Τα χόρτα που μπορούμε να μαζέψουμε από τους αγρούς την Ανοιξη

Αγρια χόρτα άγρια χόρτα ελληνικής γης

Γευστικοί και υγιεινοί θησαυροί που μας χαρίζει η μητέρα γη

Η Ανοιξη είναι η ιδανική εποχή για να μαζέψουμε χόρτα από τους αγρούς και να απολαύσουμε πεντανόστιμες σαλάτες αλλά και άλλες υγιεινές συνταγές.

Απολαμβάνοντας τη βόλτα μας στους αγρούς αυτή την περίοδο, μπορούμε να συλλέξουμε διάφορα χόρτα της ελληνικής γης, η οποία μας τα χαρίζει σε αφθονία.

Αυτό που σίγουρα πρέπει να προσέξουμε είναι να τα μαζέψουμε από «αγνά» μέρη, μέρη δηλαδή που δεν βρίσκονται δίπλα σε δρόμους αλλά και χωράφια, που ενδεχομένως έχουν ραντιστεί. Παράλληλα, πρέπει να προσέχουμε να μην τα ξεριζώνουμε από τη ρίζα.

Χόρτα που συναντάμε στους αγρούς την Ανοιξη

Δείτε παρακάτω μερικά από τα χόρτα που μπορείτε να συναντήσετε στους αγρούς την Ανοιξη και πως μπορείτε να τα απολαύσετε.

χόρτα σέσκουλα Ανοιξη

Σέσκουλα
Από τα πιο δημοφιλή και θρεπτικά λαχανικά της Μεσογείου, μαγειρεύονται με όσπρια στον φούρνο ή στην κατσαρόλα, μπαίνουν σε πίτες, γίνονται σαλάτα και προσθέτουν γεύση στα φρικασέ.

Ραδίκια
Εχουν είτε πικρή είτε γλυκιά γεύση και γίνονται εξαιρετική σαλάτα, ωμή ή βραστή.

Ζοχοί
Μικρό χόρτo, με οδοντωτά φύλλα που γίνεται ιδιαίτερα γλυκό όταν βράσει. Ταιριάζει πολύ σε βραστές σαλάτες αλλά και σε ένα πιάτο με τσιγαριστά χόρτα.

Καυκαλήθρες
Τα παχιά, βελούδινα φύλλα και το χαρακτηριστικό τους άρωμα τις κάνουν ιδιαίτερα αγαπητές για πίτες, βραστές σαλάτες, μαγειρευτά με κρέας, ακόμη και ωμές, πράσινες σαλάτες.

Βρούβες
Η βρούβα ή σινάπι είναι γνωστή από την εποχή του Ιπποκράτη. Στο μεσαίωνα το χρησιμοποιούσαν ως συντηρητικό των τροφών, γιατί σταματά τη δράση των μικροοργανισμών. Δίνει εξαιρετικές βραστές σαλάτες, ενώ μπαίνει και σε πίτες αλλά και ομελέτες.

Αγρια ρόκα
Ελαφρά πικρή, με τραγανά φύλλα, θέλει μόνο λίγο λεμόνι και ανθό αλατιού για να δώσει το μέγιστο της γεύσης της. Ταιριάζει σε όλες τις πράσινες σαλάτες, αλλά δοκιμάστε τη και σε μια ομελέτα.

Βολβοί
Ασκορδουλάκους στην Κρήτη, βορβιά στην Πελοπόννησο, αυτοί οι μικροί ανοιξιάτικοι βολβοί είναι πικροί αλλά απίστευτα νόστιμοι. Έχουν μια ταλαιπωρία στο καθάρισμα, αλλά είναι ονειρεμένοι ως τουρσί και ταιριάζουν πολύ σε μαγειρέματα με χοιρινό, κουνέλι ή χταπόδι.

Σταμναγκάθι
Το άγριο χόρτο της Κρήτης είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και ω-3 λιπαρά οξέα, γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις δράσεις τους. Ταιριάζει σε ωμές ή βραστές σαλάτες, φρικασέ και πιάτα με θαλασσινά.

 

χόρτα ανοιξη

Πηγή: olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.