Στο 10,2 “εκτοξεύτηκε” ο πληθωρισμός – Αρνητικό ρεκόρ 28ετίας

απογραφείς ΕΛΣΤΑΤ Ελλάδα κίνδυνος φτώχειας

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ

Για πρώτη φορά μετά από 28 χρόνια ο πληθωρισμός για τον Απρίλιο τρέχει με διψήφια ποσοστά.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ο εθνικός δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε τον Απρίλιο στο 10,2% από το 8,9% τον Μάρτιο καταγράφοντας επίπεδα ρεκόρ από το 1994.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις εντοπίζονται στο φυσικό αέριο με 122,6%, στο ηλεκτρικό ρεύμα με 88,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, το πετρέλαιο θέρμανσης με 65,1%, στα καύσιμα με 29%, στα λαχανικά με 13,8% και έλαια – λίπη με 22%.

Έτσι, οι πλέον απαισιόδοξες προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν και τελικά ο πληθωρισμός για τον μήνα Απρίλιο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ εκτινάχθηκε. Βασική αιτία της ανεξέλεγκτης αυτής πορείας του πληθωρισμού είναι το γεγονός ότι οι τιμές στην ενέργεια πραγματικά καλπάζουν. Φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο και καύσιμα, είναι σε εξωπραγματικά επίπεδα.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στο 10,2%, που είναι 1,3 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον Μάρτιο που είχε διαμορφωθεί στο 8,9%.

Διαβάστε επίσης
Πληθωρισμός: Νέο αρνητικό ρεκόρ – “Εκτοξεύτηκε” στο 12% τον Ιούνιο

Κάτι που δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,1%, που είναι μία από τις μεγαλύτερες μηνιαίες μεταβολές των τελευταίων 10ετιών.