Το σκόρδο του Πλατύκαμπου στη Θεσσαλία, ελιξίριο που ξετρέλανε τους Ιάπωνες

σκόρδο Πλατύκαμπος Θεσσαλίας

Με κορυφαία ποιοτικά χαρακτηριστικά θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων σε φαρμακευτικούς σκοπούς

Από τον Πλατύκαμπο της Θεσσαλίας η φήμη του «εκτοξεύτηκε» μέχρι την Ιαπωνία, όπου εταιρεία κολοσσός εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για τη μεταποίησή του.

Πρόκειται για το σκόρδο του Πλατύκαμπου, που παράγεται στην περιοχή περισσότερο από 200 χρόνια. Μία σημαντική συμφωνία, που οφείλεται στην υψηλή του ποιότητα και στα κορυφαία χαρακτηριστικά του σε παγκόσμια επίπεδο. Ένα σκόρδο – ελιξίριο ζωής, που θα χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτικούς σκοπούς και συμπληρώματα διατροφής.

Κουκούτσης: «Η υψηλή ποιότητα του προϊόντος μας ‘δεν έτυχε, αλλά πέτυχε’»

Μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες αντιπροσωπεία του ιαπωνικού κολοσσού «Wakunaga», η οποία έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της να επενδύσει στην περιοχή και να δημιουργήσει μονάδα μεταποίησης σκόρδου, αναμένεται να καταφθάσει στην περιοχή.

Αυτό τονίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Επί τρία χρόνια η ποικιλία σκόρδου που καλλιεργούν οι 15 αγρότες του συνεταιρισμού στην περιοχή, περνούν με …άριστα τις εξετάσεις στα εργαστήρια του ιαπωνικού κολοσσού και αφού πλέον πείσαμε ότι η υψηλή ποιότητα του προϊόντος μας ‘δεν έτυχε, αλλά πέτυχε’, ήρθε η ώρα να πάμε τη συνεργασία μας βήματα παραπέρα».

Συγκεκριμένα, από το 2020 οι Ιάπωνες παίρνουν δείγματα από τα σκόρδα της περιοχής και αναλύουν τα συστατικά του εκχυλίσματος. «Αυτό που διαπίστωσαν είναι ότι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σκόρδου Πλατυκάμπου είναι κορυφαία σε παγκόσμιο επίπεδο», εξηγεί ο ίδιος.

Ερωτηθείς για το ύψος της επένδυσης, αλλά και για το πότε αναμένεται να μπει σε γραμμή αφετηρίας η δημιουργία της μονάδας μεταποίησης σκόρδου, ο κ. Κουκούτσης σημειώνει ότι «Ολα αυτά, όπως και άλλα περισσότερα, θα ξεκινήσουν να συζητιούνται με την πρώτη ευκαιρία που θα βρεθούμε από κοντά».

Αναλύσεις στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Υπενθυμίζεται ότι η αρχή της επαφής των δύο προαναφερόμενων μερών, έγινε με τις αναλύσεις που πραγματοποίησε στο εργαστήριο του, ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Κουρέτας. «Είναι αυτές οι αναλύσεις του καθηγητή που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον των Ιαπώνων, οι οποίοι χρησιμοποιούν το εκχύλισμα του σκόρδου για φαρμακευτικούς σκοπούς και για την παραγωγή συμπληρωμάτων διατροφής».

Πάνω από 200 χρόνια ζωής

Οι 15 καλλιεργητές του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, καλλιεργούν σε 250 στρέμματα την ποικιλία σκόρδου που «μαγνήτισε» το ενδιαφέρον των Ιαπώνων και φέρει πλέον την επωνυμία «eNtopio», ενώ παράγεται στην περιοχή για περισσότερα από 200 χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση. Σε ετήσια βάση, υπολογίζεται ότι το στρέμμα δίνει έναν τόνο σκόρδο, ενώ το κόστος παραγωγής διαμορφώνεται σε 1.300 ευρώ ανά στρέμμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου.

Πρόκειται «για μια απαιτητική ποικιλία σκόρδου, με το ρίσκο να καταγράφεται υψηλό σε ό,τι αφορά την καλλιέργειά της, αφού είναι ευάλωτη απέναντι στις ασθένειες», επισημαίνει ο κ. Κουκούτσης, προσθέτοντας ότι «πραγματικά, οι καλλιεργητές είναι ιδιαίτερα σχολαστικοί και μεθοδικοί σε ό,τι αφορά την φροντίδα της καλλιέργειάς τους. Και είναι αυτή η ιδιαίτερη φροντίδα τους που τοποθέτησε το προϊόν στο βάθρο που του αξίζει», τονίζει.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας των παραγωγών να θωρακίσουν το προϊόν τους, ο κ. Κουκούτσης γνωστοποιεί ότι «μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες κατατίθεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας ο σχετικός φάκελος, ώστε το eNtopio να λάβει τη σήμανση ΠΟΠ προϊόν» (σ.σ. Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης). Ο συνεταιρισμός, αριθμεί συνολικά 120 μέλη και εκτός του σκόρδου, τα μέλη του καλλιεργούν σιτηρά και βαμβάκι.

Η ιαπωνική εταιρεία

Η ιστορία της «Wakunaga» ξεκίνησε από το όραμα ενός Ιάπωνα τραπεζίτη, ο οποίος και πίστευε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να αφοσιωθούν στην έρευνα και την ανάπτυξη προϊόντων που θα βελτιώνουν και θα υποστηρίζουν την καλή υγεία.

Ιταν το 1955, όταν ο Wakunaga ίδρυσε την ομώνυμη φαρμακευτική εταιρεία στην Οσάκα της Ιαπωνίας και αμέσως μετά, με τον Γερμανό ακαδημαϊκό δρ Schnell, ανέπτυξαν μια μοναδική διαδικασία, μέσω της οποίας όχι μόνο εξαφανιζόταν η έντονη οσμή του βοτάνου, αλλά ενισχύονταν επίσης οι ευεργετικές ενώσεις που ευθύνονται για τα οφέλη του σκόρδου στην υγεία. Κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών, το συμπλήρωμα κέρδισε μεγάλη δημοτικότητα σε όλη την Ιαπωνία.

Περίπου δύο δεκαετίες μετά, η εταιρεία άρχισε με έδρα τη Χαβάη να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, προωθώντας τα προϊόντα με την επωνυμία «Kyolic». Το σκεύασμα με το «παλαιωμένο εκχύλισμα σκόρδου», που όπως όλα δείχνουν αναμένεται να παραχθεί στη νέα επένδυση της ιαπωνικής εταιρείας στον Πλατύκαμπο Θεσσαλίας, αποτελεί το best seller συμπλήρωμα διατροφής της Wakunaga, με τα οφέλη για την υγεία, όπως τονίζει η ίδια, να είναι ιδιαίτερα σημαντικά και να αφορούν την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, την καρδιαγγειακή υγεία, την κυκλοφορία του αίματος, το εντερικό μικροβίωμα, αλλά και τη μείωση των παραγόντων κινδύνου για την εκδήλωση διαβήτη.