Ακρίβεια: Γιατί επιμένει στα τρόφιμα παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού

Οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να… τρέχουν με ρυθμό 11,4% παρά την υποχώρηση του πληθωρισμού στο 3%.

Η αποκλιμάκωση των τιμών στα τρόφιμα ακολουθεί πολύ αργούς ρυθμούς συγκριτικά μάλιστα με άλλες κατηγορίες. Η οριακή μείωση της τάξεως του 0,1% σε μηνιαία βάση που δείχνουν τα στοιχεία της ΕΛΤΑΣΤ, αποτελεί μεν μία θετική ένδειξη για την πορεία των επόμενων μηνών, παράλληλα ωστόσο είναι και ενδεικτική του χρόνου που φαίνεται ότι θα χρειαστεί, ώστε να μπορέσουμε να δούμε ουσιαστική αποκλιμάκωση τιμών.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν την καθυστέρηση αυτή, στο γεγονός ότι σε πολλά προϊόντα το κόστος παραγωγής παραμένει ακόμα υψηλό, είτε λόγω των τιμών των πρώτων τιμών, είτε των υλικών συσκευασίας ή λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα που δεν έχουν ακόμα ομαλοποιηθεί. Επιπλέον, από τη μία πλευρά οι βιομηχανίες συνεχίζουν να παράγουν με πρώτες ύλες οι οποίες έχουν αγοραστεί σε υψηλότερες τιμές και από την άλλη, τα σούπερ μάρκετ διαθέτουν ακόμα αποθέματα τα οποία έχουν προμηθευτεί ακριβά.

Την ίδια στιγμή ενώ σε πρώτες ύλες όπως στο αγελαδινό γάλα παρατηρούνται μειώσεις στις διεθνείς τιμές, σε άλλες όπως στη ζάχαρη, οι τιμές παραμένουν ανοδικές με αποτέλεσμα να επηρεάζουν και μία σειρά από προϊόντα των οποίων αποτελούν βασικά συστατικά.
Σε ποια προϊόντα φαίνονται οι πρώτες μειώσεις

Ενδεικτικά της εικόνας που επικρατεί αυτή την περίοδο στα σούπερ μαρκετ είναι όσα αναφέρουν στελέχη του οργανωμένου λιανεμπορίου. Πριν από λίγες μέρες ο επικεφαλής της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕΕ, Αριστοτέλης Παντελιάδης επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου συνεχίζουν να δέχονται ανατιμήσεις από προμηθευτές, όμως αυτές είναι λιγότερες σε σχέση με το παρελθόν, τόσο σε αριθμό όσο και σε ένταση.

Σημείωσε παράλληλα ότι σε κάποιες κατηγορίες, όπως τα σπορέλαια, τα χαρτιά και τα προϊόντα με βάση το αγελαδινό γάλα, – σε τρόφιμα δηλαδή τα οποία το προηγούμενο διάστημα δέχθηκαν τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις- παρατηρούνται πλέον και μειώσεις τιμών. Ο κ. Παντελιάδης εκτίμησε ότι προς το τέλος της χρονιάς θα δούμε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων σε «ανεκτά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Μασούτης, Θεόδωρος Γεροστεργιούδης σημείωσε πως από δω και πέρα βλέπουμε ένα «φρενάρισμα ανατιμήσεων» ενώ υπάρχει μικρή αποκλιμάκωση σε συγκεκριμένες κατηγορίες όπως τα γαλακτοκομικά. Σημείωσε πως οι βιομηχανίες βρίσκονται ακόμα σε αβεβαιότητα, με το ενεργειακό να παραμένει ένα ερωτηματικό, αν και υπάρχει πολύ καλύτερη εικόνα πλέον, συμπληρώνοντας ότι όσο διατηρείται αυτή η αβεβαιότητα είναι δύσκολη η άμεση αποκλιμάκωση των τιμών που περιμένουν οι καταναλωτές.

Πηγή: cnn.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay