Το «μυστικό» για να κάνουμε βάμμα κουρκουμά

βάμμα κουρκουμά κουρκουμάς κουρκουμίνη

Τα τρία υλικά και τα τρία λεπτά που χρειάζονται για να το κάνετε

Αν βρείτε φρέσκια βιολογική ρίζα κουρκουμά, μην την αφήσετε να πάει χαμένη, αξιοποιήστε την και κάντε βάμμα, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη της.

Το βάμμα, για όσους δεν γνωρίζουν, είναι η εμποτισμός ενός βοτάνου, μίας ρίζας ή μίας ρητίνης σε αλκοολούχο διάλυμα, συνήθως καθαρό οινόπνευμα, για κάποιο διάστημα (3-4 εβδομάδες). Πολλοί χρησιμοποιούν γράπα ή βότκα, ακόμη και ρούμι ή κονιάκ. Εμείς προτιμάμε το καθαρό οινόπνευμα και τη γράπα, ενώ έχουμε χρησιμοποιήσει και βότκα.

βάμμα κουρκουμά κουρκουμάς κουρκουμίνη

Το διάστημα που παραμένει το βότανο μέσα στο διάλυμα αλκοόλης, η οποία δρα ως διαλύτης, εκλύονται όλα τα ενεργά συστατικά του. Σε αυτά οφείλονται οι φαρμακευτικές του ιδιότητες.

Για ποιο λόγο μπορεί να επιλέξει κάποιος το βάμμα; Κατά τη διάρκεια της παραμονής του βοτάνου ή της ρίζας στο αλκοόλ, τα ενεργά συστατικά, όπως προαναφέραμε, διαλύονται, παρέχοντας στο βάμμα εντονότερη δραστικότητα από τα εγχύματα και τα αφεψήματα. Τα βάμματα διατηρούν όλα τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, είναι ιδιαίτερα απλά στη λήψη τους και απόλυτα φυσικά. Παράλληλα, έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αν τα συντηρήσετε σωστά.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε, πως επειδή το βάμμα θεωρείται ισχυρό, πρέπει να προσέχουμε την καθημερινή δόση που λαμβάνουμε. Η βιβλιογραφία αναφέρει για έναν ενήλικα 10-15 σταγόνες τρεις φορές ημερησίως, διαλυμένες σε νερό ή κάποιο χυμό.

βάμμα κουρκουμά κουρκουμάς κουρκουμίνη

Πως κάνουμε βάμμα κουρκουμά και τι πρέπει να προσέξουμε

Σημαντικό ρόλο στα βάμματα παίζει φυσικά η ποιότητα του βοτάνου ή της ρίζας που θα χρησιμοποιήσουμε. Εμείς βρήκαμε φρέσκια και βιολογική ρίζα κουρκουμά και είπαμε φυσικά να την αξιοποιήσουμε.
Δείτε πως μπορείτε να κάνετε το βάμμα κουρκουμά και μάθετε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία που πρέπει να προσέξετε.

ΥΛΙΚΑ
Φρέσκια ρίζα κουρκουμά
Κόκκοι από μαύρο πιπέρι
Αλκοολούχο διάλυμα
Βάζο

EXTRA INFO: Δεν αναφέρουμε δόσεις γιατί εξαρτώνται από την ποσότητα των υλικών που διαθέτετε.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζετε τη ρίζα και την κόβετε σε κομματάκια. Πρέπει να καλύψετε με κουρκουμά το 1/3 του βάζου σας (όχι όλο το βάζο) και παράλληλα να προσθέσετε και κόκκους μαύρου πιπεριού.

2. Ρίχνετε το αλκοολούχο διάλυμα, ανακατεύετε και το κλείνετε καλά.

3. Αποθηκεύετε σε σκιερό και δροσερό μέρος για 4 έως 6 εβδομάδες, ανακινώντας κατά διαστήματα.

4. Οταν είναι έτοιμο, στραγγίξτε το καλά (εμείς χρησιμοποιούμε γάζα) και τοποθετήστε το σε σκουρόχρωμα μπουκαλάκια. Η διάρκεια ζωής αυτού του βάμματος είναι τουλάχιστον ένα έως δύο χρόνια.

