Σταϊκούρας: «Ο προϋπολογισμός του 2022 θα προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 7% του ΑΕΠ»

Σταϊκούρας

Δήλωσε πως το οικονομικό επιτελείο είναι έτοιμο να βοηθήσει για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης

Για το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού και πως αυτό θα είναι κοντά στο ποσοστό των εκτιμήσεων της ΕΕ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως άφησε να εννοηθεί ο κ. Σταϊκούρας, ο προϋπολογισμός του 2022 θα προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 7% του ΑΕΠ.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν δείχνουν καλές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και μείωση της ανεργίας, ενώ, όπως τόνισε, «σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, τα στοιχεία είναι καλύτερα για την ελληνική οικονομία, σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, όχι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά δεν είναι όσο αλλού».

«Αυτήν την στιγμή ο πληθωρισμός της τάξης του 3,4% στην Ελλάδα, δηλαδή η αύξηση στα προϊόντα κατά 3,4% σε σχέση με το ίδιο περσινό διάστημα, είναι υψηλή. Είναι από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη, αλλά είναι υψηλό και είναι πρόβλημα. Στην Ελλάδα, το διαθέσιμο εισόδημα στο γ΄ τρίμηνο του 2021 είναι 7,1%, άρα περισσεύουν χρήματα στον πολίτη, λόγω μιας σειράς μέτρων που έχουν ληφθεί εξαιτίας και του κορονοϊού, περισσότερα από αυτήν την αύξηση στις τιμές. Έχουν ληφθεί ήδη μέτρα, αλλά παίρνουμε και άλλα μέτρα στήριξης, ύψους πάνω από 600 εκατομμύρια ευρώ», είπε ο Υπ. Οικονομικών.

Διαβάστε επίσης
Σταϊκούρας: « Πληρωμή φόρου σε 8 δόσεις από τον Ιούλιο - Ο συνολικός ΕΝΦΙΑ θα μειωθεί κατά 50-60 εκατομμύρια ευρώ»

Ερωτηθείς εάν θα δοθεί μέρισμα σε κατηγορίες πολιτών, ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε ότι προτεραιότητα αυτήν την ώρα για την Κυβέρνηση είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και αν αυτή θα απαιτήσει να υπάρξει και άλλο πακέτο μέτρων το προσεχές διάστημα

Επίσης, όπως είπε, υπάρχει και η υγειονομική κρίση, στην αντιμετώπιση της οποίας το οικονομικό επιτελείο είναι και πρέπει να είναι έτοιμο να συνδράμει το σύστημα υγείας με ότι χρειαστεί, λέγοντας πως «αυτήν την στιγμή δεν έχω δυνατότητα να μιλήσω για δημοσιονομικά περιθώρια, καθώς υπάρχουν μπροστά μας αυτές οι δύο κρίσεις, που αποτελούν προτεραιότητα της κυβέρνησης», ωστόσο είπε πως τυχόν δημοσιονομικό περιθώριο που θα προκύψει θα διατεθεί υπέρ ορισμένων ομάδων, όπως είχε γίνει και παλαιότερα.

Για το επίδομα θέρμανσης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχουν αλλάξει τα κριτήρια για την χορήγηση του, προσθέτοντας ότι «χθες βράδυ υπεγράφη το ΦΕΚ, η ΚΥΑ θα βγει την Δευτέρα και αν δεν υπάρξουν προβλήματα, η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει την Δευτέρα το βράδυ ή το αργότερο το πρωί της Τρίτης και οι καταβολές είναι στόχος να ξεκινήσουν στις 10 Δεκεμβρίου».

Πηγή: ant1news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *