Σταφίδα: Μέσα στον Μάρτιο οι ανακοινώσεις για την στήριξη των παραγωγών

σταφίδα

Τι δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς

Στο επίκεντρο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή βρέθηκαν οι καθυστερήσεις στο πρόγραμμα απορρόφησης των πλεονασμάτων σταφίδας του 2020, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να έχουν κατρακυλήσει στο 0,50 έως 1 ευρώ το κιλό.

Συγκεκριμένα, εντός του Μαρτίου θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την στήριξη των σταφιδοπαραγωγών δεσμεύτηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Χαρίτση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021 είχε προταθεί από τον προηγούμενο ΥπΑΑΤ, η λύση της διάθεσης των αποθεμάτων σταφίδας με αγορές των αποθηκευμένων προϊόντων και υψηλή τιμή προς όφελος του παραγωγού, η οποία διαμορφώθηκε στο 1,40 ευρώ/κιλό, η οποία όμως, σύμφωνα και με τους παραγωγούς, έχει μείνει στα χαρτιά.

Παρόλα αυτά ο κ. Γ. Γεωργαντάς, απαντώντας στην Επίκαιρη, επισήμανε ότι η σταφίδα αποτελεί ένα εμβληματικό προϊόν για τη χώρα μας και θα στηριχθεί από το ΥπΑΑΤ με όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του και είναι συμβατά με το Ενωσιακό Δίκαιο, επαναλαμβάνοντας τη διαβεβαίωση που είχε δώσει προ λίγων ημερών σε συνάντησή του στο υπουργείο με βουλευτές της ΝΔ, ότι οι παραγωγοί δεν πρόκειται να ζημιωθούν και ότι θα στηριχθεί η απώλεια του εισοδήματός τους. Δεσμεύθηκε μάλιστα ότι μόλις λήξει η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τη συνδεδεμένη ενίσχυση (25η Φεβρουαρίου), εντός του Μαρτίου θα κάνει ανακοινώσεις ώστε με συμβατό τρόπο με το Ενωσιακό Δίκαιο να υπάρξει ουσιαστική στήριξη των παραγωγών.

Η κορινθιακή σταφίδα

Η κορινθιακή σταφίδα καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στον ελλαδικό χώρο (κατά 80%) όπου την ευνοούν τα κατά τόπους µικροκλίµατα, ενώ σε άλλες χώρες του πλανήτη έδωσε υποδεέστερες ποιότητες του προϊόντος. Το όνομα της το οφείλει στον Κορινθιακό κόλπο, από τα λιβάνια του οποίου ξεκίνησαν οι πρώτες εξαγωγές της. Η καλύτερη ποιότητα µαύρης κορινθιακής σταφίδας είναι αυτή που παράγεται στην περιοχή της Αιγιάλειας µε την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π) Βόσκισα, η οποία ήδη από τον 19ο αιώνα απολαμβάνει καλύτερες τιμές στις αγορές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *