Πέντε εργασίες που κάνουμε στον κήπο μας τον Ιανουάριο

κλάδεμα εργασίες στον κήπο τον Ιανουάριο

Πώς μπορούμε να προετοιμαστούμε

Μπορεί να βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα όμως ο Ιανουάριος ενδείκνυται για αρκετές εργασίες στον κήπο μας, που θα τον προετοιμάσουν για τη νέα χρονιά.

Φοράμε λοιπόν τα κατάλληλα ρούχα και όταν οι καιρικές συνθήκες το ευνοήσουν μπαίνουμε στον κήπο μας και αρχίζουμε τη δουλειά.

Αρχικά, μαζεύουμε φρέσκα φρούτα και λαχανικά της εποχής, σε περίπτωση που έχουμε, και παράλληλα ετοιμάζουμε σπορείο για τα ανοιξιάτικα κηπευτικά. Αυτή η περίοδος, άλλωστε, είναι η κατάλληλη εποχή για να κλαδέψουμε τα καρποφόρα δέντρα, τις ελιές και το αμπέλι μας.

Μέσα στον Ιανουάριο, βάζουμε λίπασμα στις ελιές και ταυτόχρονα μαζεύουμε φύλλα και φυτικά υλικά για να φτιάξουμε φυσικό κομπόστ. Κι όσο για τα λουλούδια του κήπου, ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές, καρποφόρα δέντρα και θάμνους.

Ιανουάριος: Οι εργασίες που μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας

Παρακάτω μπορούμε να δούμε πέντε εργασίες που μπορούμε να κάνουμε στον κήπο μας τον Ιανουάριο.

1. Κάνουμε το δικό μας κομπόστ

Αυτή την εποχή είναι ευκαιρία να κάνουμε το δικό μας κομπόστ, συλλέγοντας τα φύλλα που έπεσαν τη διάρκεια του χειμώνα από τα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και τους θάμνους. Μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να συγκεντρώσουμε, επίσης, φύλλα από τα ελαιόδεντρα που μαζέψαμε κατά τη συγκομιδή καθώς και τα υπολείμματα του φθινοπωρινού λαχανόκηπου και φυσικά συμπληρώνουμε με αρκετά φυτικά υπολείμματα της κουζίνας.

Ολα τα κατάλληλα υλικά για κομπόστ που έχουμε μαζέψει, τα τοποθετούμε μέσα στον κομποστοποιητή. Με αυτόν τον τρόπο, θα δημιουργήσουμε ένα κομπόστ εξαιρετικής ποιότητας, που αποτελεί ένα φυσικό λίπασμα για τα φυτά μας. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το κομπόστ την περίοδο της άνοιξης για τον εμπλουτισμό του λαχανόκηπου μας ή για τις γλάστρες στο μπαλκόνι μας.

2. Ηρθε η ώρα να κάνουμε το σπορείο μας για τα ανοιξιάτικα κηπευτικά

Σιγά σιγά πρέπει να ξεκινήσουμε το σπορείο μας. Φτιάχνουμε ένα μικρό θερμοκήπιο στον κήπο, στην αυλή του σπιτιού μας ή ακόμα και στο μπαλκόνι του για να φυτέψουμε τους σπόρους των κηπευτικών που θα καλλιεργήσουμε το καλοκαίρι, όπως ντομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα.

Επιλέγουμε τις πιο νόστιμες και αποδοτικές ποικιλίες λαχανικών που ταιριάζουν στις συνθήκες της περιοχής μας για να φυτέψουμε. Σε κάποιες περιπτώσεις διατηρούμε σπόρους από παλιές παραδοσιακές και ντόπιες ποικιλίες ή που μας δίνουν φίλοι ή δοκιμάζουμε καινούριες ποικιλίες από τα γεωπονικά καταστήματα της περιοχής μας.

Χρησιμοποιούμε ειδικούς δίσκους σποράς ή κυπελλάκια και πλαστικά ποτήρια που έχουμε ανακυκλώσει για να φυτέψουμε τους σπόρους. Επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για σπορεία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε υψηλό ποσοστό φυτρωτικότητας των σπόρων. Τα φυτά μας θα είναι έτοιμα για να μεταφύτευση στον λαχανόκηπο περίπου σε 2-2,5 μήνες ανάλογα το είδος του κηπευτικού.

Διαβάστε επίσης
Εργασίες καθαρισμού στην Παλαιά Εθνική Οδό 65 Θεσσαλονίκης - Κιλκίς

3. Φυτεύουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές

Ο Ιανουάριος είναι ο κατάλληλος μήνας για να φυτέψουμε τριανταφυλλιές γυμνόριζες, δηλαδή τριανταφυλλιές που στο ριζικό σύστημα δεν έχουν χώμα. Μπορούμε να τις φυτέψουμε στον κήπο μας αλλά και σε γλάστρες του μπαλκονιού μας.

Υπάρχουν πολλά είδη και ποικιλίες τριανταφυλλιάς για να επιλέξουμε: νάνες, χαμηλής ανάπτυξης, θαμνώδεις, αναρριχώμενες και εδαφοκάλυψης. Φροντίζουμε να προμηθευτούμε φυτά τριανταφυλλιάς με παχείς καλοσχηματισμένους βραχίονες, τα οποία φυτεύουμε σε ηλιοφανείς θέσεις για να έχουν καλή ανάπτυξη και να πλούσια ανθοφορία.

Συμπληρωματικά, ενσωματώνουμε κοπριά και κομπόστ στις θέσεις φύτευσης για καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Στην φύτευση της τριανταφυλλιάς, θα πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε όταν τοποθετήσουμε το φυτό, οι ρίζες να είναι απλωμένες και να βρίσκονται σε καλή επαφή με έδαφος. Στη συνέχεια, θα συμπληρώσουμε με χώμα το λάκκο φύτευσης μέχρι πάνω για να σταθεροποιήσουμε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς.

4. Κλαδεύουμε τα καρποφόρα δέντρα μας

Ο Ιανουάριος είναι ένας σημαντικός μήνας για το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων και του αμπελιού. Συγκεκριμένα, αυτή η εποχή είναι κατάλληλη τα ετήσια κλαδέματα στα φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα και γι’ αυτό θα ασχοληθούμε με το κλάδεμα της βερικοκιάς, κλάδεμα της ροδιάς, το κλάδεμα της αμυγδαλιάς, το κλάδεμα της αχλαδιάς, το κλάδεμα της συκιάς και το κλάδεμα της μηλιάς.

Ακόμα, αυτή την περίοδο, θα ασχοληθούμε και με το ετήσιο κλάδεμα της ελιάς, τουλάχιστον για τα ελαιόδεντρα που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους. Επίσης, στα τέλη Ιανουαρίου μπορεί να ξεκινήσει και το κλάδεμα του αμπελιού για τις πιο νότιες περιοχές της χώρας.

Μετά το κλάδεμα των καρποφόρων δέντρων αλλά και του αμπελιού, είναι σημαντικό να ψεκάζουμε με βιολογικό σκεύασμα χαλκού για απολύμανση από μυκητολογικές και βακτηριακές ασθένειες όπως η καρκίνωση της ελιάς

5. Φυτεύουμε γυμνόριζα καρποφόρα δέντρα και superfoods

Αυτή την εποχή, προμηθευόμαστε και γυμνόριζα καρποφόρα δέντρα, δηλαδή χωρίς μπάλα χώματος για να τα φυτέψουμε στον κήπο μας και να απολαμβάνουμε υπέροχα φρούτα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να φυτέψουμε αρκετά φυλλοβόλα καρποφόρα δέντρα όπως βερικοκιές, αμυγδαλιές, ροδακινιές, μηλιές, αχλαδιές, συκιές, κυδωνιές, δαμασκηνιές και κερασιές.

Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο, μπορούμε να φυτέψουμε και διάφορους καρποφόρους θάμνους τόσο στον κήπο μας όσο και στο μπαλκόνι μας για να απολαύσουμε τους θρεπτικούς καρπούς τους, τις περίφημες υπερτροφές (superfoods). Τι θα λέγατε να φυτέψουμε λοιπόν βατόμουρο, φραγκοστάφυλο, αρόνια, λαγοκέρασο, σμέουρο και μύρτιλο και να δώσουμε και άλλες επιλογές στην καθημερινή διατροφή μας.

Πηγή: mistikakipou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.