Τηγανητά από… χρυσάφι – Ελλείψεις και ακριβές τιμές στις πρώτες ύλες στις ταβέρνες

μυστικό για τραγανά τηγανιτά κολυκυθάκια

Τα προβλήματα δε λένε να αφήσουν τον κλάδο της εστίασης

25η Μαρτίου αύριο και η μέρα είναι αφιερωμένη στον μπακαλιάρο με σκορδαλιά, τα καλαμαράκια και τους υπόλοιπους μεζέδες.

Με σύμμαχο τον καλό καιρό που φαίνεται πως θα επικρατήσει, πολλοί θα προτιμήσουν μια έξοδο για το μεσημεριανό τους. Οι επιχειρηματίες ανάμεναν την ημέρα αυτή, ωστόσο τα προβλήματα δε λένε να αφήσουν τον κλάδο της εστίασης.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει το κόστος στις πρώτες ύλες. Τα λάδια, και ειδικά το ελαιόλαδο, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις ταβέρνες. Η τιμή του έχει τριπλασιαστεί μέσα σε μια εβδομάδα. Όπως αναφέρουν άνθρωπο της αγοράς, τα 10 λίτρα κόστιζαν 10 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα και τις τελευταίες ημέρες το προμηθεύτηκαν από 32 έως 35 ευρώ.

Και το πρόβλημα δεν σταματά εκεί, καθώς η δυσκολία να το βρουν στην αγορά έχει ως αποτέλεσμα να μην τους δίνουν τις ποσότητες που θέλουν, αλλά κάθε ΑΦΜ μπορεί να αγοράζει μόνο 50 λίτρα κάθε εβδομάδα.

Διαβάστε επίσης
"Λυγίζουν" από την ακρίβεια τα νοικοκυριά - Τα μέτρα στήριξης που εξετάζει η κυβέρνηση

«Σε ένα καλό Σαββατοκύριακο ή τριήμερο, όπως είναι αυτό της 25ης Μαρτίου ενδεχομένως να μην μας φτάσει» ανέφερε επιχειρηματίας που διατηρεί κατάστημα στην Χαλκιδική.

Θα υπάρξουν αυξήσεις και στον καταναλωτή

Εκτός από τις πρώτες ύλες η αύξηση στην ενέργεια αποτελεί έναν ακόμη βραχνά για τους επιχειρηματίες. Περιθώρια για να απορροφήσουν την άνοδο των τιμών ουσιαστικά δεν υπάρχει και μοιραία αυτό θα μετακυληθεί στον καταναλωτή.

Αν δεν υπάρξει κάποια άμεση και σημαντική αλλαγή, τότε τα τηγανητά φαγητά θα τα… πληρώνουμε για χρυσό. Είναι χαρακτηριστικό πως μια μερίδα καλαμαράκια θα ξεπεράσει τα 10 ευρώ και μπορεί να φτάσει ακόμη πιο ψηλά.

Μια από τις σκέψεις που κάνουν ορισμένοι επιχειρηματίες είναι να μειώσουν τα τηγανητά είδη του καταλόγου, κάνοντας στροφή σε φουρνιστά. «Μην απορήσετε αν δεν βρίσκεται πατάτες ή κολοκυθάκια τηγανητά» αναφέρουν χαρακτηριστικά.