Aκμή στον λαιμό: Πως μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι

Όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Η δερματολόγος – αφροδισιολόγος, Δρ. Βάλια Μουσάτου αναλύει τα πάντα αναφορικά με την ακμή στον λαιμό και δίνει χρήσιμες συμβουλές για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της.

Εκτός από το πρόσωπο που είναι η κύρια εντόπιση της, η ακμή εμφανίζεται συχνά και στο λαιμό. Τα αίτια είναι τα ίδια με της ακμής στο πρόσωπο, τα κύρια εκ των οποίων είναι το στρες, οι ορμόνες, η κληρονομικότητα και η λιπαρότητα.

Υπάρχουν, όμως και άλλες επιπλέον αιτίες. Μια συνήθης είναι η εφαρμογή λιπαρών προϊόντων όπως κρέμες σώματος, λάδια και προϊόντα μακιγιάζ που δεν αφαιρούνται επιμελώς. Άλλοι παράγοντες είναι κάποια αντιηλιακά, η αυξημένη εφίδρωση, το μη τακτικό πλύσιμο (όπως στο πρόσωπο) και η μεταφορά της λιπαρότητας από τα μακριά μαλλιά. Επίσης, η εφαρμογή στενών συνθετικών υφασμάτων και ερεθιστικών αρωματικών ουσιών μπορεί να προδιαθέτουν σε ακμή. Ακόμα,  τα λάδια για μασάζ ή φυσικοθεραπείες καθώς και η πολύωρη χρήση κράνους μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της. Τέλος, στους άνδρες, είναι πιθανό να εμφανιστούν σπυράκια στην περιοχή του γενείου μετά το ξύρισμα, ειδικά εάν ξυρίζονται καθημερινά.

Aκμή στον λαιμό: Είναι αλήθεια ότι μπορεί να επηρεάσουν την εμφάνιση της τα προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού των μαλλιών;

Ανάλογα τις συνήθειες περιποίησης των μαλλιών και το μήκος τους, μπορεί να επιβαρυνθεί η ακμή. Για παράδειγμα, με τη χρήση λιπαρών προϊόντων ή προϊόντων με σιλικόνη μπορεί να μεταφερθούν λάδια από την επαφή με το λαιμό. Ειδικά, εάν έχεις δέρμα που ιδρώνει ή έχει προδιάθεση για ακμή, σίγουρα αυτό είναι επιβαρυντικός παράγοντας.

Aκμή στον λαιμό: Πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε στο σπίτι;

Αλλάζοντας κάποιες μικρές συνήθειες μπορούμε να προλάβουμε ή να βελτιώσουμε την ακμή στην περιοχή του λαιμού.

Τακτικό, καθημερινό πλύσιμο του λαιμού μαζί με το πρόσωπο είναι αναγκαίο για την απομάκρυνση προϊόντων περιποίησης και καταλοίπων μακιγιάζ.
Τακτικό λούσιμο των μαλλιών ειδικά εάν είναι λιπαρά, επίσης βοηθάει.
Αποφυγή συνθετικών υφασμάτων (τύπου ζιβάγκο)
Αποφυγή αρωμάτων και λαδιών
Χρήση εξειδικευμένων προϊόντων κατά της ακμής

Όσον αφορά τους άνδρες που εμφανίζουν σπυράκια (ψευδό-θυλακίτιδα), βοηθά πολύ η χρήση ειδικών προϊόντων για το ξύρισμα καθώς και προϊόντων που αποτρέπουν την είσφρυση της τρίχας μέσα στο δέρμα, καθώς και το πιο αραιό ξύρισμα.

Παράλληλα, ο δερματολόγος συνταγογραφεί ανάλογα την περίπτωση τοπική αγωγή με δραστικές ουσίες κατά της ακμής. Οι πιο συνήθεις είναι τα αντιβιοτικά, τα ρετινοειδή, το υπεροξείδιο του βενζολίου, τα Β-υδροξυοξέα και το αζελαϊκό οξύ. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και συστηματική αγωγή από το στόμα.

Υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπείες στο ιατρείο που στοχεύουν στην αντιμετώπιση της ακμής στο λαιμό;

Στο Ιατρείο υπάρχουν στοχευμένες θεραπείες κατά της ακμής. Εάν υπάρχει εγκλωβισμένο σμήγμα (φαγεσώρες), εφαρμόζουμε καθαρισμό με μηχανικό τρόπο αφαιρώντας το. Ακόμα, ειδικά peelings με β-υδροξυοξέα αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα, ενώ η θεραπεία με μπλε φως βοηθά στην απομάκρυνση των μικροοργανισμών που προκαλούν φλεγμονή.

Έχετε κάποια επιπλέον συμβουλή σχετικά με την αντιμετώπιση της ακμής στο λαιμό;

1. Συχνό πλύσιμο (ακόμα και τοπικά) των αντικείμενων που έρχονται σε επαφή με το λαιμό όταν είναι δυνατό (κράνη, κοσμήματα, κασκόλ, νάρθηκες κλπ).

2. Να μην «πειράζουν» οι ασθενείς τα σπυράκια.

3. Αποφυγή έκθεσης στον ήλιο των περιοχών με ακμή για να αποφεύγεται η δημιουργία σημαδιών

4. Να μην τρίβουν, ξυρίζουν, απολεπίζουν μηχανικά οι ασθενείς τις περιοχές με σπυράκια.

Πηγή: savoirville.gr