Σιτρονέλα: Ο… εχθρός των κουνουπιών!

Σιτρονέλα φυτό κουνούπια

Μια φυσική ασπίδα προστασίας στη μάχη με τα κουνούπια!

Cymborogon nardus, Σιτρονέλα ή Κιτρονέλα. Πρόκειται για ένα δημοφιλές αρωματικό φυτό, γνωστό για την εντομοαπωθητική του δράση.

Η Σιτρονέλα είναι ένας πολυετής αρωματικός θάμνος που ανήκει στην οικογένεια των φυτών Cymborogon και αριθμεί πάνω απο 50 είδη. Ευδοκιμεί στην Νοτιοανατολική Ασία (Ινδία, Ιάβα, Σρι-Λάνκα, Ταϊλάνδη) και στη Νέα Γουϊνέα. Φύεται και στην ελληνική ύπαιθρο. Το αιθέριο έλαιο της σιτρονέλας προκύπτει από δύο είδη.

Το Cymborogon winderianus της Ιάβας και το Cymborogon nardus, της Κεϋλάνης και τα βασικά συστατικά του ελαίου του είναι η σιτρονελάλη, η γερανιόλη και το λεμονένιο.

Το φυτό κυμαίνεται απο 80-120 cm,και τα φύλλα του είναι δαντελωτά έως σγουρά, χνουδωτά και αναδύουν άρωμα λεμονιού γι αυτό και πολλοί το συγχέουν με το λεμονόχορτο.

Αποτελεί τη φυσική λύση απέναντι στα κουνούπια.

Σιτρονέλα φυτό

Συνθήκες καλλιέργειας

Είναι ευκολοπροσάρμοστο φυτό που δεν προσβάλλεται εύκολα από έντομα και ασθένειες. Αγαπάει πολύ τον ήλιο αλλά αντέχει και τη σκιά, χωρίς να έχει ιδιαίτερες εδαφολογικές απαιτήσεις. Εχει καλή συμπεριφορά σε μεγάλο εύρος θερμοκρασιών και φυτεύεται και σε γλάστρα αρκεί να φροντίσουμε για την καλή του αποστράγγιση.

Σιτρονέλα φυτό

Πότισμα – Λίπανση

Σε αυξημένες θερμοκρασίες το φυτό έχει μεγαλύτερη ανάγκη για νερό. Εως και δύο φορές την εβδομάδα το καλοκαίρι, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο κάθε 10 ημέρες είναι αρκετό. Ο εμπλουτισμός του εδάφους με βιολογικό λίπασμα , κομπόστ ή κοπριά κατά τις περιόδους της άνοιξης ή του φθινοπώρου βοηθά στην καλύτερη ανάπτυξη του φυτού και την συντήρησή του.

Κλάδεμα – Καθάρισμα

Για να διατηρήσουμε το σχήμα και τον όγκο του φυτού, στο τέλος του καλοκαιριού καθαρίζουμε και απομακρύνουμε από το φυτό όλα τα ξερά, ασθενικά, παλιά κλαδιά και φύλλα και κλαδεύουμε μερικούς βλαστούς κόβοντάς τους στο μισό μήκος ώστε να το βοηθήσουμε να διαμορφωθεί εκ νέου.

Πολλαπλασιασμός

Πολλαπλασιάζεται εύκολα με μοσχεύματα περίπου 20 εκατοστών που κόβουμε από την ακραία βλάστηση του φυτού. Η μεταφύτευσή του σε γλάστρα καλό είναι να γίνεται άνοιξη ή Φθινόπωρο.

Δείτε επίσης: DIY αντικουνουπική λοσιόν σώματος

Χρήσεις – Ιδιότητες

Οπως προαναφέραμε, δεν το αγαπούν καθόλου τα κουνούπια. Εκτός την αντικουνουπική δράση του, στο εμπόριο κυκλοφορεί με τη μορφή σπρέι, λοσιόν, κρέμας, γαλακτώματος, Roll-on αφρόλουτρων, patches (αυτοκόλλητα) αλλά και σαμπουάν για την απώθηση της ψείρας.

Εχει χρήση αντισηπτική, τονωτική, αντιμικροβιακή. Είναι ένα δυνατό παρασιτοκτόνο και εμποτισμένα πανάκια ή βαμβάκι με έλαιο σιτρονέλας μέσα στις ντουλάπες και τα συρτάρια, λειτουργούν ως απωθητικό σκώρου αλλά και φυσικό αποσμητικό χώρου.

Χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιία,αρωματοθεραπεία, παρασκευή σαπουνιών αλλά είναι και ένα βασικό υλικό στη μαγειρική της Ασιατικής κουζίνας λόγω του ιδιαίτερου αρώματος και των θρεπτικών συστατικών του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *