Δεν πρόλαβε καλά καλά να τελειώσει η συγκομιδή και δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που ξεκίνησαν το κλάδεμα.
Του Κωνσταντίνου
Στο ερώτημα πόσο κοστίζει το κλάδεμα της ελιάς δεν υπάρχει ποτέ απάντηση. Και κανείς δεν μπορεί να σου τη δώσει, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.
Ας τα δούμε λοιπόν αναλυτικά…
Πρώτον, από τον ίδιο τον κλαδευτή. Δηλαδή το ποσό ορίζει το μεροκάματό του. Το πόσο καλός τεχνίτης είναι στο κλάδεμα και από το πόσα χρόνια κάνει αυτήν τη δουλειά. Βασικό ρόλο παίζει επίσης αν βάζει δικό του εξοπλισμό.
Ενας άλλος καθοριστικός παράγοντας στη διαμόρφωση τις τιμής, είναι το ποσό ύψος έχουν τα δέντρα μας. Για παράδειγμα, ένα δέντρο, μεγάλο σε ύψος, είναι δύσκολα να διαχειρισθεί από τον κλαδευτή. Αρα θέλει πολύ περισσότερο χρόνο και χρόνος ίσον χρήμα.
Ακόμη ένας ουσιαστικός παράγοντας, που επηρεάζει επίσης το ύψος της, είναι αν το χωράφι μας το έχουμε κλαδεύσει την προηγούμενη χρονιά ή το έχουμε παρατημένο για χρόνια.
Ολα τα παραπάνω είναι κάποια από τα πράγματα που καθορίζουν την τιμή στο κλάδεμα. Αν μπορούσαμε να βάλουμε έναν μπούσουλα σε τιμές, θα λέγαμε ότι ένα μεροκάματο ενός ατόμου για 8 ώρες, που έχει εμπειρία στο κλάδεμα, ορίζεται από 60 έως 80 ευρώ.
Η άλλη εκδοχή είναι κατά δέντρο. Σε δέντρα που κάθε χρόνο κλαδεύονται, μια λογική τιμή είναι στα δύο ευρώ ανά δέντρο και πιθανόν να φτάσει τα 4 ευρώ, σε δέντρα που έχουν να κλαδευτούν χρόνια.
Το κλάδεμα είναι από τους καθοριστικούς παράγοντες για την καρποφορία της επόμενης χρονιάς. Συνεπώς πρέπει πάντα να του δίνουμε την πρέπουσα σημασία. Και σίγουρα αποτελεί μια διαδικασία με μεγάλο κόστος.