Βάλτε τη μολόχα στην κουζίνα σας

Ενδιαφέρουσες συνταγές με το υπέροχο αυτό αγριολούλουδο & οι ιδιότητές του

Αυτές τις ημέρες όπου και να κοιτάξετε στην ύπαιθρο θα ξεχωρίσετε κάτι όμορφα μωβ/λιλά αγριολούλουδα με πυκνό φύλλωμα και ύψος από 60 έως 120 εκατοστά.
Πολλοί μπορεί καν να μην τα έχετε προσέξει, μια και είναι από τα πιο συνηθισμένα αγριολούλουδα της ελληνικής γης. Πρόκειται για την άγρια μολόχα, το πιο γνωστό είδος μαλάχης, με μεγάλη περίοδο ανθοφορίας από την άνοιξη έως και το τέλος του καλοκαιριού. Γνωρίζω την μολόχα από όταν ήμουν παιδί… Όταν παίζαμε και κατά λάθος ακουμπούσαμε καμία τσουκνίδα, μαζεύαμε τα φύλλα της και τρίβαμε το σημείο που τσιμπηθήκαμε για να μας απαλύνει τον πόνο.

«Παύει τας ωδίνας» έλεγε ο Ιπποκράτης
Η μολόχα είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Χρησιμοποιήθηκε ως τροφή και φυσικά ως φαρμακευτικό βότανο. Γι’ αυτήν μίλησε ο Ησίοδος τον 7ο αιώνα π.χ., την επαίνεσαν ο Πυθαγόρας και ο Πλάτωνας ενώ ο Ιπποκράτης ανέφερε πως «παύει τας ωδίνας». Η φήμη της έφτασε μέχρι τους βυζαντινούς και συνεχίζεται μέχρι σήμερα καθώς χρησιμοποιείται σε αρκετά φαρμακευτικά σκευάσματα. Είναι ένα βότανο με αιμολυτικές και αντιβηχικές ιδιότητες καθώς και αντιφλεγμονώδη, αποχρεμπτική, στυπτική και επουλωτική δράση.

2404moloxa 3

Οι ιδιότητές της
Από τη ρίζα της, παράγονται αλοιφές και καταπλάσματα για πληγές, εγκαύματα και εξανθήματα. Χρησιμοποιείται επίσης ως μαλακτικό, καταπραϋντικό και αντιβηχικό αλλά και για την αντιμετώπιση παθήσεων του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος (περιπτώσεις κολικού, κυστίτιδας, γαστρίτιδας) και εντερικών διαταραχών. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλή σε περιπτώσεις ουλίτιδας, ερεθισμού του δέρματος , αλλά και για ανακούφιση από τις ενοχλητικές αιμορροΐδες. Χρησιμοποιείται επίσης σε περιπτώσεις διάρροιας, καταρροής, πνευμονίας, βραχνάδας, οξείας δυσεντερίας, κατακράτησης ούρων, αιματουρίας, φλεγμονών της ουροδόχου κύστης και προβλημάτων των νεφρών.

… και άλλα ενδιαφέροντα
Το έγχυμα μολόχας ανακατεμένο με λίγο παρθένο ελαιόλαδο ανακουφίζει από το τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας. Αν σας τσιμπήσει άλλο έντομο ή τσουκνίδα, τρίψτε το πονεμένο μέρος με φρέσκα φύλλα μολόχας. Το κατάπλασμα της μολόχας μαλακώνει τους κάλους. Το αφέψημα της μολόχας με μέλι καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες.
Τα άνθη της μολόχας συλλέγονται την εποχή της ανθοφορίας, όταν είναι ήδη καλά ανοιγμένα και ξηραίνονται αμέσως, απλωμένα σε λεπτά στρώματα, στη σκιά και σε μέρος ξηρό και καλώς αεριζόμενο. Το φως και η υγρασία αλλοιώνουν το χρώμα των και τα συστατικά, τα οποία περιέχουν. Με την ίδια διαδικασία συλλέγονται και αποξηραίνονται και τα φύλλα.

Ντολμάδες από φύλλα μολόχας
Αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό και διαδεδομένο, σε νησιωτικές κυρίως περιοχές, η μολόχα χρησιμοποιείται στην κουζίνα. Στην Κρήτη τα βλαστάρια μαγειρεύονται γιαχνί με κατσίκι ή σαλιγκάρια ενώ τα φύλλα γίνονται ντολμάδες, όπως επίσης στην Κύπρο και την Ρόδο ενώ στην Τήνο τηγανίζονται με αυγά.
Αυτή την εποχή, μπορείτε να μαζέψετε μεγάλα και τρυφερά φύλλα μολόχας, τα ζεματάτε ελαφρά και τυλίγετε τα ντολμαδάκια. Οι αναλογίες και η παρασκευή τους γίνεται ακριβώς όπως με τα αμπελόφυλλα.

2404moloxa 1

Παρακάτω συλλέξαμε και άλλες συνταγές που βρήκαμε με μολόχα.
Μολόχα με μπακαλιάρο
Για ένα γεύμα 5-6 ατόμων
Βάζω σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και τσιγαρίζω 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο. Προσθέτω τα χόρτα (&frac12 κιλό φύλλα μολόχας) και &frac12 λίτρο νερό (ή ζωμό λαχανικών).
Ψιλοκόβω 1-2 λιαστές ντομάτες και ρίχνω στα χόρτα μου λίγο από το λάδι τους. Δοκιμάζω και, μόλις βράσουν, αλατοπιπερώνω. Προσθέτω και λίγο ξίδι μπαλσάμικο.
Κόβω σε μερίδες φιλέτα από 1 μεγάλο μπακαλιάρο 1&frac12- 2 κιλών (ή ζητάω από τον ψαρά να φιλετάρει το ψάρι). Κόβω μικρά μπαστουνάκια από σουτζούκι (100 γρ.) ή άλλο αλλαντικό, σαλάμι ή παστουρμά. Θα χρειαστώ 5-6 μπαστουνάκια αλλαντικού για κάθε φιλέτο ψαριού.
Τρυπάω ελαφρώς με το μαχαίρι σε διάφορα σημεία το φιλέτο του ψαριού και χώνω μέσα τα μπαστουνάκια αλλαντικού. Αλατοπιπερώνω και βρέχω με λίγο ελαιόλαδο.
Αν η κατσαρόλα ή το τσουκάλι μέσα στο οποίο μαγειρεύω τα χόρτα μπαίνει στον φούρνο, τοποθετώ επάνω στις μολόχες τον μπακαλιάρο, προσθέτω από πάνω του 1 φέτα ντομάτας και τον βάζω σκεπασμένο στον φούρνο.
Ειδάλλως, ρίχνω τις μολόχες με το ζουμί τους σε ένα πυρέξ ή μια γάστρα, με τον μπακαλιάρο και 1 φέτα ντομάτας από πάνω, σκεπάζω με καπάκι ή αλουμινόχαρτο και ψήνω σε δυνατό φούρνο για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαγειρευτεί το ψάρι, αλλά ταυτόχρονα να είναι ζουμερό.
Πηγή: Μπαξεβάνης Γιάννης (ΤΟ ΒΗΜΑ)

Αρωματικά κεφτεδάκια με φύλλα Μολόχας
ΥΛΙΚΑ
400 γρ κιμάς χοιρινός από μπούτι χωρίς λίπος
λίγα φύλλα από Μολόχα
2 σκελίδες σκόρδο
2 κουταλιές μίγμα μπαχαρικών (θυμάρι, θρούμπι, μπαχάρι, φρέσκια μαντζουράνα, κρεμμυδάκια «Chives», βασιλικό και λίγο δυόσμο)
&frac12 ποτήρι λευκό κρασί
4 κουταλιές ελαιόλαδο
Ψίχα από ψωμί ολική αλέσεως
Αλάτι
Πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένουμε το μαρούλι, κρατάμε&nbsp τα πιο καλά φύλα για μετά, τα υπόλοιπα τα βράζουμε για λίγα λεπτά σε αλατισμένο νερό Τα απομακρύνουμε από το νερό και τα απλώνουμε σε μια πετσέτα να στεγνώσουν.
2. Λιώνουμε το σκόρδο με τη βοήθεια αλατιού, το τσιγαρίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο, το αποκρίνουμε από το τηγάνι και το ανακατώνουμε μαζί τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά (70 % της ποσότητας) και τα ρίχνουμε όλα στο κρέας. Προσθέτουμε τη λιωμένη ψίχα, την οποία προηγουμένως έχουμε βρέξει με λίγο ζωμό κρέατος και την έχουμε στύψει. Προσθέτουμε το αλάτι και το πιπέρι.
3. Ζυμώνουμε τα υλικά με τον κιμά και πλάθουμε κεφτεδάκια μικρά. Τα τυλίγουμε ένα ένα στα φύλλα από μαρούλι ή μολόχα.
4. Βάζουμε τους κεφτέδες σε ένα πυρέξ μετρίου μεγέθους, προσθέτουμε το λάδι, το κρασί, τα υπόλοιπα αρωματικά, το αλάτι και λίγο νερό. Καλύπτουμε τα κεφτεδάκια με τα φύλλα που κρατήσαμε πίσω από πριν. Καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 για 30′.
5. Αφού ψηθούν τα μεταφέρετε χωρίς τα ζουμιά τους σε μία πιατέλα για το τελικό σερβίρισμα.
6. Τα ζουμιά τα μεταφέρουμε σε ένα κατσαρολάκι, προσθέτουμε το πιπέρι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει. Το ρίχνουμε από πάνω από τα κεφτεδάκια. Προσθέτουμε λίγα φυλλαράκια από φρέσκο μαϊντανό για διακόσμηση.
Πηγή: Cooktherapy.gr

Μολόχες με πατάτες
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μολόχες (μόνο τα φύλλα χωρίς τα κοτσάνια)
1/2 ποτήρι λάδι
1 κιλό πατάτες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 κιλό ντομάτες ψιλοκομμένες
μανιτάρια ψιλοκομμένα
αλάτι
πιπέρι
κύμινο
λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Καθαρίζουμε τις μολόχες, τις πλένουμε, τις ραντίζουμε με χυμό λεμονιού και τις αφήνουμε μία ώρα.
2. Βάζουμε όλα τα λαχανικά εκτός από τις πατάτες να βράσουν μαζί με δύο ποτήρια νερό. Αφού βράσουν για 10 λεπτά οι μολόχες προσθέτουμε τις πατάτες χοντροκομμένες και τα μπαχαρικά και αφήνουμε το φαγητό να ψηθεί και να πήξει η σάλτσα.
Πηγή: Χορτοφαγικές συνταγές

2404moloxa 2