Τα 10 βότανα που μπορείτε να πολλαπλασιάσετε μόνο με νερό

10 βότανα νερό πολλαπλασιάσετε

Δημιουργήστε το δικό σας βοτανικό κήπο

Τα τελευταία χρόνια τα βότανα, αρωματικά και μη, έχουν μπει για τα καλά στη ζωή και την καθημερινότητά μας.

Γνωρίζετε πως υπάρχουν 10 βότανα που μπορείτε να πολλαπλασιάσετε μόνο με νερό, από τα μοσχεύματα και να αποκτήσετε τα δικά σας φυτά;

Και όμως, είναι τόσο εύκολο να το κάνετε, αφού το μόνο που χρειάζεστε είναι απλά δοχεία με νερό.
Πέρα από την οικονομία που θα κάνετε, θα έχετε τα δικά σας βότανα και μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας βοτανικό κήπο.

Δείτε παρακάτω ποια είναι τα 10 βότανα που μπορείτε να πολλαπλασιάσετε μόνο με νερό

1. Μέντα

Είναι το πιο δημοφιλές βότανο για ιατρική χρήση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα στην πτητική ουσία μενθόλη. Δίνει μια μοναδική αίσθηση δροσιάς αλλά χωρίς να προκαλεί πραγματικές μεταβολές της θερμοκρασίας. Απλά βάλτε φρέσκα μοσχεύματα στο νερό για μερικές μέρες, δε χρειάζεται τίποτα παραπάνω.

2. Δυόσμος

Στην ουσία πρόκειται για μια ποικιλία μέντας με εξίσου καλές αρωματικές ιδιότητες και αντίστοιχη ευκολία στην ανάπτυξη από μοσχεύματα.

3. Ρίγανη

Αν την καλλιεργήσουμε σε κλειστό χώρο θα δώσει άρωμα παντού. Πάρτε μοσχεύματα από φρέσκους βλαστούς και βάλτε τα στο νερό.

4. Βασιλικός

Αυτό που χρειάζεται ο βασιλικός είναι καλό φως. Κόψτε μοσχεύματα πριν την ανθοφορία. Αν έχετε πολλές ποικιλίες βασιλικού είναι ο καλύτερος τρόπος για να διατηρήσετε τη συλλογή σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

βότανα νερό πολλαπλασιάσετε

5. Φασκόμηλο

Πάρτε μαλακά μοσχεύματα την άνοιξη και αφήστε τα στο νερό. Ένα ή δύο είναι αρκετά. Το φασκόμηλο είναι έντονα αρωματικό, γι’ αυτό χρειάζεται καλό αερισμό του χώρου αν πρόκειται για μεγάλα φυτά.

6. Στέβια

Η «νέα ζάχαρη» μπορεί να γλυκάνει τα πάντα βάζοντας μερικά φυλλαράκια σε φρέσκο τσάι και χυμούς. Πάρτε μοσχεύματα από μαλακά κλαδιά και τοποθετήστε τα σε νερό. Δώστε τους ένα ζεστό μέρος και όσο το δυνατόν περισσότερο φως, ότι δηλαδή χρειάζεται ένα τροπικό φυτό.

7. Λεμονόχορτο

Δικαιωματικά αξίζει μια θέση στην κουζίνα μας γιατί είναι ένα από τα πιο ευχάριστα αρωματικά βότανα και ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα τα τελευταία χρόνια. Πάρτε μοσχεύματα την άνοιξη ή το φθινόπωρο και βάλτε τα σε νερό για τρεις τέσσερις βδομάδες αλλάζοντας το κάθε βδομάδα. Όμως προσοχή, είναι επιρρεπές στη μούχλα, οπότε μην απογοητευτείτε αν χαλάσει.

8. Εστραγκόν

Πάρτε μοσχεύματα την άνοιξη, όταν εμφανιστούν νέοι βλαστοί. Κρατήστε τα σε ένα ζεστό μέρος με έντονο φως. Επιλέξετε το γαλλικό εστραγκόν για την μαγειρική. Το Ρωσικό εστραγκόν είναι ηπιότερο και ταιριάζει καλύτερα στις σαλάτες.

9. Θυμάρι

Για να πολλαπλασιάσετε θυμάρι χρειάζεστε πράσινα μοσχεύματα. Τα καφέ και ξυλώδη μπορεί να μη δώσουν ποτέ ρίζες. Η καλύτερη στιγμή είναι τα μέσα της άνοιξης μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού, πριν την ανθοφορία. Οι λεπτοί βλαστοί μπορεί να στεγνώσουν πολύ γρήγορα, γι’ αυτό τα βάζουμε στο νερό το συντομότερο. Ψεκάστε το πάνω τμήμα αν είναι απαραίτητο.

10. Δεντρολίβανο

Τα ημιξυλώδη μοσχεύματα από δεντρολίβανο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ριζώσουν, αλλά τα ανοιξιάτικα μοσχεύματα μπορεί να δώσουν ρίζες πιο γρήγορα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αξίζει τον κόπο, διότι το δεντρολίβανο είναι από τα πιο όμορφα φυτά εσωτερικού χώρου.

Extra Infos

Βάλτε μερικά κομμένα βότανα σε γυάλινες φιάλες με σκέτο νερό. Είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε νερό πηγής, καθώς είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία. Δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε νερό με χλώριο, γιατί η χημική λεύκανση μπορεί να βλάψει τους φυτικούς ιστούς. Θα πρέπει να αφήσετε το νερό της βρύσης στον αέρα κατά τη διάρκεια της νύχτας ή να μαζέψετε νερό βροχής.

Επιλέξτε ένα γυάλινο μπουκάλι, ένα βάζο, ή ακόμα και πλαστικό μπουκάλι για τα βότανα. Ωστόσο, χρησιμοποιήστε χρωματιστές φιάλες ή βάλτε ένα κομμάτι χαρτί γύρω από το μπουκάλι, καθώς οι ρίζες δεν πρέπει να εκτίθενται στο φως.

Το σκοτάδι, βοηθάει στην αποφυγή της ανάπτυξης άλγης στη φιάλη και στη ρίζα. Προτιμήστε δοχείο με σχετικά στενό στόμιο.

Θα πρέπει να διαλέξετε μαλακές ρίζες και να τις κόψετε σε μερικά τμήματα των 6 ιντσών. Βάλτε τα σε δοχεία και αφαιρέστε τα χαμηλότερα φύλλα, καθώς μπορούν να σαπίσουν μέσα στο νερό και να το χαλάσουν.

Μπορείτε να αλλάζετε το νερό μία φορά την εβδομάδα, στην περίπτωση βοτάνων, όπως είναι το δεντρολίβανο. Από τη στιγμή που οι ρίζες αρχίζουν να αναπτύσσονται, μέσα σε 2-6 εβδομάδες, δεν χρειάζεται να αλλάζετε το νερό.
Πηγή: itrofi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *