Μία καινοτόμα καλλιέργεια σε δεξαμενές ξεκίνησε στη Νέα Πέραμο Καβάλας και συγκεκριμένα, στο εργαστήριο του Ινστιτούτου Αλιευτικής Ερευνας (ΙΝΑΛΕ).
Πρόκειται για το «μαρούλι της θάλασσας», το βρώσιμο πράσινο μακροφύκος (φύκος ορατό με γυμνό μάτι) Ulva, έναν περιβαλλοντικό διαχειριστή που συμβάλλει ενεργά στην υγεία του πλανήτη μας και την προστασία του οικοσυστήματος.
Σύμφωνα με τον Δρ Σωτήρη Ορφανίδη, διευθυντή ερευνών του ΙΝΑΛΕ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ), και υπεύθυνο εργαστηρίου, ανοίγονται νέοι δρόμοι στην ελληνική υδατοκαλλιέργεια.
Το θαλάσσιο είδος Ulva, υψηλό σε πρωτεΐνη διαδραματίζει βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2), εξισορροπώντας εν μέρει τις υψηλής έντασης άνθρακα συνήθειες μας. Απορροφά την περίσσεια αζώτου και φωσφόρου, η οποία συχνά συνδέεται με την απορροή των γεωργικών καλλιεργειών, αποτρέποντας την επιβλαβή άνθηση των φυκιών και ενισχύοντας την υγεία του υδάτινου οικοσυστήματος.
Η Ulva μετατρέπει αυτό που θα μπορούσε να είναι επιβλαβές πλεόνασμα σε τροφή, ενισχύοντας περαιτέρω τον ρόλο της ως σιταριού της θάλασσας. Η καλλιέργειά της συμβάλλει στην ανθεκτικότητα των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ενισχύοντάς τα έναντι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντίνα Νάκου, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα, η υδατοκαλλιέργεια φυκιών είναι ένα αναπτυσσόμενο κομμάτι της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων, ενώ στα ιαπωνικά ονομάζεται “Ουμάμι” (UMAMI) που σημαίνει καλή γεύση και νοστιμιά. Το λεγόμενο “Μαρούλι της Θάλασσας” δίνει μάλιστα και πολλές νόστιμες συνταγές και πρόσφατα κυκλοφόρησε και σχετικό βιβλίο μαγειρικής.
Πηγή: ΕΡΤ