Μαυρούδα: Η γη της ρίγανης!

Το χωριό του δήμου Βόλβης που είναι φημισμένο για την ποιότητα και την καλλιέργεια του αρωματικού φυτού

4.000 χιλιάδες περίπου στρέμματα γης, περισσότεροι από 150 καλλιεργητές και το λιγότερο 500-600 τόνοι παραγωγής ρίγανης, άριστης ποιότητας, ετησίως.

Η Μαυρούδα, παρότι είναι ένα από τα μικρότερα χωριά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, έχει κατορθώσει, χάρη στην σκληρή δουλειά των λιγοστών κατοίκων της καθώς και του κλίματος που ευνοεί την καλλιέργεια του ιδιαίτερα δημοφιλούς αρωματικού φυτού, να γίνει γνωστή ως το «Χωριό της Ρίγανης». Πρόκειται για άγρια ελληνική ρίγανη βουνού, εξαιρετικής ποιότητας, γνωστή πλέον σε όλους, σαν «Ρίγανη Μαυρούδας».

Το χωριό και οι ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας
Το μικρό χωριό της Μαυρούδας ανήκει στον δήμο Βόλβης. Είναι κτισμένο σε ένα οροπέδιο με πολύ πράσινο, αυξημένη υγρασία και ιδανικές συνθήκες θερμοκρασίας, που προσδίδουν στη ρίγανη ιδιαίτερη μυρωδιά αλλά και ανώτερη ποιότητα.

Επί τουρκοκρατίας το χωριό λεγόταν Μαύροβο, ενώ έχει πλούσιο ιστορικό παρελθόν, κάτι που μαρτυρούν τα ευρήματα οικισμού της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου και το διατηρημένο σε καλή κατάσταση, Βυζαντινό κάστρο με την Κινστέρνα, τα οποία συνυπάρχουν με την Οθωμανική κρήνη και το τέμενος στο χωριό.

Η καλλιέργεια της Ρίγανης έχει δώσει ανάσα στην περιοχή και στην τοπική οικονομία, καθώς όπως προαναφέραμε, οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την καλλιέργεια της ρίγανης. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Μαυρούδα είναι μοναδική στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει άλλος οικισμός που να καλλιεργεί ρίγανη βουνού σε τέτοια έκταση. Η φήμη της έχει διαδοθεί παντού και έχει ξεπεράσει τα σύνορα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αφού ταξιδεύει και στην Αμερική.

Οσο για την πρώτη ουσιαστικά απόπειρα καλλιέργειας άγριας ελληνικής ρίγανης βουνού, ήταν το καλοκαίρι του 1981, όταν ο Θόδωρος Καρατζάς μαζί με τον τότε δάσκαλο, Αργύρη Ζήλα, μετά τη συλλογή σπόρων άγριας ρίγανης ποικιλίας Oreganum Vulgare hirtum από τα Κερδύλια όρη, δημιούργησαν το πρώτο σπορείο. Παρόλα τα προβλήματα στην οργάνωση της καλλιέργειας κατάφεραν και καλλιέργησαν τα πρώτα δώδεκα στρέμματα.

Με πληροφορίες από www.volvinews.gr