Φυσικό αέριο: Στο πιο χαμηλό επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η τιμή του

φυσικό αέριο πετρέλαιο

Πέντε φορές φθηνότερα από ό,τι τον Αύγουστο

Στο πιο χαμηλό επίπεδο που έχουν υπάρξει από την στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκονται οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου.

Σχεδόν πέντε φορές φθηνότερα από ό,τι τον Αύγουστο είναι σήμερα το φυσικό αέριο. Η χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία τη Δευτέρα, συνεχίζοντας την πτώση της λόγω ενός σχετικά θερμού χειμώνα που εξοικονομεί αποθέματα.

Τα συμβόλαια αναφοράς για την Ευρώπη, το TTF στην ολλανδική αγορά, μειώθηκε κατά 4,67% στα 72,75 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) για τις παραδόσεις Φεβρουαρίου στις 09.35 ώρα Ελλάδος, στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 21 Φεβρουαρίου.

Η τιμή του φυσικού αερίου για τις παραδόσεις του Φεβρουαρίου μειώθηκε κατά 50% σε διάστημα ενός μηνός … και απέχει σημαντικά από την κορύφωση του καλοκαιριού, όταν τον Αύγουστο είχε φθάσει στα 343 ανά MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να αυξάνονται το φθινόπωρο 2021, με την έναρξη της περικοπής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και στην συνέχεια μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022. Έκτοτε, οι αγωγοί φυσικού αερίου που συνδέουν την Ρωσία με την Ευρώπη έχει σχεδόν κλείσει.

Ο όγκος των σημερινών συναλλαγών ήταν περιορισμένος, καθώς η βασική αγορά πρώτων υλών, η αγορά του Λονδίνου, είναι κλειστή.

Η πτωτική τάση των τιμών οφείλεται «στα σημαντικά αποθέματα φυσικού αερίου που έχουν συγκροτηθεί και στην σχετικά χαμηλή ζήτηση, λόγων των ευνοϊκών μετεωρολογικών συνθηκών», εξηγεί ο Σεμπάστιαν Πάρις Χόρβιτς της La Banque Postale Asset Management. «Είναι καλή είδηση για τις ευρωπαϊκές χώρες και για τις οικονομίες της περιοχής», λέει.

Η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την ηλεκτρική ενέργεια, καθώς πολλά ευρωπαϊκά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας καίνε φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη Γαλλία, η τιμή χονδρικής πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας για παράδοση το 2023, η οποία είχε ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ/MWh στα τέλη Αυγούστου, έπεσε στα 240 ευρώ την Παρασκευή, τη χαμηλότερη τιμή από τον Απρίλιο.

Όμως αυτές οι διακυμάνσεις στις τιμές χονδρικής δεν αντικατοπτρίζονται άμεσα στις τιμές που χρεώνονται στους καταναλωτές, καθώς οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας εξομαλύνουν τις τιμές τους, ειδικά αυτή την περίοδο που οι τιμές μπορεί να κάνουν άλματα από τη μια μέρα στην άλλη.

Πρόκειται για την τελευταία από τις συνεχείς τάσεις πτώσης της τιμής των προθεσμιακών συμβολαίων φυσικού αερίου στο TTF, ιδίως από τα μέσα Δεκεμβρίου, όταν η τιμή ήταν 130 ευρώ ανά MWh, και μετά το υψηλό των 300 ευρώ ανά MWh στα τέλη του καλοκαιριού.

Υποχωρούν οι φόβοι για περαιτέρω άνοδο στις τιμές

Η τρέχουσα τιμή είναι η χαμηλότερη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο και έχει εξαλείψει τους φόβους για περαιτέρω άνοδο των τιμών κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης (Οκτώβριος-Μάρτιος) ή για έλλειψη φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η ανάγκη απεξάρτησης από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου έχει οδηγήσει στη… στροφή προς το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), το οποίο εισάγεται από χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Αργεντινή και η Νορβηγία.