Ενα μουσείο-κόσμημα για το μπάσκετ στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ&ΦΩΤΟ)

Κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο, γνωρίστε την ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας και θαυμάστε τα σπάνια εκθέματα Επιμέλεια: Θένια Μυλωθρίδου, Αστέριος Βαρβαγιάννης Γνωρίζετε πως στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα; Πως εκεί θα ανακαλύψετε όλη την ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας και τις σημαντικότερες πτυχές […]

Κάντε ένα ταξίδι στο χρόνο, γνωρίστε την ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας και θαυμάστε τα σπάνια εκθέματα

Επιμέλεια: Θένια Μυλωθρίδου, Αστέριος Βαρβαγιάννης

Γνωρίζετε πως στην Θεσσαλονίκη βρίσκεται το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή Μουσείο Μπάσκετ στην Ελλάδα; Πως εκεί θα ανακαλύψετε όλη την ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας και τις σημαντικότερες πτυχές της; Και το σπουδαιότερο… Πως είναι στο χώρο που το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα του μπάσκετ;

Πολλοί πιθανόν να το έχετε ακούσει, κάποιοι μάλιστα το έχετε επισκεφθεί ήδη καθώς ιδρύθηκε το 2013, αρκετοί ωστόσο είναι και αυτοί που δεν το έχουν μάθει ή δεν είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στο χώρο του.


Με την κάμερα του Life-Events.gr και με τη βοήθεια του παλαίμαχου καλαθοσφαιριστή και μέλους της επιτροπής του Μουσείου Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ., Διονύση Ανανιάδη, σας ξεναγούμε στις εγκαταστάσεις και σας δίνουμε μία πρώτη γεύση από τους θησαυρούς που μπορείτε να ανακαλύψετε…

Η ιστορία του μουσείου μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ.
Οπως αναφέραμε και παραπάνω, το Μουσείο Μπάσκετ είναι το μοναδικό στη χώρα και βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου το 1919 πρωτοχτύπησε μπάλα μπάσκετ στην Ελλάδα, στο σημείο όπου στήθηκε το πρώτο αυτοσχέδιο καλάθι, όταν η Χ.Α.Ν.Θ. έφερε το άθλημα στη χώρα μας, το διέδωσε και το ανέδειξε.


Ιδρύθηκε το 2013, με σκοπό να γνωρίσουν οι επισκέπτες την ιστορία και τις σημαντικότερες στιγμές του αθλήματος στην Ελλάδα, καθώς και την ανάδειξη και προβολή του ρόλου της ΧΑΝΘ στην εξέλιξη και διάδοση της αθλητικής παιδείας και του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Τα τρόπαια όλων των τμημάτων της Χ.Α.Ν.Θ

Ωστόσο, καθώς ο επαγγελματικός αθλητισμός αποτελεί τη μετεξέλιξη του ερασιτεχνικού, το Μουσείο Μπάσκετ φιλοξενεί την ιστορία του επαγγελματικού πρωταθλήματος μπάσκετ της Ελλάδας μέσα από την έκθεση του αθλητικού υλικού της Ε.Σ.Α.Κ.Ε.

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό της Χ.Α.Ν.Θ.

Με τη δημιουργία του μουσείου μπάσκετ, η ΧΑΝΘ εκπληρώνει την ιστορική υποχρέωση να διατηρήσει και να αναδείξει την ιστορική μνήμη και να τιμήσει τις προσωπικότητες που υπηρέτησαν τα αθλητικά ιδεώδη και τις ηθικές αξίες της, αναδεικνύοντας την σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς αθλητισμού και πολιτισμού της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης
Θεσσαλονίκη: Αποκλειστικά με ραντεβού η λειτουργία των ΚΕΠ
Δημοσιεύματα της εποχής

Το Μουσείο Μπάσκετ Χ.Α.Ν.Θ. είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Λιούης Ρης, ο οποίος το 1924, για πρώτη φόρα στην Ελλάδα, ανέλαβε προσωπικά τη διδασκαλία και τη διάδοση του μπάσκετ, ως Τμηματάρχης Φυσικής Αγωγής της Χ.Α.Ν.Θ..

Η φανέλα του κορυφαίου Ελληνα μπασκετμπολίστα που φέρει την υπογραφή του, του Νίκου Γκάλη

Τι θα δείτε στο Μουσείο

Σπάνια εκθέματα, πιστά αντίγραφα, όπως η δερμάτινη μπάλα με κορδόνι του 1905, την ιδρυτική διακήρυξη της FIBA (1932), με την υπογραφή του Συμεών Μαυροσκούφη, την αναπαράσταση του παλιού γηπέδου με γνήσια κομμάτια, το πρώτο καλάθι, την μπάλα με τις υπογραφές όλων των παικτών της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ που κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό το 1987 και αντίστοιχα, την μπάλα του Πανευρωπαϊκού του 2005, φανέλες παικτών της εθνικής μας ομάδας, προσωπικά αντικείμενα σημαντικών παικτών, σπάνιο φωτογραφικό υλικό, δημοσιεύματα και πολλά άλλα…

Η ιδρυτική διακήρυξη της FIBA (1932)

Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου αποτελείται από ιστορικά αθλητικά τεκμήρια του μπάσκετ που αναπτύχθηκε στην ΧΑΝΘ. Συγκεκριμένα, προσωπικά αντικείμενα μεγάλων προσωπικοτήτων που συνέβαλαν στη διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος, ενθυμήματα με το σήμα της ΧΑΝΘ, μετάλλια και διπλώματα που κατέκτησαν οι ομάδες της ΧΑΝΘ, εξοπλισμό του παλιού ανοιχτού γηπέδου, αθλητικές ενδυμασίες και επιπλέον τεκμηριωτικό υλικό που αναδεικνύει την ιστορία του αθλήματος.

Η μπάλα με τις υπογραφές όλων των παικτών της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ που κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό το 1987

Τα εκθέματα του μουσείου διαρκώς εμπλουτίζονται, γι’ αυτό και κάθε φορά μπορεί να ανακαλύπτετε κάτι καινούριο. Παράλληλα, γίνεται διαδραστική ξενάγηση, με ηλεκτρονικές πλατφόρμες και διαδραστικά παιχνίδια ενώ το Μουσείο προσφέρει σε καθημερινή βάση αθλητικές και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε σχολεία για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Σίγουρα αξίζει να το επισκεφθείτε και να απολαύσετε αυτό το μοναδικό ταξίδι στο χρόνο και την ιστορία.

H μπάλα με τις υπογραφές όλων των παικτών της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ που κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό το 2005
Προσωπικά αντικείμενα σημαντικών παικτών
Αναπαράσταση του πρώτου καλαθιού μπάσκετ
Η φανέλα του Παναγιώτη Γιαννάκη με την υπογραφή του