Εισπρακτικές εταιρείες τηλεφωνούν σε οφειλέτες – Το μήνυμα Αδωνι στη Βουλή

Γεωργιάδης

Τι αναφέρει σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειας

Συνεχίζουν τα τηλέφωνα σε οφειλέτες οι εισπρακτικές εταιρείες, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να στέλνει ένα διττό μήνυμα στους οφειλέτες, με σκοπό να καταγγείλουν τις εισπρακτικές εταιρείες όταν αυτό είναι δυνατό.

Επιπλέον, ο υπουργός Ανάπτυξης και Ενέργειες, έστειλε το μήνυμα στους οφειλέτες να μην προχωρήσουν σε γενικευμένη παύση πληρωμών, καθώς αυτό θα προκαλέσει κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας και προς τις τράπεζες και τις εισπρακτικές να επιδείξουν σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, απηύθυνε ο Υπουργός Ανάπτυξης από τη Βουλή.

Απαντώντας σε ερώτηση της Νάντιας Γιαννακοπούλου από το Κίνημα Αλλαγής σχετικά απαράδεκτες οχλήσεις εισπρακτικών εταιριών σε οφειλέτες εν μέσω πανδημίας, ο Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε ότι το μορατόριουμ που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες έληξε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις 31 Δεκεμβρίου 2020 και πλέον νομίμως τηλεφωνούν για οφειλές.

Όπως αναφέρει το skai.gr, ο κ. Γεωργιάδης απευθυνόμενος, ωστόσο, στους πολίτες ξεκαθάρισε το νομοθετικό πλαίσιο δίνοντας οδηγίες για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται να κάνουν τράπεζες και εταιρίες διαχείρισης δανείων, προκειμένου να γνωρίζουν οι οφειλέτες πώς μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και πότε δύναται να προχωρήσουν σε καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Οδηγίες προς τους οφειλέτες

Σύμφωνα με τον Άδωνι Γεωργιάδη οι εισπρακτικές εταιρίες απαγορεύεται να τηλεφωνούν πάνω από μία φορά την ημέρα, καθώς και να τηλεφωνούν στην εργασία του οφειλέτη ή σε συγγενικά τους πρόσωπα, ενώ τόνισε πως εφόσον ο οφειλέτης δηλώσει αδυναμία πληρωμής του ύψους της υφιστάμενης δόσης, είναι υποχρεωμένες να του προτείνουν εναλλακτική δόση ακόμα και έως 50% με 70% μικρότερη. Παρότρυνε μάλιστα τους οφειλέτες να καταγγείλουν άμεσα τυχόν καταχρηστικές πρακτικές, προκειμένου να επιβληθούν πρόστιμα.

«Άρα όχι μόνο δεν είναι απροστάτευτος ο οφειλέτης, αλλά έχει πολλά δικαιώματα. Αλλά δεν θα φτάσω και στο άλλο άκρο να πω “παιδιά μην πληρώνετε. Ευκαιρία η πανδημία να πιστολιάσουμε τα χρέη”, γιατί θα καταρρεύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα και η οικονομία και θα επιστρέψουμε σε περιόδου μνημονίου. Κανείς δεν το θέλει αυτό. Πρέπει να κρατηθεί η ισορροπία», κατέληξε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επικρατήσει ο λαϊκισμός.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης απαρίθμησε τα μέτρα που ελήφθησαν και κυρίως τις πληρωμές εκ μέρους της κυβέρνησης τοκοχρεολυσίων δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επέδειξε έμπρακτη ευαισθησία για τις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Χαρακτήρισε, δε, ως αισιόδοξο το γεγονός ότι ένας στους δύο συνέχιζε να πληρώνει κανονικά τις δόσεις των δανείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.