κρυολογήματος ή γρίπης. Αυτό το φυσικό συστατικό είναι καταπληκτικό στην αντιμετώπιση του βήχα ή άλλων αναπνευστικών προβλημάτων. Οι ιδιότητές του βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών και των βακτηρίων που επηρεάζουν τους πνεύμονες. Επιπλέον, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Τι μπορείτε να κάνετε
Συστατικά
3 γαρίφαλα
1 κούπα νερό (200 ml)
Χυμό από 1/2 λεμόνι
1 κουταλιά της σούπας μέλι (15 γρ.)

Παρασκευή
Πρώτα, βράστε το νερό.
Μόλις βράσει, προσθέστε τα γαρίφαλα, το χυμό λεμονιού και το μέλι.
Αφήστε το μείγμα να ποτίσει για 10 λεπτά και πιείτε.
Να πίνετε το έγχυμα κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε ή μέχρι να εξαφανιστούν τα συμπτώματα.

Προσοχή!
Παρότι υπάρχουν αρκετά φαρμακευτικά οφέλη από τη χρήση του γαρίφαλου, υπάρχουν και ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες δε θα πρέπει να καταναλώνεται.

Για παράδειγμα, όσοι υποφέρουν από ηπατική ανεπάρκεια εξαιτίας της νόσου του Crohn, θα πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση γαρίφαλου. Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει το αποφεύγουν επίσης.

Φυσικά, αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία ή ανησυχία, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον/ην γιατρό σας.

Πηγή πληροφοριών: meygeia.gr, ygeiamou.gr, itrofi.gr
Πηγή φωτό: Pixabay

One thought on “Γαρίφαλο: Το αντιοξειδωτικό μπαχαρικό που ωφελεί την υγεία μας και δεν το ξέρουμε

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *