Απειλείται με κατάρρευση το τείχος των γαλατάδων – Στα 1,70 ευρώ το πρόβειο γάλα στην Ελασσόνα

ασβέστιο

Η κατάσταση απαιτεί επαγρύπνηση από όλες τις πλευρές

Δυσκολίες αντιμετωπίζει η αγορά των γαλακτοκομικών, ειδικά του πρόβειου γάλακτος, λόγω των αυξήσεων στις τιμές.

Το «τείχος» που είχαν χτίσει εδώ και κάποιους μήνες οι γαλακτοβιομηχανίες απειλείται µε κατάρρευση, καθώς µια σειρά από τυροκομικές επιχειρήσεις, μικρές ή και μεγαλύτερες, αψηφούν τον κίνδυνο και σπεύδουν να κλείσουν ποσότητες πρώτης ύλης, προσφέροντας τιμές στους παραγωγούς, οι οποίες ουδέποτε στο παρελθόν έχουν καταγραφεί. Οι παλιότεροι θυμούνται µόνο την έκρηξη τιμών του 1994, όταν το πρόβειο γάλα είχε φθάσει τις 350 δραχμές (τότε) το κιλό για να ακολουθήσει βέβαια η κατάρρευση στην αγορά της φέτας, µε αθετήσεις πληρωμών και χρεοκοπίες τυροκομικών µμονάδων.

Σήμερα η κατάσταση είναι αρκετά διαφορετική, η άνοδος των τιμών είναι κυρίως αποτέλεσμα της ευρύτερης ανόδου στις τιμές των αγροτικών εμπορευμάτων και φυσικά στο κόστος των ζωοτροφών, έρχεται ωστόσο να απειλήσει «κόκκινες γραµµές» ειδικά στην αγορά της φέτας, όπου η τιμή του προϊόντος αρχίζει να πλησιάζει και να συγκρίνεται (από τον καταναλωτή) µε την τιμή συγγενικών, σκληρών ωστόσο τυριών.

Το στοίχημα είναι αυτή τη φορά, όπως υποστηρίζουν έμπειροι παράγοντες της αγοράς, αν η φέτα καταφέρει να υπερασπισθεί την τιμή της (εγχωρίως και διεθνώς) και δεν θα πέσει θύμα της προτίμησης του καταναλωτή σε άλλα «λευκά», φθηνότερα τυριά ή ακόμα και σε σκληρά που προσεγγίζουν ανάλογο επίπεδο τιμής µε τη φέτα. ∆εν υπάρχει αμφιβολία ότι η σχέση που οι ίδιες οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκομικές γενικά επιχειρήσεις έχουν χτίσει µε τις αλυσίδες λιανικής πώλησης και τους καταναλωτές, µε βάση την αξία των προϊόντων τους, θα αποδειχθεί καταλυτική για τη συνέχεια. Με άλλα λόγια, αυτοί που έχουν χτίσει όνομα µε τα προϊόντα τους και εν προκειμένω µε τη τη φέτα, θα µμπορούν να πουλήσουν και ακριβότερα. Κάποιοι άλλοι όμως για να µμείνουν στην αγορά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να στραφούν σε άλλες µμεθόδους, υπονομεύοντας το ΠΟΠ της Φέτας και θέτοντας σε κίνδυνο την αγορά του προϊόντος.

Η κατάσταση απαιτεί επαγρύπνηση από όλες τις πλευρές και η Πολιτεία οφείλει σ’ αυτή τη φάση να έχει τα µάτια της ανοιχτά, ώστε να αποκλεισθούν ενδεχόμενα νοθείας που συνιστούν και τη µμεγάλη απειλή για τη φέτα. Το καλό πάντως σ’ αυτή τη φάση είναι το γεγονός ότι τα ψυγεία των µεταποιητών είναι άδεια. Η νέα γαλακτοκομική περίοδος αρχίζει µε µμηδενικά σχεδόν αποθέματα και µε µια αγορά, η οποία θα πρέπει να συνηθίσει τα… ύψη. Η τιμή στο πρόβειο γάλα πλησιάζει να είναι διπλάσια (1,70 ευρώ σήμερα, ισοδυναμεί µε 583 δραχμές) απ’ αυτή του 1994 κι αυτό κάτι λέει.

∆ιεπαγγελµατική Φέτας απούσα, ξέρει κανείς γιατί η απουσία;

Σχεδόν µια δεκαετία, οι συντελεστές του κλάδου της Φέτας αναλώνονταν σε διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για την ίδρυση της ∆ιεπαγγελµατικής στη Φέτα. Η οργάνωση έλαβε σάρκα και οστά επί υπουργίας Βορίδη το 2020 και ενώ θα περίμενε κανείς να έχει καταλυτικό ρόλο στην κρίσιμη φάση που διανύει ο κλάδος, παραμένει ανενεργή και άφωνη. Τις πταίει; Το ερώτημα γίνεται βασανιστικό όχι µόνο για τους ανθρώπους που ανέλαβαν ηγετικό ρόλο στην οργάνωση, αλλά και για τις κρατικές αρχές οι οποίες όφειλαν σ’ αυτή τη φάση να αξιοποιήσουν τη ∆ιεπαγγελµατική ως συνομιλητή για τη διαμόρφωση πολιτικών στα µμεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Σε κάθε περίπτωση, ο χειμώνας που έρχεται θα είναι κρίσιμος, ειδικά όταν η συμφωνία της ΕΕ µε τον Καναδά θέτει εκ νέου επ’ αμφιβόλω το καθεστώς της Φέτας. Επαγρύπνηση.