Κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα: Ανακαλύπτουμε το μοναδικό «θησαυρό» της ελληνικής γης μαζί με το τρουφόσκυλο (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

κυνήγι τρούφας τρούφα Μετέωρα σκύλος

Ζήστε μία ανεπανάληπτη εμπειρία μέσα στο δάσος

Τα Μετέωρα, εκτός από το σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο, με τους «κρεμαστούς» βράχους που ισορροπούν ανάμεσα σε γη και ουρανό καθώς και τα μυστηριακά μοναστήρια τους, προσφέρουν στους επισκέπτες τους και άλλες μοναδικές συγκινήσεις.

Προορισμός τεσσάρων εποχών, τα Μετέωρα ξεχωρίζουν για το πλούσιο φυσικό πλούτο τους και τη σπάνια ομορφιά τους, αποτελώντας έναν τόπο που ενδείκνυται για πληθώρα δράσεων που θα σας μείνουν αξέχαστες.

τρούφα μανιτάρι μανιτάρια κυνήγι τρούφας Μετέωρα

Μεταξύ αυτών, το κυνήγι τρούφας, μαζί με ειδικό τρουφοκυνηγό και εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα. Πρόκειται για μία ανεπανάληπτη εμπειρία στα πανέμορφα και άγνωστα δάση της περιοχής, όπου μαζί με τον εκπαιδευτή και τα εξειδικευμένα τρουφόσκυλα, θα επιδοθείτε στην αναζήτηση και τελικά στην εύρεση του υπέροχου κρυμμένου θησαυρού της ελληνικής φύσης.

τρούφα μανιτάρι μανιτάρια κυνήγι τρούφας Μετέωρα

Η διαδικασία του κυνηγιού θα σας συναρπάσει, σε συνδυασμό με το μαγευτικό περιβάλλον ενώ στο τέλος σας περιμένει και μία μοναδική έκπληξη: τρουφομακαρονάδα μέσα στο δάσος και γευσιγνωσία μανιταριών της περιοχής!

Ο Αλέξανδρος Ζιώγας, κυνηγός τρούφας, μιλάει στο Thes.gr και αποκαλύπτει τα πάντα. Για την εμπειρία του κυνηγιού τρούφας, τα μυστικά του και το ρόλο του τρουφόσκυλου, τη διαδικασία της πώλησης αλλά και την τιμή της.

Και το κυνήγι τρούφας στα Μετέωρα, ξεκινά… 

Το Thes.gr ταξίδεψε στα Μετέωρα και συμμετείχε σε κυνήγι τρούφας που διοργάνωσε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

τρούφα μανιτάρι μανιτάρια κυνήγι τρούφας Μετέωρα

Η περιοχή των Μετεώρων είναι ένας τόπος ο οποίος ενδείκνυται για την ανάπτυξη του κυνηγιού τρούφας, καθώς διαθέτει άγριες τρούφες, ενώ η προσβασιμότητα είναι πολύ εύκολη.

Ο τρουφοκυνηγός με τα τρουφόσκυλό του ήταν στην ώρα του και το… ταξίδι ξεκίνησε σε κάθε γωνιά του δάσος.

κυνήγι τρούφας τρούφα Μετέωρα σκύλος

Πρώτη τρούφα, δεύτερη, τρίτη…. Το σκυλί συνεχίζει ασταμάτητα, ενώ οι επισκέπτες το απολαμβάνουν ακολουθώντας κατά πόδας. Οταν πια σταματάει, θέλει την επιβράβευση με χάδια και «δωράκι» για τη σπουδαία ανακάλυψή του.

κυνήγι τρούφας τρούφα Μετέωρα σκύλος

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια του κυνηγιού, μαθαίνετε τα πάντα για το εκλεκτό αυτό έδεσμα, τα είδη και τις χρήσεις του.

μακαρόνια μανιτάρια τρούφα

Η αξέχαστη εμπειρία ολοκληρώνεται με μία απολαυστική τρουφομακαρονάδα, που γίνεται επί τόπου, στη σκιά αιωνόβιων δέντρων, από τις τρούφες που εντοπίστηκαν, καθώς και γευστική δοκιμή διάφορων μανιταριών, συνοδευόμενα από ένα ποτήρι τοπικό κρασί.

μακαρόνια μανιτάρια τρούφα πιάτο

Τι είναι η τρούφα

Την αποκαλούν και «χαβιάρι της γης». Η τρούφα είναι ένας βρώσιμος μύκητας που αγαπά την υγρασία και χωρίς αυτή… δεν κάνει. Ουσιαστικά είναι ένα είδος υπόγειου μανιταριού, το μέγεθος του οποίου κυμαίνεται μεταξύ εκείνου ενός καρυδιού και εκείνο μιας γροθιάς. Σπανιότερα ανακαλύπτονται κι ακόμη μεγαλύτερες τρούφες , κάτι που εκτοξεύει την αξία τους σε άλλα ύψη.

κυνήγι τρούφας τρούφα Μετέωρα σκύλος

Φυτρώνει μέσα στο χώμα, πάντα κοντά στις ρίζες δέντρων, και αναπτύσσει μαζί τους μια σχέση αλληλεξάρτησης αφού ανταλλάσουν- απαραίτητα για την ανάπτυξή τους- στοιχεία. Το γεγονός ότι δεν φαίνονται με γυμνό μάτι τις κάνει δυσεύρετες, ειδικά για κάποιον που δεν ξέρει πού να τις ψάξει. Ο καλύτερος τρόπος να εντοπιστούν είναι με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου.

κυνήγι τρούφας τρούφα Μετέωρα σκύλος

Στη γαστρονομία, οι τρούφες, είναι από τα πιο πολυτελή και τα πιο ακριβά υλικά, όχι μόνο λόγω της ιδιαιτερότητας της συγκομιδής τους, αλλά και λόγω της πλούσιας και ιδιαίτερης γεύσης τους, που είναι γήινη με αρώματα του δάσους.

Οι ποικιλίες είναι: Μαύρη (Τuber melanosporum), λευκή (Tuber magnatum pico), Φθινοπωρινή (Tuber brumale), Καλοκαιρινή (Τuber aestivum), Ανοιξιάτικη (Bianchetto).