Τα ελληνικά σπαράγγια ταξιδεύουν στην Ευρώπη – Εμπόδια αλλά και αισιοδοξία για μια καλή χρονιά (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

σπαράγγια

Οι σπαραγγοπαραγωγοί της Πέλλας συγκομίζουν την περίοδο αυτή το προϊόν τους

Θεωρούνται από τα πιο εκλεπτυσμένα λαχανικά. Τους έχει δοθεί, μάλιστα, ο χαρακτηρισμός “αριστοκράτες των λαχανικών”. Τα σπαράγγια είναι ένα ξεχωριστό είδος που έχει φανατικούς θαυμαστές.

Και μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουν βρει ακόμη την αναγνώριση που τους αρμόζει, στο εξωτερικό όμως, και ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη, είναι ένα από τα βασικά στοιχεία στα ορεκτικά και τις σαλάτες την περίοδο της άνοιξης.

Εδώ και μερικές εβδομάδες, βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή των σπαραγγιών, με τη χώρα μας να έχει αναπτύξει την καλλιέργεια τα τελευταία χρόνια.

Η Βόρεια Ελλάδα, και συγκεκριμένα η Κεντρική Μακεδονία, έχει κάνει στροφή προς τα σπαράγγια και οι παραγωγοί είναι ευχαριστημένοι.

Η χώρα μας διατηρεί πολύ καλή θέση στην εξαγωγή του προϊόντος, έχοντας ως σύμμαχο το κλίμα. Τα σπαράγγια χρειάζονται κρύο χειμώνα αλλά και ζεστές ημέρες κατά την περίοδο της συγκομιδής τους, που αρχίζει στα τέλη Φεβρουαρίου και διαρκεί περίπου 6-8 εβδομάδες.

Ικανοποιητική αρχή παρά τα προβλήματα

Η Πέλλα είναι από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όπου η παραγωγή σπαραγγιών έχει αναπτυχθεί. Η τιμή αλλά και το γεγονός πως το προϊόν άμεσα φεύγει προς εξαγωγή είναι δύο παράγοντες που έχουν βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Το πλεονέκτημα της χώρας μας είναι ο καιρός και η πρωιμότητα που παίζει καθοριστικό ρόλο. Τα ελληνικά σπαράγγια συγκομίζονται νωρίτερα σε σχέση με αυτά της Γερμανίας ή της Ολλανδίας και φτάνουν πιο γρήγορα στους καταναλωτές στο εξωτερικό. Φέτος, ο χειμώνας και τα κρύα που είχαμε ακόμη και τον Μάρτιο, επιχείρησαν να βάλουν… τρικλοποδιά στην ελληνική παραγωγή, ωστόσο φαίνεται πως η χρονιά θα εξελιχθεί και φέτος πολύ ικανοποιητικά.

Διαβάστε επίσης
Πέλλα: Έπεσε στη παγίδα και πλήρωσε το τίμημα των 12.200 ευρώ

σπαράγγια

Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πιπεριάς, κοντά στην Αριδαία, αυτή την περίοδο όλος ο μηχανισμός δουλεύει εντατικά. Από τα περίπου 160 μέλη, η συντριπτική πλειοψηφία καλλιεργεί σπαράγγια και ο Συνεταιρισμός δουλεύει ασταμάτητα, αφού γίνεται η διαλογή και η άμεση μεταφορά τους στο εξωτερικό.

“Και φέτος η τιμή ξεκίνησε ψηλά και είμαστε ικανοποιημένοι. Ο καιρός ήταν ένα πρόβλημα αρχικά, αλλά από την προηγούμενη εβδομάδα ανέβηκε η θερμοκρασία και η παραγωγή συνεχώς κι αυξάνεται”, ανέφερε στο Thes.gr, ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Κονάκογλου και συνέχισε: “Είμαστε αισιόδοξοι πως κι αυτή η χρονιά θα εξελιχθεί θετικά για τους παραγωγούς μας, παρά το ζήτημα με τις υψηλές τιμές στις πρώτες ύλες”.

σπαράγγια

Η Πέλλα πρωταγωνιστεί στην αγορά του σπαραγγιού με όλο και περισσότερους να στρέφονται στην καλλιέργειά του. Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πιπεριάς. Το 2016 η παραγωγή ξεπέρασε τα 170.000 κιλά και το 2021 άγγιξε τις 800.000 κιλά με την αξία να εκτοξεύεται από το μισό εκατομμύριο στα 2,2 εκατομμύρια ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο.

“Μας ικανοποιεί το γεγονός πως κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι καλλιεργούν σπαράγγια, βλέποντας πως είναι μια δυναμική καλλιέργεια με πολύ καλή απόδοση. Εχει βέβαια υψηλά κόστη, καθώς τα νάιλον που χρησιμοποιούμε και οι υπόλοιπες πρώτες ύλες όλο και αυξάνονται”, δηλώνει ο Γιώργος Κονάκογλου.

Μετά από δύο χρονιές που υπήρξε πρόβλημα με τους εργάτες γης, λόγω της πανδημίας, φέτος η κατάσταση εξομαλύνθηκε και υπάρχουν τα άτομα που απαιτούνται για την συγκομιδή.

σπαράγγια

σπαράγγια

σπαράγγια