Τα 3 αίτια που τα μαλλιά σας είναι λιπαρά και πως θα το αντιμετωπίσετε

μαλλιών μαλλιά

Τι λέει ειδικός δερματολόγος

Πολλοί από εμάς αντιμετωπίζουμε προβλήματα με το τριχωτό της κεφαλή μας, καθώς τα μαλλιά μας γίνονται λιπαρά πολύ γρήγορα μετά από ένα λούσιμο.

Εάν όμως, παρατηρήσετε ότι αυτή η λιπαρότητα έχει ξαφνικά αυξηθεί, μπορεί να αναρωτιέστε τι συμβαίνει και που μπορεί να οφείλεται αυτή η αλλαγή.

Ο πιστοποιημένος δερματολόγος με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, δρ Aanand Geria, εξηγεί τι μπορεί να προκαλεί την έξτρα λιπαρότητα αλλά και τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

Ίσως οφείλεται στη διατροφή

Τα τρόφιμα που βάζετε στο πιάτο σας μπορούν να επηρεάσουν την λιπαρότητα που εμφανίζεται στο τριχωτό της κεφαλής, σύμφωνα με τον δρ Aanand Geria. Για παράδειγμα, η κατανάλωση τηγανιτών, γαλακτοκομικών προϊόντων και ζάχαρης μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για λιπαρά μαλλιά:

Τηγανητά: Οι τηγανιτές τροφές είναι γεμάτες με υπερβολικές ποσότητες λαδιού, οι οποίες μπορούν να εισχωρήσουν στο τριχωτό όσο κοιμόμαστε.

Γαλακτοκομικά: Όταν αφομοιώνετε τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως η κρέμα, το πλήρες γάλα και το βούτυρο, διασπώνται σε λίπος και λάδι, λέει ο δρ Aanand Geria. Και όπως είπαμε, οι λιπαρές τροφές μπορούν να απορροφηθούν από τα μαλλιά μας.

Ζάχαρη: Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι γνωστό ότι μπορούν να αυξήσουν την λιπαρότητα. Η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή, η οποία επηρεάζει τους θύλακες των τριχών και δεν βοηθά το σώμα σας να εξισορροπήσει τα έλαια.

Quick fix: Για υγιή μαλλιά και λαμπερό τριχωτό της κεφαλής, περιορίστε τα τηγανητά, λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα και γεμίστε το πιάτο σας με άπαχες πρωτεΐνες, τροφές με καλά λιπαρά και λαχανικά.

Οι ορμόνες

«Όταν τα επίπεδα των ορμονών δεν βρίσκονται σε ισορροπία, τότε τα μαλλιά σας μπορεί να είναι πιο λιπαρά» αναφέρει ο δρ Aanand Geria. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ορμόνες μας ρυθμίζουν την παραγωγή σμήγματος ή ελαίου από το σώμα μας, εξηγεί.

Και σε περιόδους ορμονικών αλλαγών, οι αδένες σας τείνουν να παράγουν περισσότερα έλαια. Ο μηνιαίος εμμηνορροϊκός σας κύκλος κύκλος για παράδειγμα, μπορεί να αυξήσει την λιπαρότητα στο τριχωτό της κεφαλής.

Quick fix: Αν και δεν μπορείτε να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών σας, μπορείτε να δοκιμάσετε στρατηγικές μείωσης του στρες για να διαχειριστείτε καλύτερα αυτές τις ορμονικές αλλαγές και να ελαχιστοποιήσετε τον αντίκτυπό τους.

Η τακτική άσκηση, ο διαλογισμός και οι βαθιές αναπνοές είναι όλοι αποτελεσματικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε το καθημερινό στρες και, παράλληλα, να διατηρήσετε πιθανώς υπό έλεγχο την λιπαρότητα.

Τα μαλλιά σας είναι φυσικά ίσια

Γεννηθήκατε με φυσικά ίσια μαλλιά; Τότε ο δρ Aanand Geria επισημαίνει ότι μπορείτε να… «κατηγορήσετε» το DNA σας για την αυξημένη λιπαρότητα, μιας και τα ίσια μαλλιά είναι πιο επιρρεπή στη συλλογή λιπαρών.

Επειδή αυτός ο τύπος μαλλιών στερείται διαφορετικής υφής (όπως κυματισμούς ή μπούκλες όπου μπορεί να διανεμηθεί το σμήγμα), το λάδι του τριχωτού της κεφαλής τείνει να κολλάει στις ρίζες σας και να μαζεύεται στην κορυφή του κεφαλιού σας.

Ομοίως, μερικοί άνθρωποι είναι απλά επιρρεπείς σε πιο λιπαρό δέρμα γενικά.

Quick fix: Αν και δεν μπορείτε να μεταμορφώσετε τον τύπο των μαλλιών σας, μπορείτε να περιορίσετε την τάση του τριχωτού της κεφαλής προς την λιπαρότητα. Ο δρ Aanand Geria προτείνει:

Πλένετε και αλλάζετε τακτικά τη μαξιλαροθήκη σας.

Καθαρίζετε συχνά τη βούρτσα μαλλιών σας.

Αποφύγετε το υπερβολικό πλύσιμο και την υπερβολική χρήση conditioner.

Επιλέξτε προϊόντα μαλλιών χωρίς λάδι.

Ακολουθήστε μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και περιορίστε τα τηγανητά, λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα.

Πηγή: vita.gr