Επιμελητήριο Χαλκιδικής: Αίτημα για απασχόληση από τα κέντρα απασχόλησης μεταναστών σε εποχιακές εργασίες

Επιμελητήριο Χαλκιδικής

Με σχετική επιστολή στους αρμόδιους φορείς

Το Επιμελητήριο Χαλκιδικής με σχετική επιστολή στους αρμόδιους φορείς έκανα Αίτημα για απασχόληση από τα κέντρα απασχόλησης μεταναστών σε εποχιακές εργασίες.

“Ένα από τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μεταξύ άλλων, ήταν και η λειτουργία των Κέντρων Απασχόλησης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.), τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων για τη διασύνδεση των ωφελούμενων με υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής ένταξης, καθώς και για ανάληψη δράσεων για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας, αφού προηγουμένων λάβουν την κατάλληλα συμβουλευτική καθοδήγηση”, αναφέρει το Επιμελητήριο Χαλκιδικής.

Αναλυτικά το αίτημα

“Είναι γνωστό σε όλους μας οι φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από την ηγεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου για την ομαλή ένταξη των προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνίας μας.

Ένα από τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί μεταξύ άλλων, ήταν και η λειτουργία των Κέντρων Απασχόλησης Μεταναστών (Κ.Ε.Μ.), τα οποία συμβάλλουν στην ανάπτυξη συνεργασιών και δικτυώσεων για τη διασύνδεση των ωφελούμενων με υπηρεσίες και προγράμματα κοινωνικής ένταξης, καθώς και για ανάληψη δράσεων για την προώθηση της πρόσβασης των μεταναστών και δικαιούχων διεθνούς προστασίας στην αγορά εργασίας, αφού προηγουμένων λάβουν την κατάλληλα συμβουλευτική καθοδήγηση.

Κυρία Υφυπουργέ,

Ο λόγος που αναφερόμαστε στην λειτουργία των ΚΕΜ, αφορά τη δυνατότητα εκπαίδευσης των προσφύγων και μεταναστών σε βασικές αρχές για εποχιακές αγροτικές εργασίες και στον τουρισμό. Τα δύο τελευταία χρόνια, και λόγο της πανδημίας του κορονοϊού COVID – 19, οι διαδικασίες για
πρόσκληση μετακλητών εργατών γης από τρίτες χώρες για να εργαστούν στον πρωτογενή τομέα, προσκρούουν σε διάφορα προβλήματα. Ένα από αυτά είναι και η μη χορήγηση έγκριση απόφασης απασχόλησης από την αρμόδια ελληνική προξενική αρχή της χώρας από την οποία θα εισέλθει στην πατρίδα μας για εργασία.

Και αυτό γιατί απαιτείται και προσωπική -δια ζώσης- συνέντευξη του υποψήφιου στις προξενικές αρχές, στις οποίες λόγω κορονοϊού, απαγορεύεται η είσοδος σε όλους τους υποψήφιους εργάτες για συνέντευξη. Η απαγόρευση εισόδου σε μετακλητούς εργάτες από τρίτες χώρες για να εργαστούν, κυρίως κατά την περίοδο της συγκομιδής, επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα στους παραγωγούς .

Ιδιαίτερα για την Χαλκιδική όπου η επιτραπέζια πράσινη ελιά της,- η οποία σημειωτέον συλλέγεται μόνο με τα χέρια , χωρίς δηλαδή τη χρήση μηχανημάτων (μηχανική συγκομιδή) και σε χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από 25 έως 35 ημέρες, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όσο δηλαδή ακόμα είναι πράσινη στα δέντρα και απαιτούνται για αυτό το λόγο πολλά εργατικά χέρια, – αλλά και άλλα τοπικά αγροτικά της προϊόντα, όπως τα βερίκοκα, πρέπει να συλλεχθούν και αυτά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα όπου απαιτείται μεγάλος αριθμός εργατικών χεριών. Ειδάλλως ο καρπός θα μείνει στα δέντρα και θα οδηγηθούν οι παραγωγοί σε οικονομική καταστροφή.
Το ίδιο πρόβλημα εξεύρεσης προσωπικού αντιμετώπισαν επιχειρηματίες του νομού μας και στον κλάδο της κτηνοτροφίας αλλά και της αλιείας. Σε αυτούς πρέπει να συμπεριλάβουμε και τις ξενοδοχειακές μονάδες καθώς και τον κλάδο της εστίασης, που παρουσίασαν αδυναμία σε ανεύρεση
ανειδίκευτου προσωπικού.

Κυρία Υφυπουργέ

Αντιλαμβανόμαστε πλήρως το πνεύμα ευθύνης που σας διακατέχει και τις προσπάθειες που καταβάλλετε καθημερινά προκειμένου να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα επανένταξης των προσφύγων και των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία. Θα σας παρακαλούσαμε να εντάξετε στα προγράμματα εκμάθησης και κατάρτισης επιπλέον και τις βασικές δεξιότητες που απαιτούνται για την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα και στον τουρισμό. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση και αναμένουμε τις ενέργειες σας”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *