Αντηλιακό: Πόσο πρέπει να βάζετε και κάθε πότε να ανανεώνετε

κάψιμο από τον ήλιο

Ο τρόπος με τον οποίο ορίζεται ο δείκτης προστασίας

Το αντηλιακό είναι το πιο σημαντικό “εργαλείο” που έχετε στα χέρια σας για τις καλοκαιρινές σας εξορμήσεις στη θάλασσα και όχι μόνο.

Το εύλογο ερώτημα είναι  πόσο ακριβώς αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζετε και πόσο συχνά οι ειδικοί προτείνουν να το ανανεώνετε;

Πώς ορίζεται ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, σύμφωνα με το healthdigest.com, ορίζει το αντηλιακό ως λοσιόν, τζελ ή κρέμα που περιέχει συστατικά που προστατεύουν το δέρμα από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία Α και Β. Πιθανόν να γνωρίζετε τον όρο SPF, ο οποίος σημαίνει Sun Protective Factor (προστατευτικός ηλιακός παράγοντας για τον ήλιο), με τον αριθμό που ακολουθεί τον όρο SPF σε ένα μπουκάλι ή σωληνάριο αντηλιακού (όπως SPF 30 ή SPF 50) να υποδεικνύει πόσο καιρό το συγκεκριμένο προϊόν προστατεύει το δέρμα.

Για τον προσδιορισμό αυτού του αριθμού, οι κατασκευαστές συγκρίνουν δύο επιθέματα δέρματος -ένα με αντηλιακό και ένα χωρίς. Ο χρόνος που χρειάζεται για να κοκκινίσει το δέρμα που είναι καλυμμένο με αντηλιακό διαιρείται με τον χρόνο που χρειάζεται για να κοκκινίσει το δέρμα που δεν έχει.

Για παράδειγμα, ο δείκτης SPF 30 προσδιορίζεται όταν χρειάζονται 300 δευτερόλεπτα για να κοκκινίσει το δέρμα με το αντηλιακό και 10 δευτερόλεπτα για να κοκκινίσει το δέρμα χωρίς. Διαιρώντας το 300 με το 10 προκύπτει το 30, πράγμα που σημαίνει ότι το εν λόγω αντηλιακό πρέπει να φέρει την ένδειξη SPF 30.

Πώς και πόσο αντηλιακό να εφαρμόζετε – Κάθε πότε να το ανανεώνετε

Οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιείτε πάντα SPF 30 ή υψηλότερο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογικής Εταιρείας. Τα προϊόντα που προστατεύουν από τον ήλιο διατίθενται γενικά σε μορφή λοσιόν, σπρέι και στικ. Όταν χρησιμοποιείτε αντηλιακό σε σπρέι, ψεκάστε μέχρι το δέρμα σας να γυαλίζει αισθητά ή να έχει μια λαμπερή γυαλάδα. Αφού ψεκάσετε μια σημαντική ποσότητα αντηλιακού στο δέρμα σας, απλώστε το έτσι ώστε να επιτύχετε πλήρη κάλυψη. Με τα προϊόντα σε στικ, η καλύτερη πρακτική είναι να τρίβετε το προϊόν μπρος-πίσω τουλάχιστον τέσσερις φορές και, στη συνέχεια, να το απλώνετε όπως ακριβώς θα κάνατε με ένα αντηλιακό σε σπρέι ή λοσιόν. Τα στικ συνιστώνται για χρήση στις παλάμες των χεριών και κάτω από τα μάτια.

Ενώ τα προστατευτικά για τον ήλιο σε μορφή λοσιόν μπορεί να φαίνονται αυτονόητα στη χρήση τους, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αρκετή ποσότητα. Το Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος συνιστά να χρησιμοποιείτε το ισοδύναμο ενός ποτηριού σφηνάκι ή περίπου 2 κουταλιές της σούπας σε κάθε περιοχή του σώματός σας. Θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό σε καθημερινή βάση, ωστόσο, εάν περνάτε χρόνο απευθείας στον ήλιο, τότε το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται ανά δίωρο.

Πηγή: newsbeast.gr