Τρεις συνήθειες που μπορούν να προκαλέσουν σπυράκια στο πρόσωπο 

Η εμφάνιση ακμής ή σπυριών επηρεάζει πλέον σχεδόν το 90% των νέων γυναικών ηλικίας 23-45 ετών, ανεξαρτήτως τύπου επιδερμίδας.

Όπως γίνεται σαφές από την ορολογία “ακμή ενηλίκων”, το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με την ηλικία, αλλά περισσότερο με εξωτερικούς παράγοντες και ορμονικούς λόγους που μπορεί να παρουσιαστούν σε οποιαδήποτε φάση της ζωής ενός ατόμου.

Πέρα όμως από την κακή διατροφή, το κάπνισμα, την έκθεση σε ρυπογόνα περιβάλλοντα αλλά και στην ηλιακή ακτινοβολία, παράγοντες που συνιστούν πρωταρχικές αιτίες πρόκλησης ακμής, υπάρχουν μερικές συνήθειες που μπορούν να εντείνουν, ακόμα και να δημιουργήσουν το πρόβλημα.

Μάλιστα, πρόκειται για μικρές κινήσεις που όλοι μας επαναλαμβάνουμε και κάνουνε ακόμα και ασυναίσθητα πολλές φορές. Και δεν συζητάμε μόνο για την ελλιπή υγιεινή ή καθαρισμό, που πολλοί αμελούν στην καθημερινότητά τους.

Οι κυριότερες είναι:

#1. Χρήση υπερβολικά πολλών προϊόντων (ή κακής ποιότητας/ λανθασμένου skincare)

Και με αυτό εννοούμε το πολύ συχνό φαινόμενο του να φοράμε κρέμες που είτε δεν ταιριάζουν στις ανάγκες και τύπο επιδερμίδας μας, είτε μας τις πρότεινε μια φίλη χωρίς απαραίτητα να μας ταιριάζουν, είτε είναι μια κακής ποιότητας κρέμα ή ορός που κάνει κακό στο δέρμα.

Επιπλέον, εξίσου συχνό φαινόμενο είναι το layering προϊόντων που έχει γίνει και πολλή μόδα από την καραντίνα κι έπειτα, κάνοντας πολλές γυναίκες να θέλουν να δοκιμάσουν πολλές κρέμες μαζί, τη μια μετά την άλλη. Αποτέλεσμα είναι να βαραίνουν την επιδερμίδα τους και να φράζουν οι πόροι.

Το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα έχει και μια λάθος επιλογή κρέμας για το πρόσωπό μας: μια εξαιρετικά λιπαρή και κρεμώδης κρέμα σε μια λιπαρή επιδερμίδα είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσει σπυράκια.

#2. Δεν αλλάζεις συχνά μαξιλαροθήκες

Μπορεί να ακούγεται αθώο, όμως αν κοιμάσαι για μέρες (ή χειρότερα, για εβδομάδες) με τις ίδιες μαξιλαροθήκες, είναι επόμενο ότι θα εμφανίσεις σπυράκια.

Οι ρύποι και τα βακτήρια που συσσωρεύονται από τον αέρα και τα μαλλιά μας στο ύφασμά της διατηρούνται εκεί και μεταφέρονται στο πρόσωπό σου καθώς κοιμάσαι. Άλλαζέ τις κάθε δυο με τρεις μέρες – το αργότερο μία φορά την εβδομάδα.

#3. Ήλιος και ιδρώτας

Η έκθεση στον ήλιο, ιδίως χωρίς αντηλιακό, μπορεί να πυροδοτήσει την εμφάνιση ακμής. Το ίδιο ισχύει και για τον ιδρώτα που μπορεί να παράγει ο οργανισμός σου σε μια πολύ ζεστή ημέρα, στο γυμναστήριο ή ακόμα και στη βόλτα κάτω από τον ζεστό ήλιο.

Τα βακτήρια που δημιουργούνται από την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών διατηρούνται στο δέρμα και φράζουν επίσης τους πόρους. Το πρόβλημα εντείνεται αν ακουμπάς τα χέρια στο πρόσωπό σου, αφού μεταφέρεις επιπλέον μικρόβια και ρύπους.

Πηγή: shape.gr

Πηγή φωτογραφίας: Pixabay