Τι σημαίνει η νέα βουτιά του ευρώ σε σχέση με το δολάριο

ευρώ επίδομα

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος

Η κατακόρυφη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου φέρνει νέα δεδομένα για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Το ενιαίο νόμισμα κατέγραψε νέο χαμηλό δύο δεκαετιών, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται πλέον στα 0,9909 δολάρια έναντι του αμερικανικού νομίσματος, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2002.

Πλέον, το ευρώ έχει «χάσει» ακόμη και την απόλυτη ισοτιμία με το αμερικανικό νόμισμα, ενώ μια σειρά αναλυτές εκτιμούν ότι έπεται και συνέχεια, καθώς οι μακροοικονομικές συνθήκες επιτείνουν την πίεση στην οικονομία της Ευρωζώνης.

Η αύξηση των επιτοκίων του δολαρίου αλλά και η εκτίμηση ότι ο ανοδικός κύκλος θα συνεχιστεί και το Σεπτέμβριο, σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση που μαστίζει την Ευρώπη θέτουν το ενιαίο νόμισμα μεταξύ «σφύρας και άκμονος».

Από τη μία, λόγω και των υψηλότερων επιτοκίων, το αμερικανικό νόμισμα καθίσταται πιο θελκτικό για τους επενδυτές και από την άλλη, οι φόβοι ύφεσης αλλά και διατήρησης του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα πιέζουν έτι περαιτέρω το ευρώ.
Τι σημαίνει η νέα ισοτιμία

Με αυτά τα δεδομένα, η διατήρηση της ισοτιμίας στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα έχει σημαντικές συνέπειες για την οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και για τους κατοίκους της.

Μια εξαιρετικά σημαντική παράμετρος είναι πως οι τιμές του πετρελαίου και ευρύτερα της ενέργειας τιμολογούνται σε δολάρια. Έτσι, όσο ανεβαίνει η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος, τόσο πιο ακριβή γίνεται η ενέργεια για την Ευρώπη.

Μάλιστα, το γεγονός ότι το ευρώ διαπραγματεύεται σε χαμηλά 20ετίας σε σχέση με το δολάριο επιτείνει το πρόβλημα σε σχέση με τις προηγούμενες ενεργειακές κρίσεις, όταν η υψηλή ισοτιμία αποτελούσε «ανάχωμα» στις τιμές.

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος, καθώς οι υψηλές τιμές της ενέργειας εντείνουν τον πληθωρισμό και τις υφεσιακές πιέσεις στην Ευρωζώνη, οι οποίες με τη σειρά τους «χτυπούν» στην ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο. Έτσι, οι φόβοι για έναν ιδιαίτερα δύσκολο ενεργειακό και όχι μόνο χειμώνα πολλαπλασιάζονται.

Το δεύτερο «μέτωπο» που χτυπά η νέα ισοτιμία έχει να κάνει με τα επιτόκια. Καθώς το κόστος χρήματος στις Ηνωμένες Πολιτείες ανεβαίνει, αντίστοιχα αυξάνεται η πίεση και προς την ΕΚΤ ώστε να συνεχίζει την άνοδο των επιτοκίων του ευρώ. Μάλιστα, δεν αποκλείεται πλέον, κατά τη συνεδρίασή της το Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια ακόμη και κατά επιπλέον 50 μονάδες βάσης, ώστε να μειώσει την «ψαλίδα» με το δολάριο αλλά και να επιχειρήσει να τιθασεύσει των πληθωρισμό. Μια εξέλιξη βέβαια με άμεσο αντίκτυπο σε εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις που θα δουν το κόστος εξυπηρέτησης του δανεισμού τους να αυξάνεται σημαντικά.

Στον αντίποδα των παραπάνω, η χαμηλή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου καθιστά σαφώς πιο ανταγωνιστικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα και υπηρεσίες πιο ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά που τιμολογούνται σε δολάρια. Αντίστοιχα, πιο δελεαστική καθίσταται η Ευρώπη και ως επενδυτικός αλλά και τουριστικός προορισμός για τους Αμερικάνους. Έτσι, η χαμηλή ισοτιμία μπορεί υπό συνθήκες να αποτελέσει ανάχωμα στα σενάρια ύφεσης, εφόσον αυξηθούν οι ευρωπαϊκές εξαγωγές και αντίστοιχα βελτιωθεί το εμπορικό ισοζύγιο με τις Ηνωμένες Πολιτείες.