Καρποί Σαμπούκου: Από σιρόπι για το ανοσοποιητικό μέχρι μαρμελάδα – 3 συνταγές

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο σιρόπι

Τι μπορείτε να κάνετε και τι πρέπει να προσέξετε

Κουφοξυλιά, αφροξυλιά, σαμπούκος, ζαμπούκος ή elderflower στα αγγλικά, είναι ένας αγαπημένος θάμνος, που όπως είπαμε και παλαιότερα, δεν συμπαθεί ιδιαίτερα τους ιούς.

Οσοι γνωρίζετε τις ιδιότητές του και φροντίσατε να συλλέξετε τα άνθη του κατά την περίοδο της ανθοφορίας, ώστε να απολαύσετε το υπέροχο τσαγάκι του το φθινόπωρο και το χειμώνα, είστε τυχεροί.

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο

Ο Σαμπούκος θεωρείται φάρμακο της φύσης για το στήθος και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της γρίπης, της καταρροής, του βήχα, των μολύνσεων στα αυτιά. Το έγχυμα του κάνει καλό στον πονόλαιμο, τη φαρυγγίτιδα αλλά και τις στοματίτιδες.

Ανακουφίζει επίσης από τους πόνους των αρθρώσεων και τους ρευματισμούς, τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας και έχει ισχυρές εφιδρωτικές και διουρητικές ιδιότητες.

άνθη σαμπούκου

Δείτε για τις θεραπευτικές του ιδιότητες και τα πολύτιμα συστατικά του ΕΔΩ

Αυτή την περίοδο, τέλη καλοκαιριού με αρχές Σεπτέμβρη, μπορείτε να συλλέξετε και τους μικρούς σκούρους καρπούς του, που μοιάζουν σαν μούρα… Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τόσο στη συλλογή όσο και στην κατανάλωσή τους. Μην επιχειρήσετε να τους καταναλώσετε ωμούς.

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο

Οι ιδιότητες των καρπών σαμπούκου

Οι καρποί της κουφοξυλιάς ή του σαμπούκου είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και μέταλλα και έχουν ιδιότητες: εφιδρωτικές, διουρητικές, καθαρτικές, υπακτικές και αποτοξινωτικές. Μεταξύ άλλων περιέχουν ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη C, βιταμίνη Β9, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6-πυριδοξίνη, βιταμίνη Β3-νιασίνη, βιταμίνη Β2-ριβοφλαβίνη, βιταμίνη Β5-παντοθενικό οξύ, σίδερο, μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, ψευδάργυρο.

Συγκεκριμένα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα μας διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σε αντιοξειδωτικά ενώ μας… χαρίζουν υψηλά επίπεδα ενέργειας.

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο

Συντελούν στην υγεία του πεπτικού μας συστήματος, των ματιών μας, στην απώλεια βάρους, προλαμβάνουν και εμποδίζουν τις μολύνσεις καταστρέφοντας τα βακτήρια και τους ιούς που εισέρχονται στον οργανισμό μας, είναι ισχυρά αντιφλεγμονώδη άρα και αντιμετωπίζουν άριστα τις φλεγμονές και περιέχουν συστατικά με ισχυρές αντιγηραντικές ιδιότητες.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι καρποί του είναι τοξικοί και μπορεί να προκαλέσουν ναυτία, εμετούς και σοβαρή διάρροια. Ειδικά τα πράσινα, άγουρα μούρα είναι δηλητηριώδη και πρέπει να αποφεύγονται. Ακόμη και τα ώριμα διατηρούν σε μικρότερο βαθμό την τοξικότητά τους και είναι ο λόγος που στις περισσότερες συνταγές συστήνεται το ψήσιμο τους στους 100 ° C. Γι’ αυτό δεν πρέπει να καταναλώνονται άγουροι και ωμοί, αλλά ώριμοι και βρασμένοι ή ψημένοι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν δεν γνωρίζετε ποιοι είναι οι καρποί του σαμπούκου, ρωτήστε κάποιον που ξέρει ή αποφύγετε τη συλλογή τους και την εκτέλεση των παρακάτω συνταγών.

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο σιρόπι

ΣΙΡΟΠΙ ΓΙΑ ΤΟΝΩΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

ΥΛΙΚΑ
2/3 του φλιτζανιού αποξηραμένους καρπούς κουφοξυλιάς (αν βρείτε φρέσκους καρπούς, διπλάσια ποσότητα)
4 φλιτζάνια νερό
2 κουταλάκια του γλυκού τσάι Rooibos (κόκκινο τσάι Ν. Αφρικής), προαιρετικά
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2 μία κουταλιά της σούπας νωπό ή ξερό Τζίντζερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο
1/2 φλιτζάνι οργανικό μέλι

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Σε μία κατσαρόλα προσθέστε όλα τα υλικά μαζί με το νερό, εκτός από το μέλι.
2. Μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάστε την κατσαρόλα και αφήστε το να σιγοβράσει για 45 λεπτά
3. Αποσύρετέ το από τη φωτιά και αφήστε το μείγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια σουρώστε το.
4. Οταν κρυώσει εντελώς, προσθέστε το μέλι και ανακατέψτε το καλά.
5. Αποθηκεύστε το σε ένα γυάλινο αποστειρωμένο βάζο και βάλτε το στο ψυγείο.

ΠΡΟΤΑΣΗ: Αν θέλετε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας, παίρνετε καθημερινά μία κουταλιά της σούπας.

μαρμελάδα από καρπούς σαμπούκου

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΑΠΟ ΚΑΡΠΟΥΣ ΣΑΜΠΟΥΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ
1 κιλό καρπούς αφροξυλιάς
1 κιλό ζάχαρη
1 ποτήρι νερό
2 καψάκια βανίλιας
2 φύλλα αρμπαρόριζας
1/2 λεμόνι το χυμό του

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Συλλέξτε προσεκτικά τσαμπιά με τους καρπούς της αφροξυλιάς. Προσοχή να είναι μόνο οι ώριμοι, με σκούρο δηλαδή χρώμα.
2. Αφαιρέστε τους ώριμους καρπούς και πλύντε τους προσεκτικά. Προσοχή, να μην έχει μείνει κάποιο ζωύφιο.
3. Σε κατσαρόλα προσθέστε το νερό με τη ζάχαρη και στη συνέχεια τους καρπούς. Βράστε αρχικά σε μέτρια ένταση, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και μετά δυναμώστε τη θερμοκρασία. Κλασικά, όπως στις μαρμελάδες, ανακατεύετε με ξύλινη κουτάλα και αφαιρείτε τους τυχόν αφρούς. Αφήστε το συνολικά στη φωτιά για 20 λεπτά.
4. Αφήστε να σταθεί για 12 ώρες και πολτοποιείστε με ραβδομπλέντερ. Συνεχίστε το βράσιμο προσθέτοντας τα αρωματικά μέχρι να «δέσει» η μαρμελάδα.
5. Μόλις «δέσει» προσθέστε και το χυμό λεμονιού, ανακατέψτε, αφαιρέστε τα φύλλα αρμπαρόριζας και μοιράστε σε αποστειρωμένα βάζα. Κλείστε τα καλά και γυρίστε τα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο σιρόπι

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΛΙΚΕΡ ΣΑΜΠΟΥΚΟΥ

ΥΛΙΚΑ
250 γρ. καρπούς σαμπούκου
250 γρ. ζάχαρη
250 γρ. νερό
250 γρ. τσίπουρο (χωρίς γλυκάνισο)

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο σιρόπι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βράστε το νερό με τη ζάχαρη και αφήστε ακόμη 3 λεπτά από την ώρα που αρχίζει ο βρασμός.
2. Ρίξτε μέσα τους καρπούς σαμπούκου και αφήστε το να κρυώσει. Στη συνέχεια, προσθέστε και το τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο και ανακατέψτε καλά.
3. Προσθέστε το σε μία γυάλινη φιάλη και αφήστε το για ένα μήνα σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μέχρι να ωριμάσει.

EXTRA INFO: Στον αντίποδα μπορείτε να το κάνετε και με ρούμι (κατά προτίμηση μαύρο και 54%), και χωρίς να βράσετε το σιρόπι. Προσθέτοντας απλά καρπούς, ζάχαρη, αλκοόλ και βανιλίνη στο βάζο και αφήνοντας το για 1-2 μήνες.

*Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι πληροφορίες προορίζονται μόνο για γενικούς ενημερωτικούς και πληροφοριακούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν προσφέρονται και δεν συνιστούν ιατρική συμβουλή.

Πηγή φώτο: Pixabay