βάμμα κουρκουμά κουρκουμάς κουρκουμίνη

Το μυστικό είναι το πιπέρι

Μπορεί να αναρωτηθήκαμε γιατί στο βάμμα κουρκουμά προσθέσαμε πιπέρι. Αυτό το κάναμε, διότι σύμφωνα με έρευνες, η κατανάλωση κουρκουμά μαζί με μαύρο πιπέρι αυξάνει κατά πολύ την απορρόφηση της κουρκουμίνης. Ο συνδυασμός δημιουργεί ένα ισχυρό βάμμα, που θα αφομοιωθεί πλήρως από τον οργανισμό.

EXTRA TIPS

  • Αφήσαμε τον κουρκουμά στο αλκοολούχο διάλυμα για 2 μήνες περίπου διότι οι ρίζες γενικά, θέλουν περισσότερο χρόνο για να εξάγουν όλα τα συστατικά τους, σε σχέση με ένα βότανο.
  • Στις ρίζες είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε καθαρή αιθυλική αλκοόλη (κατάλληλη για κατανάλωση), την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε από ποτοποιεία. Εμείς βέβαια, χρησιμοποιήσαμε δυνατή γράπα και το βάμμα βγήκε μια χαρά.
  • Προσέξτε, το αλκοόλ πρέπει να καλύπτει το βότανο, τη ρίζα ή τη ρητίνη που έχετε βάλει μέσα.

βάμμα κουρκουμά κουρκουμάς κουρκουμίνη

Τα οφέλη του κουρκουμά

Επιλέξαμε να κάνουμε το βάμμα κουρκουμά λόγω των αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων του. Η κουρκουμίνη και η πιπερίνη είναι και τα δύο ισχυροί μαχητές κατά της φλεγμονής. Σύμφωνα με μελέτες, η κουρκουμίνη προστατεύει τις αρθρώσεις και μπορεί να δράσει ως συμπληρωματική αγωγή για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας και της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Δείτε επίσης: Το μπαχαρικό που κάνει θαύματα στο πρόσωπό μας

Η ρίζα του κουρκουμά χρησιμοποιείται επίσης για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών ενοχλήσεων, της δυσμηνόρροιας καθώς και για την τόνωση του οργανισμού. Εχει αναφερθεί επίσης πως καταπολεμά την κατάθλιψη και συμβάλλει στην απώλεια του βάρους.

Από εκεί και πέρα, εργαστηριακά πειράματα έδειξαν ότι η κουρκουμίνη μπορεί να έχει δράση αντιοξειδωτική, αντιισχαιμική, αντιφλεγμονώδη, ακόμη και αντικαρκινική, επιβραδύνει την εμφάνιση εκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και τη σκλήρυνση κατά πλάκας.

βάμμα κουρκουμά κουρκουμάς κουρκουμίνη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείται βάμμα κουρκουμά, αν λαμβάνετε αγωγή για την αραίωση του αίματος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού καταναλώσετε τρόφιμα με κουρκούμη ή συμπληρώματα με κουρκουμίνη.

Παράλληλα, αν κάνετε κάποιο χειρουργείο, αποφύγετε την λήψη κουρκούμης οποιασδήποτε μορφής, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση.

Αποφύγετε το βάμμα κουρκουμά αν έχετε διαβήτη αφού μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα καθώς και αν έχετε πρόβλημα με τη χολή σας καθώς και γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Γενικά πριν τη λήψη του, αλλά και τη λήψη οποιουδήποτε βοτάνου, και στην περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, θα πρέπει να συμβουλεύεστε το γιατρό σας.

Γενικά, πρέπει να γνωρίζετε πως τα βάμματα βοτάνων είναι πολύ δραστικά και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 0,5-1ml (περίπου 10-20 σταγόνες την ημέρα). Δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Προτεινόμενη χρήση τουλάχιστον για 1 μήνα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απερίσκεπτα.

βάμμα κουρκουμά κουρκουμάς κουρκουμίνη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *