Κυνόροδα: Οι «θαυματουργοί» καρποί της άγριας τριανταφυλλιάς!

Καταπολεμήστε το κρυολόγημα, οι θεραπευτικές τους ιδιότητες

Η εποχή του φθινοπώρου είναι ιδανική για να συλλέξετε τους καρπούς της άγριας τριανταφυλλιάς, να τους αποξηράνετε, να τους αποθηκεύσετε σε ένα γυάλινο δοχείο και να απολαμβάνετε τα οφέλη τους καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Αν δεν τους γνωρίζετε, είναι εύκολο να τους αναγνωρίσετε καθώς έχουν ένα όμορφο κόκκινο και πολλές φορές και πορτοκαλί χρώμα και ωοειδές σχήμα (με πολλούς σπόρους μέσα), που θα σας τραβήξει σίγουρα την προσοχή.

Η άγρια τριανταφυλλιά είναι ένας πολυετής , πολύκλαδος και αγκαθωτός θάμνος που φθάνει σε ύψος από 1-3 μέτρα, και ανήκει στην οικογένεια των Ροδανθών – Rosaceae. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Rosa canina – Ροδή η κυνοροδή. Στη χώρα μας συναντούμε το φυτό με τις ονομασίες ροδαριά, κυνοροδή, αγριοτριανταφυλλιά. Την άνοιξη συλλέγουμε τα πανέμορφα άνθη της, τα οποία χρησιμοποιούμε επίσης, όπως και τους καρπούς της.

Τα αυτοφυή είδη στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 25 ενώ τη Rosa canina τη συναντάμε σε πλαγιές σε ξέφωτα δασών, σε ηλιόλουστες περιοχές, σε χαράδρες, σε ρυάκια, σε ποτάμια, σε πλαγιές ή ως φυσικό φράχτη ανάμεσα σε χωράφια. Τα κυνόροδα συλλέγονται το φθινόπωρο, μπορούν όμως να διατηρηθούν πάνω στο δέντρο σε καλή κατάσταση μέχρι και τέλος Δεκέμβρη.

Προσοχή: Ο καρπός δεν τρώγεται ωμός, δεν είναι τοξικός άλλα έχει στο εσωτερικό του σκληρές τρίχες που προκαλούν ερεθισμό στο αναπνευστικό και πεπτικό σύστημα.

Δέκα λόγοι που αξίζει να τα βάλουμε στη ζωή μας
Λένε πολλοί πως με ένα τριαντάφυλλο δείχνουμε τα συναισθήματά μας και με ένα κυνόροδο (άγριο τριαντάφυλλο) φροντίζουμε την υγεία μας. Δεν είναι τυχαίο πως χρησιμοποιείται από τους αρχαίους χρόνους και μάλιστα για θεραπευτικούς σκοπούς ενώ αποτελεί αντικείμενο μελέτης των επιστημόνων, με ευρεία χρήση στη φαρμακοβιομηχανία. Δείτε τους λόγους παρακάτω…

1. Τα κυνόροδα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, περισσότερη και από τα εσπεριδοειδή (5 φορές περισσότερη C από τα λεμόνια) και τα ακτινίδια (100 γρ. κυνόροδα περιέχουν 3000 μιλιγκράμ βιταμίνης C). Επίσης περιέχει βιταμίνες Α, Β1, Β2 C, E, Κ και P, ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, καροτένια, πηκτίνη, νιασίνη , ρητίνη, ζάχαρα, ταννίνη, μηλικό οξύ, κιτρικό οξύ, κιτρικά άλατα, οργανικά οξέα και φλαβονοειδή.
2. Η μεγάλη θρεπτική αξία των καρπών λόγω των πολλών βιταμινών, συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος βοηθώντας τον οργανισμό στην αντιμετώπιση των λοιμώξεων του θώρακα, του κρυολογήματος, της γρίπης και του βήχα καθώς και στην καλή απορρόφηση του σιδήρου και του ασβεστίου.
3. Τα τελευταία χρόνια μελετάται εκτενώς από τους επιστήμονες η χρήση του για τη θεραπεία ορισμένων φλεγμονωδών διαταραχών όπως η οστεοαρθρίτιδα και η ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μάλιστα, έχουν φιλοξενηθεί μελέτες και συμπεράσματα σε επιστημονικά περιοδικά, όπως στο «Scandinavian Journal of Rheumatology», που τονίζει πως τα κυνόροδα μειώνουν τον πόνο σε ασθενείς που ταλαιπωρούνται από οστεοαρθρίτιδα.
4. Η διουρητική τους δράση καθαρίζει το ουροποιητικό σύστημα, τα νεφρά και την κύστη εμποδίζοντας την κατακράτηση υγρών ενώ θεωρείται ήπιο καθαρκτικό βοηθώντας στην καλή λειτουργία του εντέρου.


5. Αποβάλλει τις συσσωρεύσεις του ουρικού οξέως, βοηθά στην ουρική αρθρίτιδα και σε ρευματικούς πόνους.
6. Βοηθά στην αποκατάσταση της διαταραγμένης ορμονικής ισορροπίας, και στην ακανόνιστη περίοδο, στην υπερβολική εμμηνόρροια, σε συσπάσεις και πόνους της μήτρας.
7. Τονώνει, ενισχύει και ενδυναμώνει τα όργανα και ολόκληρο τον οργανισμό δίνοντας ένα αίσθημα ευεξίας. Εχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες.
8. Είναι ένα φυσικό αντικαταθλιπτικό και αφροδισιακό.
9. Στην εγκυμοσύνη, λέγεται ότι το τσάι παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τη μαμά και το μωρό. Ωστόσο, πριν την κατανάλωσή του, ρωτήστε καλύτερα το γιατρό σας.
10. Το αιθέριο έλαιο θεωρείται πολύ αγνό και ασφαλές για χρήση έχει αντιγηραντική δράση, βοηθά στη φλεβίτιδα, στην ακμή, στις πληγές των ούλων. Το ροδέλαιο χρησιμοποιείται στην περιποίηση και βελτίωση του δέρματος, σαν αντισηπτικό για μολύνσεις και ερεθισμούς των βλεφάρων και των οφθαλμών.

Διαβάστε επίσης  Ποιο βότανο αποτελεί «τροφή» για την καρδιά μας!

Χρήσιμα και ενδιαφέροντα
– Τα άνθη και οι καρποί της αγριοτριανταφυλλιάς χρησιμοποιούνται για γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, ζελέ, σιρόπια και ζεστά ροφήματα, σούπες, ποτά, ροδόμελο και φυσικά για το γνωστό ροδέλαιο και ροδόνερο για εξωτερική και καλλυντική χρήση.
– Οι Ινδιάνοι της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τους καρπούς της αγριοτριανταφυλλιάς για να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να αντιμετωπίσουν τυχόν αρρώστιες.
– Είναι πολύ ωφέλιμος καρπός για τους καπνιστές.
– Είναι μια ασφαλής εναλλακτική λύση για όσους δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα για το κρυολόγημα λόγω της υψηλής πίεσης του αίματος.

Πως τα αποξηραίνουμε
Πλένουμε τα κυνόροδα και τα βάζουμε σε καθαρή πετσέτα να στεγνώσουν. Κόβουμε το πάνω και το κάτω μαύρο κοτσανάκι και τα βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί στον ήλιο σκεπασμένα με ένα τούλι για να αποξηρανθούν για 4 εβδομάδες περίπου.

Το βράδυ αν έχει υγρασία τα βάζουμε στο εσωτερικό του σπιτιού και τα ξαναβάζουμε το πρωί στον ήλιο. Οταν αποξηρανθούν τα αποθηκεύουμε σε σακούλες (χάρτινες ή πάνινες) ή σε βάζα που κλείνουν αεροστεγώς σε σκοτεινό και δροσερό μέρος. Επίσης, μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε στο μπλέντερ και να αποθηκεύσουμε τη σκόνη τους.

Πως κάνουμε έγχυμα
Περιχύνουμε 1 φλυτζάνι του τσαγιού βραστό νερό σε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένα κυνόροδα (ελαφρά κοπανισμένα), τα αφήνουμε 10 -15 λεπτά και σουρώνουμε. Επειδή δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση, προσθέτουμε προαιρετικά μέλι ή λεμόνι ή το συνδυάζουμε με κάποιο άλλο βότανο, όπως π.χ. ιβίσκο, μέντα ή χαμομήλι.
Αν βράσουμε τα κυνόροδα η περισσότερη βιταμίνη C θα καταστραφεί. Γι’ αυτό το λόγο μουλιάζουμε τα σπέρματα ή τα ροδοπέταλα σε ζεστό νερό και πίνουμε μέχρι δύο φλιτζάνια την ημέρα.
Καλύτερα αποφύγετε την κατανάλωσή τους το βράδυ διότι μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και να μη μπορέσουμε να κοιμηθούμε με ευκολία.

Να θυμάστε: Τα βότανα δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα. Για την καλύτερη και ασφαλή χρήση τους είναι καλύτερα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Με πληροφορίες από ingolden.gr, agriamanitaria.gr