Οι αγρότες προετοιμάστηκαν για τον χιονιά – Τα μέτρα για να σώσουν καλλιέργειες και περιουσίες (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

προστασία δέντρων και καλλιεργειών από αγρότες από χιονιά και παγετό

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες

Αν για αρκετό κόσμο ο ανοιξιάτικος καιρός του πρώτου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου ήταν μια ευχάριστη περίοδος, στους αγρότες αυτό προκάλεσε πονοκέφαλο κι ερωτηματικά.

Ο χειμώνας είναι περίοδος που η γη μπορεί να ηρεμήσει και να ετοιμαστεί για την άνοιξη που θα φέρει την πολυπόθητη ανθοφορία. Ωστόσο, οι αγρότες δεν είδαν ευχάριστα τον καλό καιρό που επικρατούσε καθώς μια ξαφνική παγωνιά πολύ αργότερα από το αναμενόμενο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σοδιά τους. Οντως, καλλιέργειες όπως οι αμυγδαλιές και οι ροδακινιές, άρχισαν να ανθίζουν νωρίτερα απ’ότι θα έπρεπε.

Η είδηση ότι έρχεται κακοκαιρία με παγετό για αρκετές ημέρες χτύπησε το καμπανάκι. Πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να λάβουν μέτρα στην προσπάθειά τους να σώσουν τις καλλιέργειες.

Το πιο συνηθισμένο μέτρο είναι η κάλυψη δέντρων με ειδική αντιπαγωτική μεμβράνη. Στα καταστήματα με αγροτικά είδη το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο και κορυφώθηκε μέσα στην εβδομάδα.

προστασία δέντρων και καλλιεργειών από αγρότες από χιονιά και παγετό

Οπως αναφέρουν οι ειδικοί, αυτού του είδους η προστασία από τον παγετό ενδείκνυται για μικρά δέντρα, 2 ή 3 ετών, με τη θερμοκρασία του στο εσωτερικό κάλυμμα να παραμένει υψηλότερη από την εξωτερική. Το κόστος μάλιστα αυτής της μεθόδου θεωρείται ιδιαίτερα χαμηλό.

Σε καλλιέργειες γύρω από την Θεσσαλονίκη, δέντρα έχουν καλυφθεί με αυτού τους είδους τη μεμβράνη, όπως μπορείτε να δείτε στο βίντεο και στις φωτογραφίες του Thes.gr από χωράφι με ελιές.

Αλλοι αγρότες προχώρησαν στο ράντισμα των δέντρων με αμινοξέα και σκευάσματα με αντιπαγωγική δράση, ενώ η λύπανση με ειδικά στοιχεία είναι μια ακόμη μέθοδος προστασίας.

Τοπικοί αγροτικοί συνεταιρισμοί έχουν προειδοποιήσει τα μέλη τους ώστε να είναι προσεκτικοί σε περιοχές που εύκολα πλημμυρίζουν. Τους προτείνουν να απομακρύνουν από αυτές τις περιοχές τα γεωργικά μηχανήματα, ενώ όσοι έχουν ζώα να διασφαλίσουν επάρκεια τροφής, νερού και προστασία από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν.

προστασία δέντρων και καλλιεργειών από αγρότες από χιονιά και παγετό προστασία δέντρων και καλλιεργειών από αγρότες από χιονιά και παγετόπροστασία δέντρων και καλλιεργειών από αγρότες από χιονιά και παγετό προστασία δέντρων και καλλιεργειών από αγρότες από χιονιά και παγετό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *