SQUALE: Ο ελβετικός καρχαρίας τώρα και στη Θεσσαλονίκη

Squale ωρολογοποιείο The-Watchmaker στη Θεσσαλονίκη

Επίσημος διανομέας και επισκευαστικό κέντρο για την Ελλάδα, το ωρολογοποιείο The Watchmaker στη Θεσσαλονίκη

Οταν αναφερόμαστε στα ρολόγια Squale, τα πρώτα πράγματα που έρχονται στο μυαλό μας είναι πιθανότατα: πίστη, πάθος και αξιοπιστία.

Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τότε που η εταιρία, η οποία ειδικεύεται αποκλειστικά στην κατασκευή καταδυτικών ρολογιών, ιδρύθηκε στο Neuchâtel της Ελβετίας από τον Charles von Büren και τη σύζυγό του Hélène και ακόμη και σήμερα παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση και ένας από τους ελάχιστους Ελβετούς κατασκευαστές ρολογιών που είναι ανεξάρτητοι από τις μεγάλες κοινοπραξίες (Swatch Group, Richemont, LVMH…)!

Ας κάνουμε όμως μια σύντομη ιστορική αναδρομή: Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1950 του 1960 άλλα και αργότερα το 1970 η σύγχρονη αυτόνομη κατάδυση, δηλαδή η επαγγελματική κατάδυση με εξοπλισμό κατάδυσης με πεπιεσμένο αέρα (SCUBA), έγινε όλο και πιο δημοφιλής ως χόμπι. Ένας λόγος για αυτό ήταν ο διάσημος αξιωματικός του ναυτικού, θαλάσσιος εξερευνητής και ερευνητής Jacques Cousteau και ο τεχνικός Emile Gagan.

Εκείνη την εποχή, ήταν φυσικά ζωτικής σημασίας για τους δύτες να μπορούν να μετρούν την ώρα με ακρίβεια και αξιοπιστία κάτω από το νερό – σε τελική ανάλυση, θα ήταν κάπως ανόητο αν το αναπνευστικό αέριο που χρησιμοποιούσαν ήταν ξαφνικά άδειο στον βυθό της θάλασσας! Ως εκ τούτου, δεν ήταν τυχαίο που πολλοί κατασκευαστές ρολογιών λανσάρανε ρολόγια κατάδυσης προκειμένου να εξυπηρετήσουν τη ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για λειτουργικά, αδιάβροχα ρολόγια – απουσία των ψηφιακών υπολογιστών κατάδυσης που είναι συνηθισμένοι σήμερα.

Τότε, όπως και σήμερα, ήταν σύνηθες για τους κατασκευαστές ρολογιών να προμηθεύονται τα εξαρτήματά τους από εταιρείες υψηλής εξειδίκευσης, π.χ. καντράν, κάσες, δείκτες, κρύσταλλα, κλπ… Και έτσι η Büren SA/Montres με τη μάρκα Squale δραστηριοποιήθηκε από το 1955 κυρίως ως προμηθευτής εξαρτημάτων για άλλους κατασκευαστές ρολογιών – τόσο για μικρές (π.χ. Flica, Blandford) όσο και για μεγάλες μάρκες (π.χ. Blancpain, Doxa). Ως απόδειξη της υπεροχής, οι κατασκευαστές που χρησιμοποιούσαν τότε εξαρτήματα Squale συχνά απαθανάτιζαν όχι μόνο το δικό τους εμπορικό σήμα, αλλά και αυτό της Squale στο καντράν, αφού η Squale θεωρούνταν πρωτοπόρος στο καταδυτικό ρολόι!

Εδώ είναι ένα παράδειγμα:

Squale ωρολογοποιείο The-Watchmaker στη Θεσσαλονίκη

Αργότερα, το 1962 θα κυκλοφορήσουν και τα πρώτα μοντέλα αποκλειστικά με την επωνυμία «Squale», συμπεριλαμβανομένου του πρωτοτύπου του μοντέλου SUB-39, που βρίσκεται ακόμη και σήμερα σε παραγωγή.

Άλλοι πρεσβευτές των ρολογιών Squale εκείνη την εποχή ήταν ο Enzo Maiorca, Ιταλός δύτης, ο οποίος σημείωσε ρεκόρ βάθους ελεύθερης κατάδυσης το 1969 με ένα ρολόι Squale στον καρπό του. Όπως επίσης η Ταξιαρχία Αλεξιπτωτιστών Folgore, μέρος της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας, και το Σώμα Καταδύσεων του Ιταλικού Ναυτικού που για πολλά χρόνια εμπιστεύτηκαν την ποιότητα της Squale.

Λόγω της κρίσης του χαλαζία και της συνταξιοδότησης του Charles von Büren τη δεκαετία του 1980, η Squale ανελήφθη από την ιταλική επιχειρηματική οικογένεια Maggi, η οποία είχε εργαστεί στο παρελθόν ως έμπορος Squale στην Ιταλία. Μέχρι πρόσφατα τα κεντρικά γραφεία της Squale βρίσκονταν στο Μιλάνο, με παραγωγή στο Grenchen της Ελβετίας. Ως εκ τούτου, η Squale θεωρείται συχνά ως ιταλική μάρκα ρολογιών , κάτι που δεν είναι πραγματικά σωστό λόγω της ιστορίας της. Από το 2020 η διοίκηση και παραγωγή της Squale εδρεύει ξανά στην Ελβετία και έτσι επέστρεψε στις ρίζες της.

Οπως στο παρελθόν έτσι και σήμερα η Squale με πίστη στην παράδοση και διαχρονικές αξίες όπως η ποιότητα, η συνέπεια και η αξιοπιστία, διάλεξε ως επίσημο διανομέα και επισκευαστικό κέντρο των καταδυτικών ρολογιών Squale για την Ελλάδα το ωρολογοποιείο The Watchmaker στη Θεσσαλονίκη.

Squale ωρολογοποιείο The-Watchmaker στη Θεσσαλονίκη

Extra info: Γεωργίου Παπανδρέου 38, Θεσσαλονίκη 546 46, Τηλ.: 231 111 2345.