Ινούλα: Πολύτιμη για τα πνευμόνια και τις παθήσεις του αναπνευστικού

Ινούλα βότανο πνευμόνια

Το βότανο με τις σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες

Η Ινούλα είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση κυρίως διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος.

Η Ινούλα ή ελένιο (Inula helenium) είναι ένα κοινό φυτό που ευδοκιμεί σε πολλές περιοχές της υφηλίου, από την Νότιο Ευρώπη μέχρι και την Ασία. Αλλες ονομασίες του φυτού είναι Κόνυζα, Ακόνιζα, Ψιλόχορτο, Ψιλίστρα ή Ωμονο. Χρήσιμο τμήμα του φυτού είναι η ρίζα του.

Πρόκειται για πολυετή πόα που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Τα άνθη της μοιάζουν με μαργαρίτα ενώ η βαθιά της ρίζα, που είναι και το μέρος που χρησιμοποιούμε στη βοτανοθεραπεία, είναι αρωματική, χοντρή, σαρκώδης, κοκκινωπή εξωτερικά και λευκή από μέσα και έχει έντονη, πικρή γεύση.

Ινούλα βότανο πνευμόνια

Μπορεί να φθάσει μέχρι τα δύο μέτρα ύψος. Είναι γνωστά 60 είδη, των οποίων τα άνθη βγαίνουν κατά κεφάλια (όπως του χαμομηλιού).

Στην Ελλάδα υπάρχουν 12 είδη, τα πιο σπουδαία από τα οποία είναι: Ινουλα η ελένια, η οποία φυτρώνει σε υγρά λιβάδια της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Από τη ρίζα της κατασκευάζουν φάρμακα για τη βρογχίτιδα, τη φυματίωση κ.α.

Ινουλα η βαρύοσμη: Τη συναντάμε σχεδόν σε όλη την Ελλάδα, σε άγονους και βραχώδεις τόπους. Χρησιμοποιείται από τους αγρότες για τη βαριά μυρωδιά της, με την οποία διώχνουν τα έντομα.

Ινούλα βότανο πνευμόνια

Περιέχει πτητικό έλαιο 4% (αλαντολακτόνη, ισοαλαντολακτόνη και αζουλίνη), ινουλίνη έως 44%, στερόλες, ρητίνη, σαπωνοειδείς ουσίες, γλίσχρασμα, βιταμίνη Ε, καροτίνη και φυτική κόλα.

Το φυτό ανθίζει στα μέσα του καλοκαιριού μέχρι το φθινόπωρο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιείται η ρίζα, η οποία συλλέγεται τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Στην κινέζικη βοτανοθεραπεία προτιμώνται τα άνθη του φυτού.

Ινούλα βότανο πνευμόνια

Η Ινούλα στην αρχαιότητα

Η παράδοση λέει ότι το φυτό αυτό φύτρωσε από τα δάκρυα της ωραίας Ελένης. Εξ ου και το λατινικό της όνομα, Elecampane. Ηταν από τα πλέον σημαντικά βότανα για τους αρχαίους Ελληνες και τους Ρωμαίους. Το θεωρούσαν καθολικό γιατρικό για παθήσεις πολύ διαφορετικές όπως υδρωπικία, πεπτικές και εμμηνορροϊκές διαταραχές και ισχιαλγία αλλά κυρίως για το αναπνευστικό.

Η Ινούλα πιθανά ταυτίζεται με το Πάνακες Χερώνειον, ένα από τα πλέον γνωστά βότανα του Χείρωνα. Από την εποχή του Ιπποκράτη την χρησιμοποιούσαν ως τονωτικό, διεγερτικό, εμμηναγωγό και για αναπνευστικά προβλήματα. Οι Αγγλοσάξωνες το χρησιμοποιούσαν για δερματικές νόσους, νευραλγίες, ηπατικά προβλήματα και το βήχα.

Ινούλα βότανο πνευμόνια

Οι ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της Ινούλας

Η Ινούλα δρα ως αποχρεμπτικό, αντιβηχικό, εφιδρωτικό, στομαχικό και αντιβακτηριδιακό.
Ερευνες που έχουν διεξαχθεί σε 105 λακτόνες του φυτού απεκάλυψαν την ισχυρή αντιβακτηριακή δράση της αλαντολακτόνης και της ισοαλαντολακτόνης. Τα δραστικά στοιχεία ελενίνη και αλαντολακτόνη που περιέχει το βότανο αποτελούν ισχυρά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Ινούλα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού συστήματος καθώς και ως τονωτικό της πέψης. Στη πρώτη περίπτωση, η Ινούλα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές κατά της χρόνιας βρογχίτιδας, του άσθματος, του επίμονου βήχα και γενικότερα όλων των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Τα δραστικά στοιχεία ελενίνη και αλαντολακτόνη που περιέχει το βότανο αποτελούν ισχυρά αντισηπτικά και βακτηριοκτόνα.

Ινούλα βότανο πνευμόνια

Η δράση της Ινούλας στους πνεύμονες είναι θερμαντική και αποχρεμπτική. Επίσης τα πτητικά έλαια (περίπου 4%) που περιέχει το βότανο βοηθούν στην αποβολή συγκεντρωμένου φλέγματος από το αναπνευστικό. Στη δεύτερη περίπτωση η Ινούλα χρησιμοποιείται από τους βοτανοθεραπευτές για την βελτίωση της πέψης.

Το δραστικό συστατικό ινουλίνη (μέχρι 44%) βελτιώνει την απορρόφηση ασβεστίου και μαγνήσιου από τον οργανισμό ενώ ταυτόχρονα ευνοεί την ανάπτυξη απαραίτητων βακτηριδίων του πεπτικού συστήματος. Η ινουλίνη είναι φυτική ίνα και κατατάσσεται από πολλούς ειδικούς στα προβιοτικά. Εκτός των άλλων, η Ινούλα περιέχει ισοαλαντολακτόνη, αζουλίνη, στερόλες, ρητίνη και πηκτίνη.

Δείτε επίσης: Πουλμονάρια ή πνευμονόχορτο: Το βότανο που… αγαπούν οι πνεύμονες

Επίσης, παρέχει υποστήριξη στα επινεφρίδια και στο πάγκρεας, βοηθάει να βελτιωθεί η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές, είναι ανοσοδιεγερτική – ενισχύσει και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ αποκαθιστά την κανονική λειτουργία του οργανισμού σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή. Εχει ισχυρότατες αντικαρκινικές ιδιότητες – σε έρευνες έχει παρατηρηθεί ότι το εκχύλισμα της ινούλας έχει ισχυρή αντινεοπλασματική δράση καθώς και αντιυπερτασικές.

Ινούλα βότανο πνευμόνια

Παρενέργειες, Προφυλάξεις
Οπως με όλα τα βότανα έτσι και με την ινούλα πρέπει να προσέχουμε τις αλλεργίες μας ή αν έχουμε υπερευαισθησία στα μέλη της οικογένειας Compositae / Asteraceae όπως π.χ. πικραλίδα – το ταραξάκο,κιχώριο, ηλίανθος, μαργαρίτες κτλ. Σίγουρα αν έχετε κάποια πάθηση ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, πρέπει ΠΑΝΤΑ να συμβουλεύεστε το γιατρό σας. Να αποφεύγετε επίσης σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης και σε άτομα με ευαισθησία στην ινουλίνη.

 

Με πληροφορίες από haniotika-nea.gr, botanologia.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *