Επιστροφή στο σχολείο: Τα λάθη που κάνουν οι γονείς

παιδιά με γονείς στο σχολείο

Τι δεν προσέχουν τις πρώτες ημέρες

Το σχολείο ανοίγει και υπάρχουν κάποια λάθη που κάνουν οι γονείς το πρώτο διάστημα και τα οποία μπορούν να αποφύγουν.

Η επιστροφή στο σχολείο είναι γεγονός και οι πρώτες ημέρες τόσο για παιδιά όσο και για γονείς είναι μία μεταβατική περίοδος, στην οποία καλούνται να προσαρμοστούν.

Η νέα νέα πραγματικότητα που περιλαμβάνει πρωινό ξύπνημα, καθιέρωση νέου προγράμματος, εξωσχολικές δραστηριότητες, διάβασμα και πολλά πολλά ακόμα.

Λογικό οι γονείς με το που ξεκινά η σχολική χρονιά να αναρωτιούνται, ειδικά αν έχουν παιδιά στο νηπιαγωγείο και στις πρώτες τάξεις Δημοτικού, πώς νιώθουν, αν θα κάνουν φίλους, αν θα προσαρμοστούν γρήγορα.

Ωστόσο, αρκετά συχνά κάνουν ορισμένα λάθη… Παρακάτω θα δείτε ποια τα είναι τα συνηθισμένα!

Τα λάθη που κάνουν οι γονείς τις πρώτες μέρες στο σχολείο

Δεν ελέγχουν τα συναισθήματα μπροστά στο παιδί τους

Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς εκφράζουν τα συναισθήματά τους μπροστά στα παιδιά τους. Δηλαδή ξεσπούν σε κλάματα καθώς τα αποχωρίζονται ή είναι αρκετά αγχωμένοι μεταδίδοντας άθελά τους το άγχος και την αγωνία τους στα ίδια τα παιδιά.

Αποφεύγουν να προετοιμάσουν σωστά το παιδί για την πρώτη ημέρα στο σχολείο

Οι γονείς σίγουρα δεν μπορούν να μαντέψουν όλα όσα θα βιώσει το παιδί τους στο σχολείο. Ωστόσο, μπορούν να το βοηθήσουν να κατανοήσει τα πράγματα που ίσως συμβούν κατά τις πρώτες σας ημέρες , δίνοντάς του μια γενική ιδέα. Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί δεν θα αισθάνεται μόνο του κατά τη διάρκεια αυτής της τόσο σημαντικής μετάβασης.

Επιστρέφουν για να το αποχαιρετήσουν (ξανά)

Σε πολλές περιπτώσεις, όταν ένα παιδί κλαίει ή είναι αγχωμένο, οι γονείς επιστρέφουν για να το αποχαιρετήσουν άλλη μια φορά. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος γιατί απλώς ενθαρρύνουν αυτή τη συμπεριφορά. Λάθος όμως είναι και η αποφυγή του αποχαιρετισμού.

Το παιδί μπορεί να πιστέψει ότι οι γονείς τους το έχουν εγκαταλείψει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να το αποχαιρετούν με ένα ένα φιλί και μια αγκαλιά, ενημερώνοντάς το ότι θα επιστρέψουν σε λίγες ώρες, για να επιστρέψουν μαζί στο σπίτι.

Δεν δίνουν χρονικό περιθώριο στο παιδί τους να προσαρμοστεί

Υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά σημειώνουν μεγάλη πρόοδο την πρώτη μέρα του σχολείου. Ωστόσο, ορισμένα δυσκολεύονται αρκετά και θέλουν περισσότερο χρόνο να συνηθίσουν το νέο περιβάλλον. Η υποστήριξη και κατανόηση των γονιών σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καθοριστική.

Συμπέρασμα

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες μέχρι να καταφέρει το παιδί τους να προσαρμοστεί. Απαιτείται λοιπόν υπομονή, κατανόηση και σωστός χειρισμός από πλευράς τους, προκειμένου, η νέα σχολική χρονιά να εξελιχθεί ομαλά.

Πηγή: mothersblog.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *