Τα 9 αντιικά βότανα που μπορούν να ωφελήσουν την υγεία μας

αντιικά βότανα ιώσεις λοιμώξεις

Συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και καταπολεμούν τις λοιμώξεις

Είναι γεγονός πως την περίοδο του χειμώνα οι ιώσεις κάνουν «πάρτι» και μας ταλαιπωρούν.

Ειδικά φέτος, μετά από δύο χρόνια εγκλεισμού λόγω κορονοϊού και με τις βασικές ελλείψεις σε φάρμακα, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί ώστε να μην αρρωστήσουμε.

Σημαντικό ρόλο παίζει σίγουρα η διατροφή μας, γι’ αυτό και θα πρέπει να καταναλώνουμε άφθονα φρούτα και λαχανικά καθώς και να φροντίζουμε υγιεινή μας. Καλό είναι να κρατήσουμε κάποιες συνήθειες που «μάθαμε» από τον κορονοϊό, όπως το καλό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερισμός του χώρου, ακόμη και οι μάσκες σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό.

Από εκεί και πέρα, η φύση γι’ ακόμη μία φορά προνόησε και μας έχει «δωρίσει» αρκετά ισχυρά αντιιικά βότανα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καταπολεμούν τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις. Σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστούν τα φάρμακα και το γιατρό και ειδικά σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται σοβαρά από κάποια ίωση. Ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στο στάδιο της πρόληψης.

Τι είναι τα αντιιικά βότανα;

Είναι βότανα που παρεμποδίζουν την ανάπτυξη των ιών, ενώ πολλά από αυτά ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο καταπολεμά παθογόνους ιούς. Εκτός αυτών, τα βότανα αυτά προσφέρουν και άλλα οφέλη στην υγεία, όπως στο καρδιαγγειακό και πεπτικό σύστημα, ενώ παρέχουν αντιφλεγμονώδη ασπίδα προστασίας.

Τα 9 καλύτερα αντιιικά βότανα

1. Eχινάκεια

αντιικά βότανα ιώσεις Εχινάκεια

Η εχινάκεια είναι ένα από τα κορυφαία βότανα, καθώς η τακτική χρήση της είναι ευεργετική για την στήριξη του ανοσολογικού και τη γενικότερη υγεία μας. Υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τα φυτοχημικά της εχινάκειας καταπολεμούν λοιμώξεις από ιούς και όγκους.

Δείτε επίσης: Εχινάκεια: Η φυσική ασπίδα προστασίας του ανθρώπινου οργανισμού

Η εχινάκεια είναι ένα από τα πιο ισχυρά φυσικά αντιιικά και περιέχει μια ένωση που ονομάζεται «εχινασίνη», η οποία παρεμποδίζει τα βακτηρίδια και τους ιούς από το να διεισδύσουν σε υγιή κύτταρα. Η κατανάλωση εχινάκειας μειώνει σε μεγάλο βαθμό τις πιθανότητες προσβολής από κάποιον ιό ή μόλυνση.

Τα οφέλη της εχινάκειας περιλαμβάνουν ιδιότητες αναλγητικές, αντιφλεγμονώδεις, βελτιώνει δερματικά προβλήματα, αντιμετωπίζει τα προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος και βελτιώνει την ψυχική υγεία.

2. Ρίγανη

αντιικά βότανα ιώσεις ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένας ισχυρός αντιιικός παράγοντας και το αιθέριο έλαιο διατηρεί τις θεραπευτικές ενώσεις και ιδιότητες της ρίγανης. Στην ουσία χρειάζονται 450 κ. άγριας ρίγανης για την Παρασκευή 45 γραμ. ελαίου!

Τα οφέλη του ριγανέλαιου είναι αντιιικά χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες, διότι η ρίγανη περιέχει δύο ισχυρές ενώσεις, την καρβακρόλη και τη θυμόλη, που έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η καρβακρόλη καταπολεμά ιογενείς λοιμώξεις, καθώς και αλλεργίες, όγκους, παράσιτα και φλεγμονές που προκαλούν ασθένειες.

3. Μούρο αφροξυλιάς

σαμπούκος καρποί σαμπούκου κουφοξυλιά βότανο

Το μούρο αφροξυλιάς έχει πλούσιο και μακρόχρονο ιστορικό θεραπευτικής χρήσης σε πολλούς πολιτισμούς. Καταπολεμά τις λοιμώξεις συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του έρπητα, των ιογενών και βακτηριακών λοιμώξεων.

Δείτε επίσης: Καρποί Σαμπούκου: Από σιρόπι για το ανοσοποιητικό μέχρι μαρμελάδα – 3 συνταγές

Σύμφωνα με μελέτες καταπολεμά με ασφάλεια τη γρίπη τύπου Α και Β. Αυτή η φυσική θεραπεία για τη γρίπη αποδείχθηκε αποτελεσματική σε όλα τα στελέχη του ιού της γρίπης, είναι μια θεραπεία οικονομική και χωρίς παρενέργειες, ενώ χρησιμοποιούνται τα περισσότερα τμήματα του φυτού, τα άνθη, ο φλοιός, οι ρίζες και τα φύλλα.

4. Καλέντουλα

αντιικά βότανα ιώσεις καλέντουλα

Τα πέταλα του άνθους της καλέντουλας χρησιμοποιούνται φαρμακευτικά ήδη από τον 12ο αιώνα. Αυτό το αντιιικό βότανο έχει υψηλές ποσότητες φλαβονοειδών, οι οποίες είναι φυτικά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα από βλάβες λόγω των ελευθέρων ριζών. Επίσης καταπολεμά ιούς, φλεγμονές και βακτηρίδια.

Τα αποξηραμένα πέταλα του φυτού χρησιμοποιούνται σε βάμματα, αλοιφές και πλύσεις για τη θεραπεία λοιμώξεων, εγκαυμάτων, τραυμάτων και εκδορών.

Σύμφωνα με μελέτες ωτικές σταγόνες με καλέντουλα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία παιδικών ωτικών λοιμώξεων χωρίς καμία παρενέργεια.

5. Ρίζα αστράγαλου

αντιικά βότανα ιώσεις ρίζα αστράγαλου

Η ρίζα αστράγαλου, άλλο ένα ισχυρό αντιιικό βότανο, χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική εδώ και αιώνες λόγω της ιδιότητας ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες ο αστράγαλος έχει αντιιικές ιδιότητες και διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του κοινού κρυολογήματος ή της γρίπης.

Είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά αντιβιοτικά βότανα για τον HSV. Σύμφωνα με μελέτες για τις επιδράσεις του αστραγάλου στον ιό του απλού έρπητα, το βότανο έδειξε προφανή ανασταλτική δράση, ενώ άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μπορεί αναστείλει την ανάπτυξη του ιού coxsackie Β σε πειραματόζωα.

Παράλληλα, έχει αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται τοπικά για την περιποίηση των πληγών. Θεωρείται επίσης προσαρμογόνο βότανο και φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης.

6. Σκόρδο

αντιικά βότανα ιώσεις σκόρδο

Σύμφωνα με κλινικά πειράματα το σκόρδο – ή οι συγκεκριμένες χημικές ενώσεις του σκόρδου – καταπολεμούν αποτελεσματικά αμέτρητους μικροοργανισμούς που ευθύνονται για μερικές από τις πιο συχνές και σπάνιες λοιμώξεις, όπως η φυματίωση, η πνευμονία, ο έρπης. Το σκόρδο δεν είναι μόνο ισχυρό αντιιικό βότανο για τον έρπητα, αλλά οι ιδιότητές του βοηθούν επίσης στη θεραπεία οφθαλμικών και ωτικών μολύνσεων.

Το σκόρδο έχει ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ρυθμίζουν την υπέρταση, ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και καταπολεμούν την τριχόπτωση.

Για να παρασκευάσετε σπιτικό εκχύλισμα σκόρδου, συνθλίψτε τις σκελίδες και προσθέστε τις σε λάδι φορέα (όπως το ελαιόλαδο). Αφήστε το μείγμα να μείνει για περίπου πέντε ώρες, και στη συνέχεια αποθηκεύστε το λάδι σε βάζο με καπάκι αφού απομακρύνετε τις σκελίδες. Αυτό το εκχύλισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αντιιικό βότανο όταν εφαρμόζεται τοπικά σε πληγές.

Μπορείτε επίσης να καταναλώσετε ωμές σκελίδες, ολόκληρες ή μισές, ανάλογα με το μέγεθος. Κάντε του πρώτα μια τομή για να απελευθερωθεί η αλισίνη – στη συνέχεια, καταπίνετε με νερό όπως το χάπι.

7. Cat’s claw (Uncaria Tomentosa ή αλλιώς γνωστή ως «νύχι της γάτας»)

αντιικά βότανα ιώσεις νύχι της γάτας

Ο φλοιός και η ρίζα του βοτάνου αυτού χρησιμοποιούνται στη Ν. Αμερική για αιώνες για καταστάσεις όπως πυρετό, έλκος στομάχου, πεπτικές διαταραχές και δυσεντερία. Το «νύχι της γάτας» χρησιμοποιείται επίσης ως φυσική θεραπεία της αρθρίτιδας. Το βότανο έχει αντιιικές ιδιότητες και καταπολεμά τον έρπητα, ενώ μελέτες διερευνούν την δράση του βοτάνου στον ιό HIV.

Αυτό το ισχυρό βότανο έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες και δρα στη θεραπεία πεπτικών προβλημάτων όπως έλκη, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και κολίτιδα. Ο καλύτερος τρόπος κατανάλωσης είναι ένα ρόφημα με βότανα όπου θα προσθέσετε μία κ.σ. σε 230 περίπου γρ. νερού.

8. Ρίζα γλυκόριζας

αντιικά βότανα ιώσεις ρίζα γλυκόριζας

Η ρίζα γλυκόριζας θεωρείται ισχυρό βότανο στη θεραπεία και πρόληψη ασθενειών όπως η ηπατίτιδα C, ο ιός HIV και η γρίπη. Σύμφωνα με έρευνες στο Chinese Journal of Virology επιβεβαιώνεται η αντιιική δράση της ρίζας γλυκόριζας λόγω των τριτερπενοειδών που περιέχει – ενώ άλλες έρευνες αναφέρουν ότι η γλυκόριζα έχει αντιοξειδωτική δράση που καταπολεμά τις παρενέργειες των ελευθέρων ριζών.

Ορισμένα οφέλη περιλαμβάνουν: Αναλγητικό για τον πονόλαιμο, φυσική θεραπεία του βήχα, προστασία ενάντια στα συμπτώματα διαρρέοντος εντέρου και άλλες εντερικές διαταραχές, καταπολέμηση της κόπωσης των επινεφριδίων, αναλγητικό.

9. Φύλλο ελιάς

αντιικά βότανα ιώσεις φύλλα ελιάς

Το φύλλο ελιάς έχει αντιιικές ιδιότητες, φαίνεται ότι θεραπεύει το κοινό κρυολόγημα και τους επικίνδυνους ιούς, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων Candida, μηνιγγίτιδας, πνευμονίας, χρόνιου συνδρόμου κόπωσης, ηπατίτιδας Β, ελονοσίας, γονόρροιας και φυματίωσης.

Παράλληλα, αντιμετωπίζει λοιμώξεις των δοντιών, των αυτιών και του ουροποιητικού, ενώ αποτελεί φυσική θεραπεία για τον έρπητα ζωστήρα. Σύμφωνα με έρευνες το εκχύλισμα φύλλων ελιάς καταπολεμά αποτελεσματικά έναν αριθμό μικροβίων που προκαλούν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ιών που προκαλούν γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις.

Οι ισχυρές ενώσεις που βρίσκονται στα φύλλα της ελιάς καταστρέφουν τους ξένους εισβολείς και δεν επιτρέπουν αναπαραγωγή ιών και λοιμώξεις. Σύμφωνα με μελέτες το εκχύλισμα φύλλων ελιάς ενδέχεται να καταπολεμά τον ιό HIV.

Παρενέργειες

Εάν χρησιμοποιείτε εκχύλισμα ή αιθέρια έλαια, μην ξεχνάτε ότι είναι εξαιρετικά ισχυρά και δεν πρέπει να λαμβάνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εάν χρησιμοποιείτε αυτές τις φυσικές θεραπείες για τις αντιιικές ιδιότητές τους, μην τις καταναλώνετε περισσότερο από δύο εβδομάδες. Ένα διάλειμμα μεταξύ των μεγάλων δόσεων είναι απαραίτητο.

Εάν είστε έγκυος, να είστε προσεκτική με τη χρήση αιθέριων ελαίων και να συμβουλεύεστε πάντοτε τον γιατρό σας πριν τη λήψη αιθέριου ελαίου.

Μερικά από αυτά τα αντιιικά βότανα αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα, οπότε διαβάστε τις αλληλεπιδράσεις πριν την κατανάλωση.

Πηγή φωτό: Pixabay
Πηγή: naturalsoul.gr